Desatero bezpečné turistiky na horách

23.05.2019

Chystáte se do hor? A víte, co všechno udělat pro to, aby jste se ve zdraví vrátili? Poradíme vám.
Hory jsou krásné, majestátní, ale i nebezpečné. Nemáme přitom na mysli jen Himaláje a Alpy. K úhoně můžete přijít i v Českém ráji. Nechte si proto poradit, co vše musíte udělat pro to, abyste si z horské tůry přinesli jen samé příjemné zážitky.

1. Výlet si nenechávejte jen pro sebe

Před samotným výletem se se svými plány svěřte svým blízkým. Ti pak v případě, že se nevrátíte, mohou zalarmovat horskou službu.

2. Nepodceňujte plánování

Nevydávejte se do neznámých končin, ve kterých nevíte, co vás čeká. Mohli byste být nepříjemně překvapeni či přímo vyvedeni z míry. V takovým okamžicích člověk snadno zazmatkuje.

3. Nepřeceňujte své síly

Náročnost terénu přizpůsobte kondici své i všech ostatních, kteří s na tůru vydají s vámi. Vyrazte jen na takovou cestu, kterou fyzicky zvládnete. A nikdy se do hor nevydávejte sami.

4. Sledujte předpověď počasí

Blíží se sněhová bouře? Nebo v dané lokalitě hrozí laviny? V tom případě se nikam nevydávejte.

5. Dobře se oblečte

Počítejte s tím, že v horském prostředí je vždy chladněji než v nížině. Hory jsou také známé nepředvídatelnými výkyvy počasí. Teplé a nepromokavé outdoor oblečení tu tak je naprostým základem. Stejně jako kvalitní treková obuv. Ze značek doporučujeme Warmpeace nebo Mammut.

6. Nezapomeňte na zásoby jídla a pití

Především dostatek tekutin je v horských podmínkách nezbytný. V opačném případě vám hrozí dehydratace. Skvělým zdrojem energie jsou například proteinové tyčinky.

7. Střecha nad hlavou

Budete v horách i nocovat? Pak by vaše skupina měla být vybavena speciálními stany, karimatkami a spacáky vhodnými pro vysokohorskou turistiku. Velmi kvalitní stany najdete například v portfoliu značky Husky. A pozor, od 1. května až do 30.července máte na e-shopu ceskyraj.com jedinečnou možnost zboží této značky pořídit za skvělé ceny. Více informací najdete pod odkazem huskoviny.

8. Nesejděte z vyznačené trasy

Pří samotném výšlapu nikdy nesejděte z vyznačené trasy. Tak se snadno ztratíte. Pro správnou orientaci vám poslouží buzola.

9. Léky a obinadla

Nezapomeňte ani na malou lékárničku se základními léky, náplastmi a obinadly. Ty vám poskytnou první pomoc při úrazu i jiných nenadálých zdravotních komplikacích.

10. Kam s tím vším? Do batohu!

Není toho zrovna málo, že? A to všechno musíte někam složit. Ideálně do kvalitního batohu. Pro vysokohorskou turistiku jsou vhodné batohy turistické, expediční i skialpinistické.

Rádi soutěžíte?

Toho, nač byste před vysokohorskou cestou měli myslet, je ale samozřejmě mnohem víc. Obecně se vyplácí počítat se vším. Štěstí totiž, jak je známo, přeje připraveným. A také těm, kteří soutěží. Zajímavou soutěž pro vás u příležitosti svého pětadvacátého výročí připravil obchod Český ráj. Její podmínky najdete přímo na stránkách obchodu. Tak neváhejte!

Doporučili byste někomu tento článek? Sdílejte ho na svém Facebooku!




Všechny články

Chytrý nákupní seznam Shoppka

Shopka je chytrý nákupní seznam. Umožňuje vám snadno sdílet nákupní seznamy s členy vaší rodiny či domácnosti. Vytvořte si seznam na webu www.shoppka.com nebo ve svém mobilu a snadno jej sdílejte jedním kliknutím. Aplikace funguje na všech mobilních zařízení s Androidem a na iPhonech nebo ve webovém prohlížeči. Všechny funkce jsou zdarma a nevyžadují žádnou registraci.

Mobilní aplikaci můžete stahovat z Google Play a App Store.