Vybíráme nový domov. Je lepší moderní nebo starý byt?

06.10.2020

Je lepší starý nebo moderní byt? Otázka, kterou si může klást nejeden zájemce o vlastní bydlení. V čem jsou lepší staré objekty a jaké výhody mají naopak moderní byty? Praha nabízí obojí, je ovšem dobré si koupi pořádně promyslet. Kromě samotného bytu by nás měla zajímat hlavně lokalita.

Moderní byty: vyšší cena, ale bez rizika

+ Vyhovují vysokým standardům bydlení a jsou moderně vybavené.
+ Novostavba má dobře vyřešené zateplení a vytápění. Provozní náklady jsou minimální.
+ Přijdeme do nového a na dlouhou dobu nemusíme řešit žádné opravy a rekonstrukce.
+ Jsou zasazené do čistého, upraveného okolí.
- Jsou dražší. Především ve velkých městech se ceny za metr čtvereční neustále zvyšují.
- Můžou se nacházet v okrajových částech, kde není zřízená plná občanská vybavenost a dopravní infrastruktura.
- Nevíme, jak se v průběhu let změní okolí. Může dojít ke stavbě dálnice nebo dalšího bytového domu, což značně změní náš výhled z okna. Měli bychom proto před koupí nahlédnout do katastru nemovitostí a zjistit budoucí plány.

Staré byty: zdání klame a cena může růst

+ Jeho vstupní cena je nižší, proto je starší byt dostupnější.
+ Má určité fluidum a atmosféru.
+ Stará architektura, velká okna, vysoké stropy. To už se v moderních bytech nevidí.
+ Lze je sehnat na lukrativních místech, kde se dnes už nové byty nestaví.
- Často vyžadují rekonstrukci, proto se počáteční cena může znatelně navýšit.
- Nikdy si nemůžeme být jistí, jaké skryté závady na nás ve starém bytě čekají.
- Často je neekonomický. Hůř se vytápí a spotřeba energií je vyšší, než u moderních zelených novostaveb.
- Okolí může být dost zanedbané a staré.

Kdo zaváhá, nebydlí

Kdo má zájem koupit si nový byt, musí reagovat opravdu rychle. Dobré a kvalitní bydlení je totiž rozebrané dlouho před dokončením výstavby. Koupit si bytovou jednotku ještě před dokončením má své výhody i nevýhody.

Nejviditelnější nevýhodou je to, že si na bydlení musíme počkat. Vložíme tak peníze do nového a přitom stále platíme za staré. Výstavba se také může protáhnout víc, než jak nám developer slíbil na začátku.

Výhodou koupení bytu dopředu je to, že během realizace máme ještě možnost ovlivnit výslednou podobu. Můžeme se domluvit na drobných úpravách (jako jsou kachličky, dveře, podlahy) a přizpůsobit tak byt svému vkusu.

Moderní byty v Praze – to je spojení luxusního vybavení a zeleně

Nejvíce bytů se stále staví v Praze. Ačkoliv se to nezdá, Praha skýtá mnoho možností, kam nové objekty zasadit, ať už jde o okrajové části nebo brownfieldy. Oblíbené jsou například Kbely, Letňany, Ruzyně, východní i západní část města. Brownfieldy (tedy revitalizované průmyslové objekty) kvetou také v Holešovicích či Modřanech a Braníku.

Příkladem moderní rezidence je Bydlení Brâník, který je zasazen do oblíbené lokality Prahy 4. Byty jsou vybavené balkony nebo terasami a disponují nejmodernějším zařízením (např. podlahové vytápění). Pro náročné klienty je k dispozici i pár rodinných domů. To vše spolu s dalšími službami včetně parkování a vlastní zelení.

Popularitě se těší i Praha 5 Smíchov, kde vznikla například Residence Neklanka, Císařská vinice nebo top’rezidence Pomezí. Moderní byty jsou k dostání i v oblíbených královských Vinohradech, kde je jedním z nováčku rezidence Churchill.

Nejen centrum nabízí možnosti luxusního bydlení. Okrajové části nejenže skýtají dostatek prostoru pro výstavbu, ale také pro volnější život v poměru s menším zalidněním. V Hloubětíně například roste rezidenční čtvrť SUOMI a pražské Letňany čeká stavba nových bytů v rámci Avia Letňany.

Ať už se rozhodneme pro jakoukoliv lokalitu, důležité je, aby vyhovovala našim požadavkům a žebříčku hodnot. Myslet bychom měli na zastoupení obchodů a restaurací, nejbližší lékařskou péči, sportovní a kulturní vyžití a také přístup do přírody. Vhodnost lokality může ovlivnit i to, jak daleko to máme do práce a budeme-li muset dojíždět přes nejvytíženější zóny.

V jaké části byste chtěli bydlet vy? A dali byste přednost modernímu bytu, nebo staré zástavbě?

Doporučili byste někomu tento článek? Sdílejte ho na svém Facebooku!




Všechny články

Chytrý nákupní seznam Shoppka

Shopka je chytrý nákupní seznam. Umožňuje vám snadno sdílet nákupní seznamy s členy vaší rodiny či domácnosti. Vytvořte si seznam na webu www.shoppka.com nebo ve svém mobilu a snadno jej sdílejte jedním kliknutím. Aplikace funguje na všech mobilních zařízení s Androidem a na iPhonech nebo ve webovém prohlížeči. Všechny funkce jsou zdarma a nevyžadují žádnou registraci.

Mobilní aplikaci můžete stahovat z Google Play a App Store.