Ve znamení pohybu

30.05.2016

PANTA RHEI NEBOLI VŠE SE POHYBUJE

Celý náš život je ve znamení pohybu. Sotva se dítě narodí, nadechne se a třepe malýma ručkama a kope nožkama. Pohyb je ta nejpřirozenější součást lidské existence. Pohyb vykonává Země na své oběžné dráze kolem Slunce. Hýbe se každý živý organismus, hýbou se jednotlivci, hýbou se masy. Koordinovaný pohyb je projevem správného vývoje, má obrovský vliv nejen na správný vývoj, na fungování těla a vnitřních orgánů, na rozvoj našich smyslů, ale také na duševní činnost. Pohyb v podobě sportu poskytuje nezbytnou relaxaci, odpočinek od namáhavé duševní práce a přináší úlevu od dnes všudypřítomného stresu. Je charakteristické, že špičkoví vědečtí pracovníci často bývají aktivními sportovci. Co mají věda a sport dále společného? Při sportu, ve vědě, ale i v každodenním životě je koncentrace prostředkem k dosažení výborných výkonů a vytyčených cílů.

KDYŽ JSME BYLI MALÍ...

Lásku k pravidelnému pohybu, ke sportu, k manuální práci získáváme díky svým rodičům, sourozencům a prarodičům už od útlého věku. Málokdo z nás si pamatuje na své první krůčky, na dobu, kdy nás maminka houpala na kolenou, kdy nás tatínek zvedal na nohách až ke stropu (ano, až tak vysoko se nám to tehdy zdálo), kdy jsme při procházce chytli babičku a dědu každého za jednu ruku a na slova „jedna, dva, tři - hop“ jsme se jakoby zázrakem vznesli do vzduchu. Na časy, kdy jsme se s bráškou či sestrou honili na dvorku, schovávali po lese nebo přetahovali na hřišti. Vzpomínáte?

POHYB JE UČENÍ, POHYB JE ZÁBAVA, POHYB JE LÉK

Pohyb (a to nejlépe v přítomnosti těch, které máme nejraději) v sobě skrývá jakousi mocnou magii, životní energii, která je zde od pradávna a na jejíž vlnách jsme neseni do daleké, neznámé a neprobádané budoucnosti. Pohyb, ať již představovaný radostným sjížděním skluzavky, spontánním během či ručkováním na náročnější překážce pro starší děti, nebo prostřednictvím sportu, v sobě nese nejen zábavu, ale také výchovné poslání. Připravuje nás hravou formou na skutečný život, na nástrahy, které v sobě skýtá, na radost z překonávání sama sebe, i na bolest, bez které se lidská existence není možná. Jen doufejme, že jí bude co nejméně.

Životní styl současnosti charakterizuje úbytek přirozeného pohybu a s ním spojené nemoci a tělesné obtíže. Spoustu z nás při každém kroku trápí bolesti zad a kloubů (často způsobené obezitou), vysoký tlak, cukrovka, dýchavičnost atd. A to již ve středním věku. Pokud nechceme, aby podobné problémy provázely během života i naše děti, je potřeba, abychom pro ně zvolili vhodné pohybové aktivity již od dětství. Znáte to: co se v mládí naučíš, ve stáří jako když najdeš. A čím dřív, tím líp, neboť: starého psa novým kouskům nenaučíš.

A stejně jako mladá štěňata, ani malí caparti nepotřebují nic náročného. Stačí míč, se kterým si můžou házet, plácek, kde se můžou projet na tříkolce, pískoviště, kde si můžou stavět bábovičky. A když se vrátí domů s nějakou tu boulí, odřeným kolenem, naraženým nosem a se slzami na krajíčku? Vše vyléčí pohlazení od maminky a pochvala od táty.

Doporučili byste někomu tento článek? Sdílejte ho na svém Facebooku!




Všechny články

Chytrý nákupní seznam Shoppka

Shopka je chytrý nákupní seznam. Umožňuje vám snadno sdílet nákupní seznamy s členy vaší rodiny či domácnosti. Vytvořte si seznam na webu www.shoppka.com nebo ve svém mobilu a snadno jej sdílejte jedním kliknutím. Aplikace funguje na všech mobilních zařízení s Androidem a na iPhonech nebo ve webovém prohlížeči. Všechny funkce jsou zdarma a nevyžadují žádnou registraci.

Mobilní aplikaci můžete stahovat z Google Play a App Store.