Boty Nike Air Force 1 "07 - co víte o legendární tenisce?

13.01.2023

I mezi teniskami existují celebrity. Nike patří k nejznámějším jménům světa obuvi, a tenisky Air Force 1 jsou mezi botami ikonou. Kdy to celé začalo a kdo stál u zrodu? Jaké varianty máme k dispozici dnes? V čem od klasického provedení liší boty Nike Air Force 1 "07? Nejen na ty otázky odpoví dnešní článek.

Boty Nike Air Force 1 vs boty Nike Air Force 1 "07

Model bot Nike Air Force 1 07 je oslavou původní klasiky z 80. let minulého století. Jedná se v zásadě o stejnou botu, pouze s lehce upraveným designem. Vždyť i kultovní móda musí jít s dobou. V roce 2007, u příležitosti 25. narozenin všemi milovaných AF1, se tenisky dočkaly nepatrných změn a modernizací, které jsou však jen těžko viditelné. Ta na pohled nejvýraznější asi spočívá v takzvaném deubré, neboli lace-tagu. Jedná se o malou ozdobu na spodu tkaniček, které byla u původního modelu zaoblená, zatímco u nových Air Force 1 07 má tvar hranatý.

Jak se zrodil nápad?

Nike je firma s bohatou historií, ale tyto boty mají příběh samy o sobě. U zrodu legendární tenisky stál Bruce Kilgore, návrhář, který původně navrhoval něco docela jiného. Konkrétně spotřebiče značky Whirlpool. Ale jak je vidět, plášť převlékl dokonale. V Nike se na začátku 80. let začala vyvíjet i technologie Nike Air. Ta měla být využita v botách na basketbal a udělat je lehčími, vhodnějšími pro běh i vysoké skoky. Na vývoji se podílel tým z expertů na ortopedii a z inženýrů, ale život nápadu vdechl až Kilgore, a to odpružením vycházejícím z odpružení praček. Tak v roce 1982 vznikla bota Nike Air Force 1. Jméno naráží na označení letadla, která přepravuje prezidenta USA.

Co na to komunita?

Jelikož se Air Force 1 prezentovaly jako boty na basketbal, vyšly nejprve v šesti barevných provedeních. Každé bylo nošeno jednou z tehdejších basketbalových legend, konkrétně šlo o tyto hráče: Michael Cooper, Bobby Jones, Moses Malone, Calvin Natt, Mychal Thompson a Jammal Wilkes. Velké oblibě se začaly tenisky těšit po uvedení programu Color of the Month Club. Tehdy se každý měsíc objevily boty s jinou barvou ikonického Swoosh, tedy loga značky Nike. Tím se model dostal do povědomí širší veřejnosti a přestal být jenom sportovní obuví. Už v roce 2000 se tedy jednalo o pevně ukotvený koncept a Air Force 1 byly oblíbenou botou řady umělců. Dámy se dočkaly své velikostní řady v roce 2001.

Co dělá Air Force 1 07 speciální?

Technologie Nike Air spočívá v uzavření vzduchu v pevné, ale přitom pružné kapsli, která zajišťuje, že se bota bude dát dobře ohýbat, ale zároveň neztratí tvar. Vzduchový polštář ulehčuje dopad a připraví vám tak lehčí přistání, třeba sportu, ale i při běžné vycházce. Jde o kombinaci vysoké funkčnosti s pohodlím a lehkostí. Dnes se tato technologie dá najít v řadě bot Nike, ale v kombinaci se svým statusem legendy jsou Air Force opravdu jedinečné. O kouzlu téhle boty vypovídá i její obliba mezi snad všemi možnými vrstvami společnosti, po celé planetě. Spatřit ji můžeme u sportovců, influencerů a celebrit, znalců streetwear i u široké veřejnosti.

Barvy a střih? Možností je řada

Boty Nike Air Force 1 "07 pořídíte v nespočtu barevných variací. Klasická bílá na bílé zdaleka není jedinou možností, ačkoliv zrovna tyhle patří mezi boty, které by měl mít každý, kdo si zakládá na eleganci. K dispozici jsou jak limitované edice ve výrazných tónech nebo s potiskem, tak stálé barevné kombinace. Boty se také dají pořídit v provedení High, Mid, nebo Low, podle výšky kotníku. Low verze je ideální jako vycházková bota, zatímco variantu High volí častěji sportovci, konkrétně hráči basketbalu.

Kde pár pořídím a kolik stojí?

Cenové rozpětí je poměrně široké. základní modely Air Force 1 "07 se dají koupit za zhruba 2900 Kč. Existují však i limitované edice vyrobené ve spolupráci s těmi nejznámější návrháři, které se prodávají za stovky tisíc korun. Běžnější edice jsou však široce k dispozici v kamenných prodejnách i online a cena se pohybuje v právě okolo tří tisíc.

Máte doma pár legendárních Air Force tenisek? Jakou barevnou variaci jste si pořídili, nebo po jaké toužíte?

Doporučili byste někomu tento článek? Sdílejte ho na svém Facebooku!




Všechny články

Chytrý nákupní seznam Shoppka

Shopka je chytrý nákupní seznam. Umožňuje vám snadno sdílet nákupní seznamy s členy vaší rodiny či domácnosti. Vytvořte si seznam na webu www.shoppka.com nebo ve svém mobilu a snadno jej sdílejte jedním kliknutím. Aplikace funguje na všech mobilních zařízení s Androidem a na iPhonech nebo ve webovém prohlížeči. Všechny funkce jsou zdarma a nevyžadují žádnou registraci.

Mobilní aplikaci můžete stahovat z Google Play a App Store.