Svět je kouzelné místo jako stvořené pro život

01.06.2016

KDYŽ MÁTE DLOUHOU CHVÍLI

Představte si, že máte celý den volno (sen spousty lidí) a děti na krku (no, když už to musí být :). Co budete dělat? Myslíte, že pustit jim v televizi pohádku (v lepším případě) nebo na tabletu nejnovější střílečku (v tom horším), je skutečně dobrý nápad?

Jak děti zabavit, než vyrostou a překročí práh rodného domu? Než přijde doba, kdy tablety nebudete dávat vy jim, ale ony vám v průhledné krabičce s názvy dnů? (Vlastně ne tablety, ale tabletky!) Budou mít na co vzpomínat? Na co budou pyšné? Na dny a týdny strávené před hlučnou a rozzářenou obrazovkou? Na hordy postřílených zombíků, na ulice virtuálních měst, postavené z podivně šedých krychliček, na vítězství nad neexistujícími armádami hrůzostrašných kosmických vetřelců?

A co tomu řekne vaši kondice? Rozumím, zvětšující se břicho určitě spokojeně zamručí s každou další hrstí křupek nebo čipsů. Ale upřímně: lidské tělo není přizpůsobeno sedění doma na zadku a lidský zrak nebyl stvořen pro každodenní sledování krásy přírody zpoza svítícího LED displeje o úhlopříčce 109 cm.

ZÁCHRANA JE NABLÍZKU. JMENUJE SE HŘIŠTĚ.

Tak, už jste se konečně rozhodli, že to změníte? Zmáčkněte tedy ten magický, červený knoflík na vašem dálkovém ovladači a vyrazte všichni společně na čerstvý vzduch! A že nevíte, kam jít? Směšné! Snad v každém městě i vesnici je aspoň jedno hřiště, park, místo pro zajímavou procházku, nemluvě o přírodě kolem. Jaro volá (samozřejmě, že ne mobilem, tak proč na něj tak upřeně zíráte?) a s ním je tu tolik možností. Pokud jste maminkou na mateřské, dětské hřiště je ideální místo, kde si malí caparti mohou zkoušet svoji zručnost, sílu, ohebnost a zručnost. Místo, kde každý další krok, metr, skok, dřep, hod znamená jedno malé osobní vítězství. Navíc nezapomínejme ani na socializační funkci tohoto prostoru. Zní to sice učeně, ale v podstatě to neznamená nic jiného než to, že vy se zde můžete seznámit s jinými maminkami a vaše děti se svými vrstevníky.

PRO TY VĚTŠÍ

Jestliže jsou vaše děti ve věku, kdy se už naučily chodit, mluvit, lézt na stromy a zídky, sjíždět skluzavky, skákat na trampolínách, prolézat prolézačky, poznávat okolí a samy se o sebe postarat, zkuste jim nabídnout něco jiného. Popadněte kola, brusle, vyrazte do třeba lanového centra nebo do aquaparku. A že je nějaké to zábavní centrum daleko nebo cesty nejsou na kolo dostatečně vhodné? Cestování v dnešní době není žádný problém. Společné sportování s dětmi může být zábavné i poučné. Vy naučíte něco je a oni zase vás. Třeba znovu objevit radost z pohybu.

STRAŠIDELNÝ LES JE VŠUDE KOLEM

Vycházky do přírody také nabízí četné možnosti. Jako malé dítě jsem milovala hru na schovku, bombu nebo stavění domečků pro skřítky. No vážně! I skřítci žijící v lese se potřebují schovat před deštěm. Stačí si jen nachystat kůru z borovice nebo břízy, trávu, větvičky, jehličí a vlastně cokoliv, co v lese najdete. A musí také něco jíst - lesní maliny a jahody, houby a třeba i drobky z vaší svačiny. Nezapomeňte hru okořenit dobrým příběhem. A nemusí to být zrovna Trhák. I krátký, vámi vyprávěný, příběh velmi důležitý - děti potřebují fantazii a motivaci. Možná tato zábava už není v módě, možná mě budete považovat za infantilní. Každopádně dle mého skromného názoru je poznávání přírody nedílnou součástí dětství. Jako malou mě rodiče brali lesa na houby, na sbírání borůvek i na dlouhé túry. Nejenže jsem se naučila, které zvířátko co jí, kde žije a která rostlina je jedovatá. Čas strávený s rodiči mě bavil, nenudila jsem se. A ta radost, když jsme našli v mechu usazené hříbky! Pokaždé, když teď ucítím vůni jehličí, připomenu si ty báječné roky. Nechcete přece, aby o podobné vzpomínky byli ochuzené vaše děti? Tak proč tedy ještě čtete? Vezměte děti a utíkejte do přírody. Les už čeká.

Doporučili byste někomu tento článek? Sdílejte ho na svém Facebooku!




Všechny články

Chytrý nákupní seznam Shoppka

Shopka je chytrý nákupní seznam. Umožňuje vám snadno sdílet nákupní seznamy s členy vaší rodiny či domácnosti. Vytvořte si seznam na webu www.shoppka.com nebo ve svém mobilu a snadno jej sdílejte jedním kliknutím. Aplikace funguje na všech mobilních zařízení s Androidem a na iPhonech nebo ve webovém prohlížeči. Všechny funkce jsou zdarma a nevyžadují žádnou registraci.

Mobilní aplikaci můžete stahovat z Google Play a App Store.