Cestovní pojištění v ČR: Vyplatí se, když necestujete do zahraničí?

04.07.2022

Turistka v Jeseníkách využije cestovní pojištění do ČR Cestovní pojištění do zahraničí je pro drtivou většinu turistů samozřejmost. Naopak na dovolenou v České republice si odpovídající pojištění sjednává jen hrstka lidí. Kdy se vyplatí o něm uvažovat?

Obvykle je cestovní pojištění sjednáváno pro zahraniční cesty proto, aby z něj byly hrazeny případné náklady na lékařskou péči. V ČR jsou tyto úkony ovšem hrazeny z veřejného zdravotního pojištění. Přesto se vyplatí sjednat cestovní pojištění, které se hodí pro nečekané situace, jako je úraz, odcizení zavazadel nebo pokud způsobíte škodu někomu jinému, ať už při ubytování na hotelovém pokoji nebo při turistickém výletě.

Cestovní pojištění do ČR

Na dovolenou v tuzemsku vám postačí jednorázové cestovní pojištění, které má přesně stanovený termín začátku a konce. Kooperativa takové pojištění nabízí ve dvou variantách KLASIK a PLUS, které se liší limity plnění. Varianta PLUS vám navíc uhradí i spoluúčast na zapůjčeném vozidle nebo právní pomoc.

U obou variant naleznete pojištění:
* úrazu –získáte odškodnění v případě poškození zdraví nebo smrti následkem úrazu,
* odpovědnosti – když někomu způsobíte škodu na zdraví nebo majetku, pojišťovna za vás uhradí vzniklou škodu,
* zavazadel – pro případy, kdy vám někdo odcizí zavazadla nebo dojde k jejich zničení dopravní nehodou,
* nevyužité cestovní služby – hodí se v případě, kdy se vám stane úraz, jehož následkem nemůžete na své dovolené využít všechny služby, které jste měli již předem zajištěné.

O čem se ještě vyplatí uvažovat?

Mimo výše uvedených rizik je vhodné uvažovat ještě o pojištění storna zájezdu k cestovnímu pojištění, které vás ochrání ve chvíli, kdy těsně před odjezdem náhle onemocníte, skončíte v nemocnici nebo dojde k jiné nepředvídatelné události a vy se dovolené nemůžete zúčastnit. Díky pojištění můžete získat zpět značnou část nákladů na dovolenou - u Kooperativy až 80 %.

Je (online) cestovní pojištění drahé?

Cestovní pojištění vám peněženku rozhodně nezruinuje. Základní pojištění u Kooperativy stojí 20 Kč denně. Pokud si sjednáte cestovní pojištění online, získáte slevu 10 %. Navíc s sebou můžete vzít jedno dítě do 6 let s pojištěním zdarma. Děti od 6 do 18 let mají slevu 50 % a dospělí od 18 do 26 let mají za online vyřízení slevu 20 %.

I dovolená v tuzemsku může být adrenalinová a trochu nebezpečná. V ČR existuje několik rizikových oblastí, kam lidé jezdí za divokými zážitky. Tam se nepochybně cestovní pojištění vyplatí.

Ať už se chystáte kamkoliv, myslete na zadní vrátka. Pojištění stojí několik málo korun, ale případná škoda při troše smůly klidně i pár milionů.

Doporučili byste někomu tento článek? Sdílejte ho na svém Facebooku!




Všechny články

Chytrý nákupní seznam Shoppka

Shopka je chytrý nákupní seznam. Umožňuje vám snadno sdílet nákupní seznamy s členy vaší rodiny či domácnosti. Vytvořte si seznam na webu www.shoppka.com nebo ve svém mobilu a snadno jej sdílejte jedním kliknutím. Aplikace funguje na všech mobilních zařízení s Androidem a na iPhonech nebo ve webovém prohlížeči. Všechny funkce jsou zdarma a nevyžadují žádnou registraci.

Mobilní aplikaci můžete stahovat z Google Play a App Store.