Jak a podle čeho vybrat elektrokolo

24.01.2022

Elektrokolo je jedním z nejoblíbenějších dopravních prostředků poslední doby. Je to dáno tím, že v sobě důmyslně kombinuje výhody klasického bicyklu a elektrického pohonu, který usnadňuje jízdu ve městě i ve volné přírodě. Elektrokola jsou vhodná prakticky pro každého – na cesty do práce, do školy, za zábavou, na výlety i třeba na nákupy. Pokud si chcete také pořídit takového společníka na cesty, poradíme vám, jak a podle čeho vybrat elektrokolo.

Výkon motoru

Výběr nového elektrokola ovlivňuje celá řada faktorů, často pomohou i recenze elektrokol. Vhledem k tomu, že jde o pomocníka, který vám má ulehčit jízdu, pomoci zdolávat náročné terény nebo zajistit, abyste nedojeli do práce uřícení, měli byste se soustředit na výkon. Logicky platí, že čím vyšší výkon tím vyšší rychlost. České zákony omezují výkon elektrokola na limit 250 W (samozřejmě existují i výkonnější modely, ale na ty je už nutné jiné zařazení a řidičské oprávnění).

Zdroj energie – baterie

Elektrokola čerpají energii z úložného zařízení – baterie. Kapacita baterie je pak hodnota, která udává, kolik dokáže elektrokolo ujet na jedno nabití. Zase platí, že čím vyšší hodnota, tím lépe. Běžně se setkáte s bateriemi typu Li-Ion nebo Li-Pol. Samotné baterie jsou pak zabudovány:

* v rámu kola – což je nejčastější způsob uložení, lépe se přizpůsobí vyvážení kola, a navíc zde nenarušují vzhled kola,
* na trubce u sedla – to je typické umístění pro skládací nebo městská kola,
* na nosiči – čímž je usnadněn přístup a možná je i jednoduchá výměna.

Typy elektrokol

Stejně jako kola klasická, mají i elektrokola nabídku různých druhů kol, které se hodí do konkrétního prostředí nebo terénu.

* Městské elektrokolo – tento typ kol je stvořený pro využívání na zpevněných cestách, cyklostezkách, silnicích. Vyniká komfortním stylem jízdy a velmi propracovaným designem. Takové kolo si užijete i ve vyloženě městském oblečení – v sukni i v saku.
* Krosové nebo trekové elektrokolo – tento druh se výborně hodí do náročnějšího prostředí, vzít ho můžete na víkendové výlety do přírody, poradí si s polními nebo lesními cestami. A oblečení? Volnočasové nebo sportovní, na které můžete využít například Reebok slevový kupón.
* Skládací elektrokolo – se těší zvlášť vysoké oblibě. Je to dáno především tím, že tato kola umožňují maximální mobilitu. Kolo si můžete sbalit do auta, ale hodí se na cokoli. Nemusíte se bát i o zabezpečení. Po příjezdu domů nebo do práce ho můžete snadno složit a odnést si s sebou třeba až do kanceláře nebo do bytu.

Velikost elektrokola

Při výběru správné velikosti je třeba zohledňovat především velikost rámu. Pro snadnější představu pomůže následují tabulka:

 Velikost rámu  Výška cyklisty 
15 – 16 palců158 – 165 cm
17 – 18 palců165 – 175 cm
19 – 20 palců175 – 185 cm
21 – 22 palců185 – 195 cm
23 – 24 palcůnad 195 cm

Umístění elektromotoru

I tento ukazatel může ovlivnit konečnou volbu. Různé typy kol mohou mít totiž elektromotor umístěn v různých částech kola. Jedná se o především tyto tři varianty:

*Elektromotor v předním kole – jedná se o klasické provedení hlavně u městských kol. Motor zvyšuje váhu přední části, což u tohoto kola není na škodu. Vzhledem k častému velmi zajímavému designovému provedení městských kol, je toto zabudování řešeno stylově.
*Elektromotor v zadním kole – toto umístění usnadňuje jízdu tím, že klade menší nároky na fyzickou zdatnost. Jízda je ekonomická a energeticky úsporná.
*Elektromotor ve středu kola – klasika především pro treková kola, kterým toto řešení dodává větší pohyblivost i hmotnostní rovnováhu.

Vybavení

Elektrokola jsou běžně vybavena řadou bezpečnostních prvků – světly, odrazkami, ale i blatníky, stojánky či nosiči. Navíc oproti klasickým kolům mají displej, který informuje o stavu baterie, rychlosti atd.

Doporučili byste někomu tento článek? Sdílejte ho na svém Facebooku!




Všechny články

Chytrý nákupní seznam Shoppka

Shopka je chytrý nákupní seznam. Umožňuje vám snadno sdílet nákupní seznamy s členy vaší rodiny či domácnosti. Vytvořte si seznam na webu www.shoppka.com nebo ve svém mobilu a snadno jej sdílejte jedním kliknutím. Aplikace funguje na všech mobilních zařízení s Androidem a na iPhonech nebo ve webovém prohlížeči. Všechny funkce jsou zdarma a nevyžadují žádnou registraci.

Mobilní aplikaci můžete stahovat z Google Play a App Store.