Cestování a létání v těhotenství

09.06.2023

Cestování je neodmyslitelnou součástí životního stylu mnoha lidí, ale když se rozhodnou pro dítě, cestovatelská vášeň může jít na delší dobu stranou. Přitom k tomu není důvod - až do 28. týdne těhotenství lze létat bez jakýchkoliv obav. V rozmezí 28. a 36. týdne těhotenství vás prakticky žádná letecká společnost neodmítne, ale pravděpodobně budete muset doložit lékařské osvědčení o způsobilosti let bez potíží absolvovat. Ovšem pozor – očekáváte-li druhé nebo další dítě, raději počítejte s limitem kolem 28. týdne.

Opravdu je létání bezpečné?

Odborníci jsou zajedno v tom, že létání je nejbezpečnější během druhého trimestru těhotenství. V trimestru prvním totiž hrozí riziko potratu kvůli případným výkyvům tlaku. Ve třetím trimestru pak může dojít k dřívějšímu odtoku plodové vody.

Kromě změn tlaku je na místě zvážit několik dalších rizik, kterým těhotné ženy při létání čelí. Řeč je o delším sezení a náchylnosti k tvorbě krevních sraženin. S vhodnými opatřeními a péčí však můžete bezpečně cestovat i s miminkem v bříšku. Přečtěte si o tom, jak se vaše tělo mění v rámci jednotlivých týdnů těhotenství, a na změny se v předstihu připravte.

Rozhodnete-li se vyrazit na dovolenou či za dobrodružstvím na druhém konci světa letadlem, dbejte na své zdraví a pohodu. Následující tipy vám cestování usnadní a minimalizují potenciální rizika.

Dodržujte pitný režim

Těhotné ženy by měly přijímat více tekutin pro udržení optimální hydratace. Snažte se pít dostatek vody během letu – ideální denní příjem se pohybuje mezi 1,5-3 litry v závislosti na hmotnosti rodičky.

Preferujte místo u uličky

Když se vám podaří zajistit přístup k uličce, budete se moct během letu snadněji pohybovat. Každou půlhodinu se snažte projít a pohybovat nohama, abyste podpořila krevní oběh.

Necestujte sama

Podpora a přítomnost blízkého člověka mají velký význam, i když se většinou nic mimořádného neděje. Blízká osoba vám poskytne pocit bezpečí a komfortu, což se v letadle vážně hodí.

Najděte si místo blízko toalety

Během těhotenství je naprosto přirozené, že se může zvýšit frekvence používání toalety. Zvolte si proto sedadlo v její blízkosti a vyhněte se zbytečnému stresu, že to nestihnete.

Mějte s sebou lékařskou zprávu a kontakt na svého gynekologa

Před odletem si od svého gynekologa vyžádejte lékařskou zprávu, kterou v případě potřeby potvrdíte, že můžete cestovat bez zvýšeného rizika. Zároveň u sebe mějte také kontakt na svého gynekologa - v případě potřeby s ním zkonzultujete akutní zdravotní komplikace.

Využijte možnost přednostního odbavení

Letiště obvykle těhotným ženám umožňují přednostní odbavení. Využijte toho a vyhněte se dlouhým frontám. Čím méně cestovatelského stresu, tím lépe pro vás.

Na letišti jste v bezpečí

Letiště vnímáme jako poněkud rušné a hektické místo. Navzdory všem okolnostem se však snažte zachovat klid. Pokud by se přeci jen – shodou nešťastných náhod – cokoliv událo, v pohotovosti je lékařská služba, která vám poskytne pomoc.

Co dodat závěrem? Těhotenství nemusí znamenat konec vašich cestovatelských dobrodružství. Stačí se chovat opatrně, dodržovat specifická opatření a nevstupovat do zbytečných rizik. A především nezapomínat, že každé těhotenství je individuální – a nikdy proto není od věci konzultovat případné obavy s lékařem.

Doporučili byste někomu tento článek? Sdílejte ho na svém Facebooku!




Všechny články

Chytrý nákupní seznam Shoppka

Shopka je chytrý nákupní seznam. Umožňuje vám snadno sdílet nákupní seznamy s členy vaší rodiny či domácnosti. Vytvořte si seznam na webu www.shoppka.com nebo ve svém mobilu a snadno jej sdílejte jedním kliknutím. Aplikace funguje na všech mobilních zařízení s Androidem a na iPhonech nebo ve webovém prohlížeči. Všechny funkce jsou zdarma a nevyžadují žádnou registraci.

Mobilní aplikaci můžete stahovat z Google Play a App Store.