Vyrazte na elektrokole do města, i do přírody

11.06.2019

Jízda na kole patří k jednomu z oblíbených sportů. O tom, že jsou Češi vášniví cyklisté, svědčí i více než tři a půl tisíce kilometrů cyklistických tras. Čím dál častěji se na nich setkáte nejen s klasickými koly, ale také bicykly poháněnými elektromotorem.

Elektrokola nejsou jen pojízdné nákupní tašky, jak si mnozí možná myslí. Výrobci stále častěji přicházejí s modely, které byste od klasických kol nepoznali. Vybírat si můžete s konstrukcí určených nejen do měst, ale také do terénu, či přímo na hory. Vyrazit tak můžete na výlet kamkoliv bez obav, že nebudete stačit svým společníkům, nebo nevyjedete příkrý kopec. Stačí si vybrat kolo vhodné právě pro vás. Jak na to, vám v krátkosti poradíme v následujícím článku. Podrobný návod spolu s výběrem těch nejlepších kol pro letošní sezónu najdete v porovnání na portálu Arecenze.cz.

Jak vlastně elektrokola fungují a čím vším se liší od běžných jízdních kol? V zásadě jsou na elektrokole navíc jen tři věci – baterie, motor a ovládací panel. Tyto tři součástky vám ale nesmírně usnadní práci. Účinnost motorové asistence lze nastavit v několika stupních. Nemusíte se tedy jen vozit, ale motor vám třeba jen usnadní šlapání do kopce, aby vám zbylo dost sil na zbytek výletu. Užitečným režimem je WALK rozjede kolo zhruba na rychlost chůze. Vy tedy nemusíte tlačit celou jeho hmotnost. Výjimkou nejsou ani dětská elektrokola. Všechny tyto doplňky samozřejmě něco váží, proto u motorem poháněných kol počítejte s vyšší hmotností.

První otázkou, kterou si před výběrem elektrokola budete muset zodpovědět je, k čemu ho chcete využívat. V zásadě se můžete setkat se čtyřmi druhy.

Městská kola jsou uzpůsobena k pohybu ve městě, mají snížený rám pro snadnější nastupování, doplňky jako stojánek či blatníky a obvykle jsou osazena i nosičem či košíkem. Dojezd těchto kole se pohybuje průměrně kolem 80-100 kilometrů.

Krosová kola se vyznačují svou univerzálností, dlouho životností a dojezdem až 160 km. Nejdete u nich odpružené vidlice, hydraulické brzdy a méně vybavení. Vyrazit s ním můžete jak do města, tak i do terénu.

Pro jízdu náročným terénem se hodí horská kola. Ta mají dlouhý dojezd, je ale výrazně ovlivněný zdolávaným terénem. Převodovka se obvykle skládá z vyššího množství převodů. Bezpečně najdete u těchto kol odpruženou vidlici, kvalitní hydraulické brzy.

Určitou alternativou městských kol jsou elektrokola skládací. Ta mají sice kratší dojezd, ale nezabírají mnoho místa. Osvědčila se proto jako pohodlný městský dopravní prostředek, který klidně složíte v kanceláři pod pracovní stůl. Nedoporučujeme ale na takových bicyklech vyjíždět do terénu.

V dalším kroku byste měli zúžit výběr na modely, které odpovídají vaší tělesné konstituci, tedy vybrat nosnost a velikost. Některé modely jsou dostupné i v různých velikostech rámů a ráfků. Nosnost se ale obvykle příliš nemění.

Neméně důležitým parametrem je dojezd. Plánujete pouze kratší výlety po rovinatém okolí, nebo se chcete vydat do hor na desítky kilometrů dlouhou trasu? Chcete jen na elektropohon většinu cesty, nebo jen budete potřebovat jenom trochu vypomoct? Dojezd se odvíjí od kapacity zvolené baterie, ta se udává v ampérhodinách (Ah). Sledujte hodnoty průměrného a maximálního dojezdu. Toho lze ale v praxi dosáhnout velmi těžko. Na webových stránkách prodejců můžete najít kalkulačky, které vám u konkrétních modelů v závislosti na hmotnosti jezdce a terénu vypočítají pravděpodobný dojezd.

Doporučili byste někomu tento článek? Sdílejte ho na svém Facebooku!




Všechny články

Chytrý nákupní seznam Shoppka

Shopka je chytrý nákupní seznam. Umožňuje vám snadno sdílet nákupní seznamy s členy vaší rodiny či domácnosti. Vytvořte si seznam na webu www.shoppka.com nebo ve svém mobilu a snadno jej sdílejte jedním kliknutím. Aplikace funguje na všech mobilních zařízení s Androidem a na iPhonech nebo ve webovém prohlížeči. Všechny funkce jsou zdarma a nevyžadují žádnou registraci.

Mobilní aplikaci můžete stahovat z Google Play a App Store.