Chcete začít s jízdou na koni? Nešetřete na jezdecké výbavě

11.05.2020

Z koně se na svět koukáme pěkně z výšky, ale z této výšky dokážeme i spadnout. Proto bychom rozhodně měli myslet na kvalitní jezdecké potřeby, které nás chrání před úrazem.

Úrazy při pádu z koně mohou být vážné. Proto není vhodné sedat na koně bez chráničů a vhodného oblečení. Dokonce ani rajtky nejsou jenom pro parádu. Určitě bychom si neměli říkat si, že si vybavení a chrániče pořídíme až poté, co začneme více a pravidelně jezdit. Naše první jízda dopadne dobře, pokud se na ni správně připravíme.

Jezdecká helma je základ

Stejně tak jako si automaticky bereme přilbu na kolo, měli bychom ji mít i při jízdě na koni. Ve výsledku může být pád ještě hrozivější. Hlavu si navíc můžeme narazit nejen při pádu, ale kvůli výšce koně i při samotné jízdě nárazem do překážky. Nízko položené větve nám mohou zranit hlavu, ale též se můžeme nepříjemně zachytit vlasy a kvůli tomu spadnout, nebo o ně přijít. Nedoporučujeme nahrazovat jezdeckou přilbu cyklohelmou. Ta nám nenabízí ani stejné pohodlí, ani dostatečnou ochranu při specifickém pohybu – jízdě a ve speciálním prostředí, třeba jízdě v lese. Rozhodně si pořiďte jezdeckou helmu.

Úrazy zad bývají nejčastější

Lze jim však zabránit používáním kvalitního páteřního chrániče. Bezpečnostní vesty s páteřním chráničem umí eliminovat většinu úrazů způsobených pádem z koně. Kvalitní vesta vás neomezí v pohybu. Vhodné je zvolit si takovou, která má možnost různého nastavení, abyste si ji přesně přizpůsobili na tělo. Pro léto jsou nejlepší vesty se síťovanými částmi, které odvětrávají a není v nich horko.

Správné oblečení na koně se vyplatí

Kdo šetří, jezdí v různých leginách, někdy dokonce v džínách či v jiném nevhodném oblečení. Rajtky a další speciální oblečení na koně vám však nedává jenom styl. To profesionální je vyrobeno tak, abyste se třeba při delší jízdě neodřeli. Materiál je přizpůsobivý pohybu a tělu. Neomezuje, nesnižuje výkon a dýchá. Běhat byste rovněž nešli v džínách, takže proč vás to napadne, když jezdíte na koni?

Jezdecké boty pro bezpečnou jízdu

Nezapomínejte ani na jezdecké boty. Jsou charakteristické hladkou podrážkou a podpatkem, díky čemuž je snadno uvolníte z třmenů. Zachycená noha, kterou nelze vytáhnout, je častou příčinou úrazů. Mnohdy i vážných, protože kůň vás může táhnout za sebou, zatímco vy zůstanete zachyceni nohou v třmenu.

Rukavice nejsou jen pro parádu

Z držení otěží umíme mít bolestivé mozoly. Nutné je proto jezdit v rukavicích. Jezdecké rukavice zabraňují odření prstů, rukou, ale jste i schopni pevněji držet otěže.

Pro jezdecké potřeby k profesionálům

Profesionální jezdecké potřeby nabízí e-shop Horse-trade.cz. Koupíte zde profesionální výbavu pro jezdce, koně, ale i chov koní. E-shop nabízí profi produkty v rozumných cenových kategoriích. V e-shopu pořídíte i potřeby pro dětské jezdce.

Doporučili byste někomu tento článek? Sdílejte ho na svém Facebooku!




Všechny články

Chytrý nákupní seznam Shoppka

Shopka je chytrý nákupní seznam. Umožňuje vám snadno sdílet nákupní seznamy s členy vaší rodiny či domácnosti. Vytvořte si seznam na webu www.shoppka.com nebo ve svém mobilu a snadno jej sdílejte jedním kliknutím. Aplikace funguje na všech mobilních zařízení s Androidem a na iPhonech nebo ve webovém prohlížeči. Všechny funkce jsou zdarma a nevyžadují žádnou registraci.

Mobilní aplikaci můžete stahovat z Google Play a App Store.