Červené víno Vinigrandi

11.06.2021

Vini grandi znamenají v překladu do češtiny skvělá vína - červené víno od Vinigrandi tedy zaručuje objevování skvělých červených vín původem z vinařských velmocí Itálie, Francie, Španělska a také z dalších vybraných vinařských oblastí.

Kvalitními červenými víny vládne hlavně Francie. Historie výroby vína v této zemi sahá až do období nadvlády Římanů. Ti holdovali nejen konzumaci tohoto nápoje bohů, ale také jej dokázali špičkově pěstovat a šlechtit. V Itálii jsou první dochované písemné informace o pěstování vína ze Sicílie a datují se do období až 2 tisíce let př. n. l.

Červené víno od vinigrandi

Červené víno je produkováno výhradně z modrých odrůd vinné révy. Barvu získává vinný mošt ze slupek, společně se kterými budoucí víno kvasí. Na rozdíl od kvašení bílých vín, která se kvasí bez nich. Červené víno díky kvašení se slupkami získává do výsledné chuti kromě rubínové barvy také více tříslovin.

Pokud hovoříme o barvě výsledného vína podle barvy hroznů, je třeba také zmínit víno klaret, které vzniká z moštu modrých odrůd. Ty však nekvasí se slupkami a výsledný nápoj má pak bílou nebo lehce oranžovou barvu.

Červená vína ve světě

Mezi celosvětově oblíbenými červenými víny v nabídce specialisty na dovoz kvalitních zahraničních vín, rodinné firmy Vinigrandi, najdeme například:

* Bordeaux z přístavního města z francouzského jihozápadu.
* Španělské oblíbené Tempranillo.
* Sladkou delikatesu portské z jižního Portugalska.
* Tradiční maďarské tokajské.
* Nezaměnitelné je také víno z nejstarší německé odrůdy burgundského Spätburgunder.
* Červené šumivé víno ze slunné Itálie - Lambrusco.
Kvalitní červená vína najdeme také v produkci sluncem zalitých oblastí, jako jsou Austrálie nebo Jižní Afrika.

Nejčastější odrůdy

Jaké jsou nejčastěji pěstované a používané odrůdy vinné révy? V každé zemi a na každém kontinentu je to samozřejmě velmi odlišné. Jednotlivé odrůdy potřebují k dobré produkci různé podmínky, klima nebo také složení půdy. A díky tomu je svět vín tak rozmanitý, zajímavý a pestrý. Výčet nejčastějších odrůd bílého a červeného vína nás přivede do světa svěžích vůní, cukernatosti a kyselinky, ovocných tónů i třeba čokoládové chuti.

Červené víno jako zdroj zdraví

Možná jste slyšeli, že sklenka červeného vína denně prospívá vašemu zdraví. A my tomu věříme. A pokud jeho pití pomáhá organismu s podporou imunity, rádi si také pár doušků červeného dopřejeme. A co je ten zázračný obsah červeného? Jedná se o resveratrol, látku, která je známým antioxidantem, má také antibakteriální účinky. V červeném víně jej najdeme ve slupkách a peckách. Červené víno v malých dávkách také posiluje srdce a celý cévní systém.

Beaujolais objeveno!

Francouzské vyhlášené víno Beaujolais jistě znáte a možná jste jej také ochutnali. Jak se toto víno stalo populárním a kdo za jeho zviditelněním stál? Byznysmen a také producent vína, jenž se o slávu Beaujolais zasloužil, se jmenoval Georges Duboeuf. Jeho život nedávno skončil, sláva „jeho“ vína však nekončí…

A jaké červené preferujete vy? Lehčí italské, těžší a výraznější francouzské a nebo třeba produkci ze Španělska či Portugalska? Při jaké příležitosti sáhnete po lahvi červeného? Měli jste již štěstí a ochutnali například pravé Beaujolais nebo Châteauneuf-du-Pape, o kterém zpíval Michal Tučný ve svojí známé písničce? Vracíte se ke svým oblíbeným vínům, nebo spíše zkoušíte nové odrůdy? Pochlubte se nám.

Doporučili byste někomu tento článek? Sdílejte ho na svém Facebooku!




Všechny články

Chytrý nákupní seznam Shoppka

Shopka je chytrý nákupní seznam. Umožňuje vám snadno sdílet nákupní seznamy s členy vaší rodiny či domácnosti. Vytvořte si seznam na webu www.shoppka.com nebo ve svém mobilu a snadno jej sdílejte jedním kliknutím. Aplikace funguje na všech mobilních zařízení s Androidem a na iPhonech nebo ve webovém prohlížeči. Všechny funkce jsou zdarma a nevyžadují žádnou registraci.

Mobilní aplikaci můžete stahovat z Google Play a App Store.