Rizikové sporty aneb zařiďte si to správné cestovní pojištění

26.08.2019

Dobré cestovní pojištění vás ochrání v situacích, kdy budete muset nečekaně vyhledat lékaře v zahraničí. Někdy zajišťuje také ochranu proti zpoždění letu, odcizení zavazadel nebo způsobení škody třetí osobě. Tím nejdůležitějším, co byste si vždy měli pojistit, však bývají především sporty.

Sice se vám něco může stát i tehdy, když budete chodit v muzeích ve Vatikánu, nicméně největší riziko nastává právě během sportování. Riziko existuje i u běžných sportů, jako jsou třeba lyžování, plavání či ježdění na kole. Speciálně by se měli připojistit ti, co dělají nějaké zajímavější sportovní aktivity.

Vždycky si najděte, do jaké skupiny váš sport patří

Základní cestovní pojištění se zpravidla vztahuje pouze na běžné lehké sportovní aktivity. Třeba takový golf si pravděpodobně nebudete muset připojišťovat. Jestli vás však čeká sjíždění řeky na raftu, budete muset dát pár desítek korun navíc.

Každá pojišťovna má sporty rozdělené do několika skupin – standardní, rizikové, extrémní a mimo jiné nepojistitelné, které prostě vůbec nejdou pojistit, protože jsou příliš rizikové. Nenechte se mýlit, kolikrát byste ani nečekali, jaké všechny sporty pojišťovny klasifikují jako rizikové či extrémní. Mezi extrémní se někdy řadí například snowboarding mimo vyznačené tratě, downhill na horských kolech, ale i vysokohorská turistiky typu Via Ferrata.

Pokud vám sport jedna pojišťovna nepojistí, druhá možná ano

Rozdělení sportů do skupin se liší podle pojišťovny. Čím vyšší riziko sportu, tím více samozřejmě zaplatíte, takže by mohlo být výhodnější zařídit si cestovní pojištění tam, kde aktivitu řadí do nižší skupiny. Kromě toho je možné, že zatímco jedna pojišťovna některou aktivitu vůbec nepojistí, jiná ji klasifikuje jako extrémní sport. To je třeba případ horolezectví.

Pokud se tedy chystáte provozovat nějaké netradiční či rizikovější sportovní aktivity, určitě si neshánějte cestovní pojištění na poslední chvíli, naopak dobře porovnejte nabídku, ať jste spolehlivě chránění.

Doporučili byste někomu tento článek? Sdílejte ho na svém Facebooku!




Všechny články

Chytrý nákupní seznam Shoppka

Shopka je chytrý nákupní seznam. Umožňuje vám snadno sdílet nákupní seznamy s členy vaší rodiny či domácnosti. Vytvořte si seznam na webu www.shoppka.com nebo ve svém mobilu a snadno jej sdílejte jedním kliknutím. Aplikace funguje na všech mobilních zařízení s Androidem a na iPhonech nebo ve webovém prohlížeči. Všechny funkce jsou zdarma a nevyžadují žádnou registraci.

Mobilní aplikaci můžete stahovat z Google Play a App Store.