Svačiny, které zvyšují produktivitu mozku

06.11.2023

V tomto článku najdete:

Správná strava podpoří práci mozku a pozitivně ovlivní koncentraci. Jaké výživové látky mají pozitivní vliv na mozek? Jaké produkty stojí za to jíst?

Jaké výživové látky podporují mozek?

Výzkumy provedené v roce 2011 ukázaly, že lidský mozek spotřebovává 20% kalorií dodávaných tělu. Hlavním výživným látkou pro mozek je glukóza, která je základním zdrojem energie.

Mezi výživovými látkami, které pozitivně ovlivňují mozek, patří:

Omega-3 mastné kyseliny

Omega-3 jsou nenasycené mastné kyseliny, které zlepšují funkci mozku a jsou užitečné pro zachování správné kondice mozku ve stáří. Některé studie ukázaly, že suplementace omega-3 mastnými kyselinami může zlepšit funkci mozku u dospělých lidí s mírnými kognitivními poruchami.

Flavonoidy

Flavonoidy pozitivně ovlivňují funkci mozku stimulací neurogeneze (procesu vytváření nových nervových buněk). Snížení příznaků deprese. Mají pozitivní vliv na zlepšení prostorové paměti.

Vitamíny skupiny B

Vitamíny skupiny B jsou často označovány jako potrava pro mozek. Podporují práci nervových buněk. Podílejí se na regeneraci a vytváření nových nervových buněk. Vitamíny skupiny B jsou nezbytné pro tvorbu dopaminu a serotoninu, což je hormon štěstí. Podporuje koncentraci při práci a studiu. Dopamin je užitečný pro soustředění a udržení bdělosti.

Vitamín D

Výzkumy provedené na myších ukázaly, že vitamín D zvyšuje plasticitu synapsí a neurotransmiterů. Má protizánětlivé účinky v mozku. U lidí s nízkou hladinou vitamínu D byly zjištěny neurodegenerativní a neuropsychologické nemoci. Udržování správné hladiny vitamínu D je účinným způsobem, jak se chránit před výskytem neurodegenerativních onemocnění, či dokonce zastavit tyto potíže.

Vitamín E

Aby mozek pracoval efektivněji, potřebuje mnoho kyslíku. Vitamín E zvyšuje množství kyslíku přiváděného do mozku, což zlepšuje paměť a koncentraci. Je také silným antioxidantem, chrání mozek před účinky volných radikálů.

Vitamín C

Zvyšuje kognitivní funkci u starších osob. Studie[4] prokázaly, že u dospělých trpících nedostatkem vitamínu C se vyskytují neurodegenerativní poruchy. Užívání vysokých dávek vitamínu C snižuje únavu u lidí pracujících mentálně.

Železo

Železo je minerál, který zajišťuje transport kyslíku do mozku. Také se podílí na syntéze neurotransmiterů. Ovlivňuje nervový systém, paměť a koncentraci. Pro zvýšení vstřebávání tohoto prvku je třeba jej konzumovat spolu s vitamínem C.

Vápník

Je prvkem, který ovlivňuje vedení nervových impulsů. Jsou to informační zdroje pro mozek. K tomu jsou nezbytné neurotransmitery, jejichž správné fungování závisí mimo jiné na koncentraci vápníku.

Zinek

Je jedním z nejdůležitějších prvků pro mozek. V těle se nachází v stopovém množství. Nedostatečné množství tohoto prvku v dietě může vést k poruchám kognitivní funkce, poruchám paměti a učení.

Selen

Selen podporuje prokrvení mozku a zlepšuje funkci nervového systému. Obohacení stravy o selen je prospěšné pro lidi trpící Alzheimerovou chorobou. Nedostatek selenu v dietě může způsobit snížení nálady a zvýšení nervozity.

Měď

Měď ovlivňuje fungování mozku: paměť, myšlení a kreativitu. Ulehčuje transport a vstřebávání železa. Zajišťuje přenos nervových impulsů a neurotransmiterů.

Výrobky podporující funkci mozku

Vlašské ořechy

Obsahují hodně omega-3 mastných kyselin, vitamín E a několik vitamínů skupiny B. Mají antioxidantní účinky a podporují funkci mozku.

Jahody, maliny, borůvky

Obsahují hodně flavonoidů. Borůvky jsou zvláště známé svým pozitivním účinkem na paměť. Různé studie ukázaly, že borůvky mohou zpomalit stárnutí mozku.

Kurkuma

Kurkumin, aktivní složka kurkumy, má protizánětlivé účinky a zlepšuje paměť.

Doporučili byste někomu tento článek? Sdílejte ho na svém Facebooku!




Všechny články

Chytrý nákupní seznam Shoppka

Shopka je chytrý nákupní seznam. Umožňuje vám snadno sdílet nákupní seznamy s členy vaší rodiny či domácnosti. Vytvořte si seznam na webu www.shoppka.com nebo ve svém mobilu a snadno jej sdílejte jedním kliknutím. Aplikace funguje na všech mobilních zařízení s Androidem a na iPhonech nebo ve webovém prohlížeči. Všechny funkce jsou zdarma a nevyžadují žádnou registraci.

Mobilní aplikaci můžete stahovat z Google Play a App Store.