Zapomenuté kouty Brna

18.12.2020

Jistě mnoho Brňanů, ať již rodilých nebo přistěhovaných, zná typická výletní místa Brna. Kdo by neznal dominantu Brna, kterou je hrad Špilberk, Petrov se svou katedrálou nebo vilu Tugendhat. Málokdo však zná ty zapomenuté kouty Brna, které mnohdy skrývají ta největší temná tajemství.

Kryt v Divišově čtvrti

Na konci Divišovi čtvrti, kousek od Královopolské strojírny, se v menším kopci skrývá systém tunelů a krytů. Původně byl komplex určen jako protiletecký kryt za druhé světové války. Nachází se zde několik desítek metrů tunelů. V některých částech lze dodnes najít pozůstatky po bývalých obyvatelích anebo zbytky kolejí z dob ražení tunelů.

První elektrárna v Brně

První elektrárna stojí na dnešní Vlhké ulici. Postavena byla už v roce 1881, podle návrhu samotného T. A. Edisona, aby osvětlovala tehdejší Německé (dnes Mahenovo) divadlo. Tvořili jí tehdy dvě budovy. Větší kotelna s 30-ti metrovým komínem, která se nedochovala a menší strojovna. Elektrárna sloužila až do roku 1898, kdy již silně nedostačovala a tak byl zrušen její provoz. Nadále však zůstává majetkem divadla a slouží jako sklad. Na připomínku prvního osvětlení divadla se můžete zajít podívat do foyer Mahenova divadla, kde je ve vitríně vystavena původní Edisonova žárovka spolu s rozvodem.

Podzemní továrna ve Stránské skále

V dřívějších dobách se Stránská skála využívala jako těžiště vápence. Později za druhé světové války jí chtěli využít jako protiletecký kryt. Rozhodli se sem přesunout i část výroby zbrojovky Zetor. Vybudovat stihli několik chodeb a místností, kde začali přesouvat stroje a částečně elektrifikovat. Než však stačili plně přesunout výrobu, zbrojovka se stala objetí spojeneckého bombardování a zničili jí. Po skončení druhé světové války v západní části komplexu se začal budovat protiatomový kryt tentokrát pro civilní obranu. Dnes je sít chodem volně přístupná až na část s krytem, který je chráněn pevnými ocelovými dveřmi.

Vhodným doplňkem pro vaše výlety může být zdravý batoh s ergonomickými prvky pro zdravé a pohodlné nošení, kde si můžete uložit veškeré své cennosti. K doplnění energie pak může sloužit svačina zabalená do svačinového boxu. Je na vás, zda tato místa navštívíte o víkendu nebo si tudy prodloužíte cestu ze školy, a to klidně i s pohodlným školním batohem s reflexními prvky.

Doporučili byste někomu tento článek? Sdílejte ho na svém Facebooku!




Všechny články

Chytrý nákupní seznam Shoppka

Shopka je chytrý nákupní seznam. Umožňuje vám snadno sdílet nákupní seznamy s členy vaší rodiny či domácnosti. Vytvořte si seznam na webu www.shoppka.com nebo ve svém mobilu a snadno jej sdílejte jedním kliknutím. Aplikace funguje na všech mobilních zařízení s Androidem a na iPhonech nebo ve webovém prohlížeči. Všechny funkce jsou zdarma a nevyžadují žádnou registraci.

Mobilní aplikaci můžete stahovat z Google Play a App Store.