Yatzy: snadná hra nejen pro dlouhé zimní večery

10.03.2017

O Češích se říká, že každá rodina má doma papuče, zavařeniny a kutilský kufřík. O Norech se říká, že každá rodina má doma yatzy. Tuto snadnou hru s kostkami si můžete zahrát i vy, třeba za zimních večerů u šálku silného kakaa. Potřebujete jen pět klasických kostek, tužku a papír, takže je hra navíc skladná a přenosná a hodí se i do kufru nebo batohu na dovolenou či výlet. Hrát může dva až deset lidí, zvládnou ji už šestileté děti. Cílem hry je házet kostkami tak, abyste naházeli co nejvíce bodů. Možná vám pravidla ze začátku budou připadat dlouhá či komplikovaná, ale nemějte obavy, během krátké chvíle se vše naučíte. Jak tedy hra probíhá?

Prvně si připravte papír. Nahoru vodorovně napište vaše jména, do sloupce svisle pak tyto údaje: jedničky, dvojky, trojky, čtyřky, pětky, šestky, součet, bonus, jeden pár, dva páry, tři stejné, čtyři stejné, malá postupka, velká postupka, dům, šance, yatzy, součet.

Při hře postupujte podle papíru. Jako první hodí hráč uvedený na prvním místě. Ve svislém sloupci jsou jako první napsány jedničky, cílem je tedy v tomto kole nasbírat co nejvíce jedniček. Hráč hodí najednou všemi pěti kostkami a vždy odloží kostku, na které padlo požadované číslo. K dispozici má tři hody. Například v prvním hodu všemi pěti kostkami hodí jednu jedničku. Kostku s jedničkou odloží stranou, dále hází čtyřmi kostkami. Opět hodí jednu jedničku, kostku odloží stranou. Hodí znovu třemi kostkami, už nehodí žádnou další jedničku. Celkem tedy nasbíral dvě jedničky, má dva body, které se mu zapíší ke jménu. Pokračuje další hráč.

Ve druhém kole se používá stejný princip, hráči ale sbírají dvojky. Sčítá se vždy hodnota hozená na kostkách, takže pokud hráč hodil celkem tři dvojky, obdrží šest bodů. Ve třetím kole pak hráči získávají trojky a tak dále. Když všichni po šesti kolech dokončí hod šestek, sečtou se každému hráči body získané za jedničky, dvojky, trojky, čtyřky, pětky a šestky dohromady a napíší se k prvnímu součtu. Pokud součet činí více než 43 bodů, hráč obdrží bonus 50 bodů, který se mu zapíše do kolonky bonus.

Dále se pokračuje podle plánu a začíná prostor k mírnému taktizování a riskování. Cílem je samozřejmě získat co nejvíce bodů. Jako další hráči hází na jeden pár, potřebují získat pár stejných čísel. Pokud hráč například v prvním hodu hodí dvě čtyřky, pětku, dvojku a jedničku, může si nechat dvě čtyřky, zapíše se mu osm bodů a pokračuje další hráč. Pokud si ale chce trochu zariskovat a nasbírat více bodů, může si například odložit pětku a doufat, že v dalších dvou hodech hodí druhou pětku a získá tak deset bodů. Nebo může všemi kostkami hodit ještě jednou, možná mu v dalších hodech padnou dvě šestky a získá dvanáct bodů. Začíná záležet, zda hráči chtějí hrát na jistotu, nebo riskovat. Vždy samozřejmě platí, že hráč má k dispozici tři hody. Pokud se v žádném hodu nepodaří, aby hodil pár stejných čísel, zapíše se mu nula.

Další v pořadí jsou dva páry, kdy hráč potřebuje získat dva páry stejných čísel (nejlepší je tedy kombinace 6+6+5+5, maximálně hráč může získat 22 bodů), pak tři stejná čísla (nejlépe 6+6+6, maximum 18 bodů), čtyři stejná čísla (nejlépe 6+6+6+6, maximum 24 bodů), malá postupka (nutno hodit 1+2+3+4+5, celkem 15 bodů), velká postupka (nutno hodit 2+3+4+5+6, tedy 20 bodů), dům (dvě a tři stejná čísla, nejlépe tedy 6+6+6+5+5, maximum 28 bodů), šance (hráč se snaží naházet na kostkách co nejvíce bodů, výsledek se sečte, nejlépe 6+6+6+6+5). A pak je tu ještě yatzy. Je zařazeno jako poslední. Hráč se snaží hodit pět stejných čísel, v tomto případě nezáleží na jejich hodnotě, protože při hození pěti stejných čísel vždy obdrží padesát bodů. Každopádně ale platí, že yatzy se nemusí házet jen jako poslední v pořadí, ale kdykoli se během hry povede, že hráč hodí pět stejných čísel, zapíše si padesát bodů k yatzy. Během hry je tedy výhodné, když hráč hází třeba na čtyři stejné a už po druhém hodu má čtyři pětky, zkusit hodit poslední kostku ještě jednou, protože by mohlo padnout yatzy. Pokud se hráči povedlo hodit yatzy během hry, v kole, kdy ostatní hráči házejí na yatzy, on dokončí kolo, které mu chybí.

Na závěr se sečtou všechny body – pozor, body za jedničky, dvojky atd. se znovu nesčítají, započte se jen součet, který už jste dříve v průběhu hry sečetli. Hráč s nejvyšším počtem bodů vyhrává.

Pokud už se cítíte v yatzy zběhlí (což bývá většinou po jedné hře), můžete zkusit více taktičtější variantu. Nehází se podle pořadí, které je uvedeno ve svislém sloupci, ale hodíte kostkami a podle toho, co vám padne, se rozhodnete, k čemu svůj výsledek přiřadíte a přizpůsobíte další dva hody. Například hodíte a padne vám šestka, pětka, dvě trojky a jednička. Máte několik možností. Nechat si šestku a hodit dalšími čtyřmi kostkami, snažit se nasbírat co nejvíce šestek a pak je zařadit buď k šestkám, jednomu páru, třem stejným nebo čtyřem stejným, záleží podle toho, kolik jich nakonec budete mít. Nebo si můžete nechat dvě trojky a v dalších hodech sbírat trojky.

Vždy ale musíte svůj výsledek k něčemu přiřadit. Pokud se vám stane (což bývá většinou ke konci hry), že ani po třech hodech váš výsledek nepřipomíná nic, co byste si mohli zapsat, pak vám nezbývá než k něčemu napsat nulu. Oproti první variantě je zde ještě jeden rozdíl. Součet hodů jedniček až šestek, potřebný k získání bonusu, se zvyšuje na 63 bodů. Hodně štěstí!

Doporučili byste někomu tento článek? Sdílejte ho na svém Facebooku!




Všechny články

Chytrý nákupní seznam Shoppka

Shopka je chytrý nákupní seznam. Umožňuje vám snadno sdílet nákupní seznamy s členy vaší rodiny či domácnosti. Vytvořte si seznam na webu www.shoppka.com nebo ve svém mobilu a snadno jej sdílejte jedním kliknutím. Aplikace funguje na všech mobilních zařízení s Androidem a na iPhonech nebo ve webovém prohlížeči. Všechny funkce jsou zdarma a nevyžadují žádnou registraci.

Mobilní aplikaci můžete stahovat z Google Play a App Store.