Český Krumlov

22.07.2020

Historické jihočeské město Český Krumlov leží asi 20 km jihozápadně od Českých Budějovic a asi 70 km severně od rakouského Lince. Jeho historické centrum patří mezi první památky, které byly u nás zapsány do Seznamu světového dědictví UNESCO, a to již v roce 1992. K jeho jedinečnosti přispívá i poloha – leží v údolí řeky Vltavy, která se klikatí mezi historickými stavbami. Město a jeho památky učarovaly například herečce, zpěvačce a režisérce Barbře Streisandové, která tu v roce 1983 natočila řadu exteriérů svého filmu Yentl. Ostatně město patří mezi oblíbené filmové lokace i dnes.

Památky

Na historii tady narazíte doslova na každém kroku. Hlavní atrakcí je Státní hrad a zámek Český Krumlov. Jedná se o druhý největší hradně-zámecký komplex v České republice, jehož původ sahá až do 13. století. Rozšířen byl ve století 14. a dalších 200 let později byl přestavěn v renesanční slohu. Další úpravy jsou z období baroka a rokoka. Dominantou města je zámecká věž. Návštěvníci by neměli vynechat ani unikátně zachovalé barokní divadlo, zámecké zahrady, či lapidárium s originály barokních soch. Již od doby vlády rodu Rožmberků jsou v hradním příkopu chováni medvědi.

V historickém jádru najdete gotický trojlodní kostel sv. Víta, který byl vybudován počátkem 15. století na místě o 100 let staršího chrámu. Rozšířen a upraven byl v 17. a 18. století. Hlavní vstupní portál pochází z roku 1410. Protože postranní lodě jsou stejně vysoké jako loď hlavní, jedná se kostel tzv. halového typu. V postranní kapli sv. Jana Nepomuckého jsou umístěny náhrobní kameny Viléma z Rožmberka a jeho třetí manželky Anny Marie Bádenské a jsou zde i uloženy ostatky posledních Rožmberků.

Atraktivní návštěvnický program má i areál trojklášteří. Klášter minoritů byl založen Rožmberky už v polovině 14. století. V roce 1361 vstoupily do kláštera první řeholní sestry – klarisky a od roku 1375 zde působila komunita zbožných laických sester – bekyní. Původní budovy byly stavebně upraveny koncem 15. století. Z té doby se dochoval unikátní soubor pozdně gotických krovů. Další barokní přestavba je ze 17. a 18. století. Zatímco klášter klarisek byl zrušen v roce 1782, minorité vytrvali celých 600 let až do roku 1950. Část budov byla v dezolátním stavu, takže celý klášterní areál prošel rozsáhlou revitalizací.

Vzniklo moderní kulturně vzdělávací centrum Českokrumlovské kláštery s řadou aktivit pro celé rodiny. Konají se zde řemeslné dílny, workshopy, jarmarky, koncerty, přednášky i akce pro děti. V zahradě jsou nejen komentované prohlídky, ale během léta je zde také letní kino a společné cvičení. Dalšími historickými památkami jsou například kostel sv. Jošta, kaple sv. Martina, synagoga a židovský hřbitov, osmiboká kaple na Křížové Hoře, Ptačí hrádek a místní kašny. Navštívit můžete i grafitový důl či denní lázně Mladina. Ve městě je i řada muzeí, například Muzeum Vltavínů, Muzeum marionet, Pohádkový dům, nebo interaktivní expozice v klášterech. Široká je i nabídka galerií, včetně Egon Schiele Art Centra.

Mezi hlavní lákadla turistické sezóny patří Slavnosti pětilisté růže koncem června, Mezinárodní hudební festival Český Krumlov v červenci a srpnu, dále Festival staré hudby a řada menších akcí. Město je po celou turistickou sezónu plné návštěvníků z celého světa. Možná je proto lepší zvolit pro návštěvu méně exponovanou dobu. Ale nakouknout do Českého Krumlova můžete třeba i při splouvání Vltavy. Více informací pro návštěvníky města najdete například na http://www.ckrumlov.info/php/turista/.

Doporučili byste někomu tento článek? Sdílejte ho na svém Facebooku!




Všechny články

Chytrý nákupní seznam Shoppka

Shopka je chytrý nákupní seznam. Umožňuje vám snadno sdílet nákupní seznamy s členy vaší rodiny či domácnosti. Vytvořte si seznam na webu www.shoppka.com nebo ve svém mobilu a snadno jej sdílejte jedním kliknutím. Aplikace funguje na všech mobilních zařízení s Androidem a na iPhonech nebo ve webovém prohlížeči. Všechny funkce jsou zdarma a nevyžadují žádnou registraci.

Mobilní aplikaci můžete stahovat z Google Play a App Store.