Chcete se vyhnout nepříjemnému efektu inflace? Volte investiční zlato

07.09.2021

V posledních měsících lze vysledovat trend rostoucí inflace, kvůli níž se zdražují služby a rostou ceny zboží, jinými slovy peníze ztrácejí na své hodnotě. Ti z vás, kteří v minulosti vložili své naspořené finanční prostředky do zlata, mohou být v klidu, protože se této komodity inflace prakticky nijak netýká. I nyní je ale vhodná doba koupit si zlaté slitky, potažmo zlaté mince. Nikdy nevíte, jak se situace v následujících měsících a letech vyvine, tudíž je dobré mít finanční prostředky chytře a výhodně uložené, a to třeba právě ve zlatě.

Zlato neztrácí na své hodnotě, ba spíše naopak

Proč právě zlato? Hlavním argumentem pro jeho nákup je stabilita. Snad každý, kdo se oblasti investic alespoň trochu vyzná, vám potvrdí, že zlato má mimořádně stabilní hodnotu, již neovlivňují ani nejrůznější negativní ekonomické faktory. Je to dáno už jeho samotnou podstatou, kdy jsou na světě pouze omezené zásoby tohoto drahého kovu. V případě, že si koupíte třeba sběratelské zlaté mince, jež se vždy vyrábějí zpravidla v limitovaných edicích, jejich cena postupem času roste, neboť je o tyto mince mezi sběrateli zájem a jsou ochotni za ně platit čím dál víc peněz. Aktuálně lze zmínit třeba svatováclavské zlaté mince, jimž na jedné ze stran dominuje Karel IV., historicky bezesporu nejvýznamnější panovník v českých zemích. Pořídit se ale dají rovněž kupříkladu populární rakouské zlaté mince Wiener Phiharmoniker.

Nemusíte platit DPH

Investiční zlato je nejen zárukou toho, že o své peníze nepřijdete, respektive neztratí rychle svoji hodnotu. Zároveň se jedná o mimořádně výhodnou záležitost z hlediska nákupu, protože v případě zlata ve formě slitků a mincí nemusíte platit daň z přidané hodnoty. Stříbro a jiné investiční komodity od DPH oproštěny nejsou, zlato je v tomto případě naprostou výjimkou. Právě z tohoto důvodu jsou zlaté cihličky tolik oblíbené mezi velkými investory, v poslední době si však investiční zlato pořizují rovněž drobní střadatelé a sběratelé. Pavel Trtík, zakladatel známého eshopu zlate-mince.cz, k tomu dodává: "Nákup zlatých slitků je atraktivní především pro klienty, kteří chtějí své peníze držet ve svých rukou a nemají důvěru v různé spořící programy do zlata. Lidé nakupují ve větší míře i malé slitky s hmotností od 1 do 5 gramů, které jsou dostupné pro každého."

Jak je to s pořizováním zlatých slitků v českých obchodech?

Zlaté slitky se u nás nevyrábějí. V tuzemských obchodech a eshopech se tak dají zakoupit pouze cihličky ze zahraničí, nejčastěji z Německa, Rakouska a Švýcarska, přičemž nejdostupnější (a z řady důvodů také nejvýhodnější) se jeví švýcarské zlaté slitky Argor Heraeus. Ve srovnání s konkurenčními produkty jsou totiž levnější, zároveň oceníte jejich zajímavý design. Ke každému slitku při nákupu obdržíte certifikát, který prokazuje jeho ryzost a pravost. Díky tomuto certifikátu pak nebudete mít problém s budoucí směnou za peníze, a to klidně kdekoliv na světě.

Investiční zlato v českých obchodech nenakupují pouze našinci, stále častěji si jej pořizují rovněž slovenští podnikatelé a běžní občané, neboť je zde nákup vyjde levněji nežli doma či jinde v zahraničí. A to i přesto, že obvykle musejí počítat s určitými poplatky za převod měn při bankovních transakcích. Naštěstí už banky tyto poplatky dost razantně snížily. V každém případě, ať už zlato nakupujete jako Češi či Slováci, nemusíte vůbec nikam chodit. Eshopy fungují takřka stejně, jako když si objednáváte klasické spotřební zboží. Jen s tím rozdílem, že tentokrát své peníze výhodně investujete, což se vám v budoucnu rozhodně vyplatí.

Doporučili byste někomu tento článek? Sdílejte ho na svém Facebooku!




Všechny články

Chytrý nákupní seznam Shoppka

Shopka je chytrý nákupní seznam. Umožňuje vám snadno sdílet nákupní seznamy s členy vaší rodiny či domácnosti. Vytvořte si seznam na webu www.shoppka.com nebo ve svém mobilu a snadno jej sdílejte jedním kliknutím. Aplikace funguje na všech mobilních zařízení s Androidem a na iPhonech nebo ve webovém prohlížeči. Všechny funkce jsou zdarma a nevyžadují žádnou registraci.

Mobilní aplikaci můžete stahovat z Google Play a App Store.