Do přírody pěšky i s těmi nejmenšími

25.08.2016

Pokud rádi trávíte čas v přírodě a podnikáte různé výlety, je pro vás obvykle zejména léto skvělou příležitostí, jak si aktivně užít odpočinek při turistice, kdy se unavíte, nadýcháte se čerstvého vzduchu a zároveň poznáte nová místa. Když do vaší rodiny přibude nový človíček, obvykle pak musíte trochu přemýšlet, jak i jej co nejvhodněji zapojit do těchto aktivit. Nad čím je tedy dobré se zamyslet, než se rozhodnete pro delší výlet pěšky, a co je vhodné přibalit do batohu?

Novorozenci a kojenci

Pokud máte doma dítě mladší jednoho roku, obvykle nepotřebujete tolik improvizace. Na cesty, kde víte, že se dostanete s kočárkem, můžete cestovat s ním. Dítě má příležitost udělat pár krůčků samo, pokud je již zvládne, může chvíli lézt na dece, i si cestou případně odpočinout v kočárku. Do náročnějšího terénu můžete zvolit pro nejmenší dětské nosítko či šátek, pro větší děti krosnu na záda.

Nezapomeňte si cestu předem dobře naplánovat. Je dobré počítat s pravidelnými přestávkami, kde si můžete bez spěchu odpočinout, dítě nakojit, přebalit a ponechat mu chvilku na zkoumání přírody. Klidně s sebou přibalte jeho oblíbené hračky a též něco dobrého. Uvědomte si, že s dítětem vám bude cesta trvat mnohem déle, než když jdete sami.

Děti starší jednoho roku

Zde je velmi individuální, kolik toho zvládne které dítě ujít. Některé po prvním roce začíná opatrně dělat první krůčky, jiné běhá zcela samostatně a naprosto odmítá možnost sedět v kočárku. Vy jste však tím, kdo zná své dítě nejlépe, a tedy dobře promyslete, jak dalekou trasu si s ním můžete dovolit ujít, případně zda vůbec, a jak velkou část cesty se nechá nést/vézt.

Dělejte přestávky

Během cesty si naplánujte pauzy na svačinu a také na nějakou zábavu. Pokud je při cestě dětské hřiště, máte pro dítě výbornou motivaci, že si zde bude moct brzo pohrát. Odreaguje se - a vy spolu s ním. Pokud vyrazíte na výlet společně s přáteli a jejich dětmi, počítejte s tím, že ke svačině budou chtít děti to samé (obzvlášť jsou-li si věkově blízko), a mějte tedy nachystané stejné dobroty pro všechny.

Pro obstarání zábavy si s sebou můžete přibalit třeba křídy – děti mohou chvilku kreslit na cestě (pokud tedy jdete po správném povrchu), starší si mohou zaskákat panáka. Můžete též v rámci odpočinku vyhlásit pátrání po konkrétní květině, plodu stromu, tvaru kamínku atd.

Aby cesta rychleji ubíhala

Děti jsou zprvu plné nadšení, že jsou na výlet, ale postupem času můžete slyšet: „Já už nemůžu ťapat…Mně už bolí nožičky…“ a další podobné věty, které vám mohou nahnat hrůzu z toho, že zbývající část cesty máte svou (ne již příliš lehkou) ratolest usazenou za krkem.

Snažte se tedy chůzi vždy něčím zpestřit, aby děti zcela zapomněly na to, že vůbec někam jdou. Může vám pomoci zpívání písničky, opakování říkanek, pro starší děti třeba hádanky nebo můžete zkusit společně vymyslet pohádku. Pomáhá též hledání význačných bodů v okolí cesty. Zkuste se s dětmi domluvit, že kdo uvidí určitý strom nebo najde ostružiny, bude mít bod. Ve snaze nalézt předem určené věci pak cesta ubíhá mnohem lépe.

Tak vzhůru na nějakou výpravu! A nenechte se ukolébat myšlenkami, že nejsnazší je být s dětmi doma, protože: „Co když nevyjde tohle? A co kdyby začalo pršet?“ Ono totiž i to, že cesta neproběhne dle plánu, zmoknete, skončíte na obědě pár kilometrů od plánovaného místa atd., zanechá právě ty nejživější vzpomínky jak vám, tak i vašim dětem.

Doporučili byste někomu tento článek? Sdílejte ho na svém Facebooku!




Všechny články

Chytrý nákupní seznam Shoppka

Shopka je chytrý nákupní seznam. Umožňuje vám snadno sdílet nákupní seznamy s členy vaší rodiny či domácnosti. Vytvořte si seznam na webu www.shoppka.com nebo ve svém mobilu a snadno jej sdílejte jedním kliknutím. Aplikace funguje na všech mobilních zařízení s Androidem a na iPhonech nebo ve webovém prohlížeči. Všechny funkce jsou zdarma a nevyžadují žádnou registraci.

Mobilní aplikaci můžete stahovat z Google Play a App Store.