Drahé kameny a minerály pro radost

11.01.2023

V přírodě je známo téměř šest tisíc různých minerálů a každý rok se objeví více než stovka nových. Minerál je jinak označován jako nerost a je definován jako strukturně homogenní pevná látka s jasně určeným chemickým složením a fyzikálními vlastnostmi. Nerosty vznikají v důsledku přírodních anorganických procesů na Zemi, ale mohou pocházet i z vesmíru.

Speciální skupinou minerálů jsou drahokameny neboli drahé kameny. Proč drahé? Mají buď zvláštní fyzikální vlastnosti nebo jsou ceněny pro svůj vzhled. Můžete se setkat také s pojmy polodrahokam a dekorativní kámen a zvláštností je, že mezi drahé kameny se řadí i organického původu, jako jsou například perly, korály a jantar, nebo sklo vulkanického původu, jehož typickým reprezentantem jsou u nás tak populární vltavíny.

Drahokamy i polodrahokamy jsou nejčastěji používány při výrobě šperků a dekorativních předmětů, ale jsou také skvělou formou, jak investovat, aniž by se člověk musel bát znehodnocení inflací. A nemusí jít jen o diamanty, rubíny a smaragdy. Svou hodnotu mají méně známé drahokamy a polodrahokamy. Ostatně, pro mnohé mohou mít velkou cenu i docela obyčejné kameny. Pro mě je to třeba kamínek, který mi vylovil syn z řeky.

Hodně lidí také věří v magickou či dokonce léčivou sílu různých kamenů i v to, že vydávají určité vibrace. Při tom na každého působí drahokamy jinak. Proto má někdo radši třeba růženín, jiný ametyst, další achát, nebo třeba krystal himalájské soli.

I v moderní době minerály fungují a ovlivňují zejména psychiku svých držitelů, ale můžete si vybrat i drahé kameny, které mají kladný vliv na různá fyzická onemocnění, a to bez ohledu na to, zda se jedná o součást zlatého prstenu, polodrahokam na koženém řemínku, nebo velký korál, ametyst nebo křišťál zdobící polici. Své kameny mají jednotlivá znamení zvěrokruhu, čakry, živly a pomoci s výběrem vám může i vaše životní číslo. Drahokamy se liší barvou, strukturou, velikostí, mohou být tromlované, tedy opracované, nebo vyleštěné, případně i vybroušené, nebo surové. A hlavně – všechny jsou krásné.

Doporučili byste někomu tento článek? Sdílejte ho na svém Facebooku!




Všechny články

Chytrý nákupní seznam Shoppka

Shopka je chytrý nákupní seznam. Umožňuje vám snadno sdílet nákupní seznamy s členy vaší rodiny či domácnosti. Vytvořte si seznam na webu www.shoppka.com nebo ve svém mobilu a snadno jej sdílejte jedním kliknutím. Aplikace funguje na všech mobilních zařízení s Androidem a na iPhonech nebo ve webovém prohlížeči. Všechny funkce jsou zdarma a nevyžadují žádnou registraci.

Mobilní aplikaci můžete stahovat z Google Play a App Store.