Co znamená to či ono?

08.05.2019

Již od chvíle, kdy dítko poprvé začne objevovat mateřskou řeč, se učí od svých rodičů. Pochopit první slůvka mu umožňují právě jeho nejbližší. Význam slov děti z velké části přebírají téměř přirozeně od svých rodičů a širší rodiny, až později si osvojují další slova prostřednictvím učitelů a školní výuky. Rodiče svým dětem předávají i význam slov týkajících se geografických názvů. Právě výlety ukazují dětem, co znamená jednotlivý název města, hradu, zámku apod.

Offline i online učení významu slov

Výlety jsou offline způsobem, jak dětem předat význam slov. Online způsobem je pak výkladový slovník, který se zaměřuje na slova přejatá z cizích jazyků. Pomůže dohledat i význam slov zastaralých, nebo naopak zcela nových. Slovník cizích slov je jistě adekvátní náhradou sečtělého kantora nebo jednoduchým prostředkem pro trénink kognitivních schopností. Jednoduše – slovník cizích slov nelže a je za všech okolností pravdivý. To se nedá říct o žádném člověku, jakkoli chytrý bude. Člověk je prostě tvor chybující, bez ohledu na to, u kolika slov dokáže vysvětlit, co znamenají. Jeho slovní zásoba je omezená. Kapacita slovníku je naopak nekonečná...

Vždy při ruce

Každý rodič jistě zná takové ty všetečné otázky svého dítěte, na které je velmi těžké odpovědět. Pokud však půjde o význam slov, odpovědět se dá kdykoliv. Stačí k tomu mobilní telefon a internet.
Online výkladový slovník přijde vhod každému rodiči v situacích, kdy s dítětem narazí na slovo, u kterého neví, co znamená. Stát se to může. Může jít o nápis na informační tabuli, pojem, který zazněl v davu. Může jít o odbornější výraz. Člověk nemusí být odborník, a přesto si s díky slovníku tento výraz může dohledat. Slovník cizích slov pomůže rozšířit obzory z hlediska slovní zásoby, podobně jako pomáhá cestování a výlety rozšiřovat obzory o Česku a jeho pozoruhodných místech.

Doporučili byste někomu tento článek? Sdílejte ho na svém Facebooku!




Všechny články

Chytrý nákupní seznam Shoppka

Shopka je chytrý nákupní seznam. Umožňuje vám snadno sdílet nákupní seznamy s členy vaší rodiny či domácnosti. Vytvořte si seznam na webu www.shoppka.com nebo ve svém mobilu a snadno jej sdílejte jedním kliknutím. Aplikace funguje na všech mobilních zařízení s Androidem a na iPhonech nebo ve webovém prohlížeči. Všechny funkce jsou zdarma a nevyžadují žádnou registraci.

Mobilní aplikaci můžete stahovat z Google Play a App Store.