Děti a zimní sporty

21.02.2017

Pokud jste fanoušky zimních sportů vy dospělí, jistě k nim chcete vést i své děti. Stačí pořídit potřebné vybavení a pak už vám nic v cestě nestojí. Nemusíte čekat dlouho, děti bývají šikovné a rády rodiče následují i ve sportování.

Spousta Čechů ráda lyžuje. Většinou se říká, že už děti okolo tří let zvládnou první obloučky na lyžích. Pokud se vám ale zdá, že zrovna vaše dítě je ve třech letech na lyže ještě nepřipravené, nebojte se start trochu odložit. Pak máte dvě možnosti: jestli se na učení vašeho potomka necítíte, najděte pro něj dobrou lyžařskou školičku. Pokud jste zkušený lyžař a troufáte si, můžete s dětmi začít lyžovat vy. Dobrým nápadem je poradit se s odborníkem, pár kvalitních článků určitě najdete i na internetu. Pak už jen koupit helmu, brýle, kombinézu, lyže a spol. a hurá na svah!

Když napadne dostatek sněhu, spousta lidí si připíná na nohy dvě lyže, do rukou dvě hůlky, najdou bílou stopu, případně si ji sami prošlapou, a vyráží do přírody. Výhodou je, že pokud je sněhu opravdu dostatek, můžete si běžky nazout v podstatě kdekoli, i kousek za městem, koneckonců i ve větším parku ve městě. Na horách už se dnes také nachází spousta upravených běžeckých stop, jak pro klasiku, tak pro bruslení. A kupříkladu v Ostravě se nedávno konal běžecký závod v areálu bývalých železáren. Okruh pak zůstal otevřen i pro veřejnost. Zážitek to byl vskutku netradiční, místo mezi stromy jste jezdili mezi vysokými pecemi.

Pokud hodláte potomky naučit na běžkách, buďte trpěliví a laskaví. Běžecké lyžování není pro děti tak atraktivní jako sjezdové lyžování, musíte také počkat, až budou o něco starší, nicméně i v něm jim můžete pomoct najít tu pravou krásu: jízdu zasněženou krajinou, ticho přírody a radost z pohybu. Autorku tohoto článku učil na běžkách její tatínek. Občas ji dohnal až k slzám, nicméně zadařilo se, dítě zvládlo klasiku, bruslení a nebojí se ani náročnějších sjezdů, ve kterých je schopno vyhnout se šiškám na zemi a neskončit tak v nejbližším smrku.

Další zimní variantou je bruslení. Zase si můžete vybrat z několika možností: zimní stadion, který nabízí hodiny bruslení pro veřejnost, třeba i s hudbou, kde si můžete brusle vypůjčit, pokud je nevlastníte, nebo si své nechat nabrousit. Krásné je bruslení v přírodě na zamrzlém rybníku či jezeře. Pozor ale na led, jeho kvalitu a tloušťku. V poslední době bývá také hitem bruslení ve městech, kdy je kluziště uděláno třeba na náměstí. Nebo, pokud máte cestu, kupříkladu v Paříži si můžete zabruslit v prvním patře Eiffelovy věže! A pamětníci si určitě vzpomenou, jak za našich mladých let udělali tatínci kluziště i ve městě mezi domy. Že byste se s pár rodiči zkusili domluvit i dnes? Děti to určitě ocení!

Už tříleté děti mohou začít bruslit na bruslích se dvěma noži, někteří instruktoři však doporučují začátek trochu odložit a dítě rovnou učit na bruslích s jedním nožem, na kterých se naučí rovnováze.

A ještě něco pro fajnšmekry: Chcete vyrazit do hor, mimo turistické značky, ale jen v botách byste v zimě zapadli do sněhu? Máte běžky, takže ve sněhu nezapadnete, ale nechcete si to štrádovat po upravených trasách? Vyzkoušejte kombinaci obojího a pořiďte (nebo půjčte) si sněžnice! Sněžnice se připevní na obuv nebo na nohu a zvětší tak její plochu, takže se člověk nezabořuje. Neklouže se s nimi jako na běžkách, ale normálně jde – chůze je jen trošku jiná. Můžete se pak bez zábran pohybovat zimním terénem. Větší děti i vás určitě nadchnou.

Stačí si jen vybrat, takže vzhůru na svah, do lesa, na kluziště, do sněhu!

Doporučili byste někomu tento článek? Sdílejte ho na svém Facebooku!




Všechny články

Chytrý nákupní seznam Shoppka

Shopka je chytrý nákupní seznam. Umožňuje vám snadno sdílet nákupní seznamy s členy vaší rodiny či domácnosti. Vytvořte si seznam na webu www.shoppka.com nebo ve svém mobilu a snadno jej sdílejte jedním kliknutím. Aplikace funguje na všech mobilních zařízení s Androidem a na iPhonech nebo ve webovém prohlížeči. Všechny funkce jsou zdarma a nevyžadují žádnou registraci.

Mobilní aplikaci můžete stahovat z Google Play a App Store.