Reflexní pásky a jejich význam: V jakých situacích se vám mohou hodit?

04.08.2020

V dnešní překotné době, kdy na silnicích i chodnících panuje velmi čilý ruch, a to zejména ve městech, je zapotřebí klást vyšší důraz na bezpečnost chodců. V momentě, kdy se vydáte ven, měli byste být nejen automaticky opatrní, ale zároveň je praktické aktivně udělat něco pro svoji bezpečnost. V některých případech je to dokonce nařízené právními předpisy. Velmi nápomocným a žádaným doplňkem jsou reflexní prvky, například v podobě pásek.

Význam reflexních prvků

Ať už máte výrazné oblečení, které samo o sobě využívá reflexních prvků, nebo si pořídíte třeba speciální reflexní pásky na ruku či nohu (ale také batoh apod.), pak vězte, že výrazně snižujete riziko zranění. Řidič, který okolo vás jede v době, kdy venku není zrovna slunečno, díky reflexní pásce včas zpozoruje vaši postavu, takže má šanci se vám vyhnout. Je to praktické zejména tehdy, jdete-li po vozovce ve večerních a nočních hodinách. Bez reflexní pásky, potažmo dalších bezpečnostních prvků a světel jste téměř neviditelní. Řidič kolemjedoucího vozidla pak nemá skoro žádnou šanci vás bezpečně minout. Rázem je zaděláno na velkou pohromu.

Reflexní prvky nejsou jen pro děti

Mnozí lidé si stále myslí, že reflexní pásky a další prvky musejí nosit jen malé děti, což je ale velký omyl. Dnes už dokonce nošení reflexních pásek nařizuje v určitých případech zákon, takže je musíte mít povinně u sebe, kdykoliv se například chystáte jít mezi obcemi po silnici za zhoršené viditelnosti.

Reflexní páska je produktem, který stojí pár korun. Vzhledem k tomu, že vám pásky doslova mohou zachránit život, je investice v řádech jednotek korun zcela určitě zanedbatelná. Kromě toho vás jejich nenošení ve vybraných situacích může stát nemalou pokutu, pakliže na vás narazí Policie České republiky či jejich městští kolegové.

Doporučili byste někomu tento článek? Sdílejte ho na svém Facebooku!




Všechny články

Chytrý nákupní seznam Shoppka

Shopka je chytrý nákupní seznam. Umožňuje vám snadno sdílet nákupní seznamy s členy vaší rodiny či domácnosti. Vytvořte si seznam na webu www.shoppka.com nebo ve svém mobilu a snadno jej sdílejte jedním kliknutím. Aplikace funguje na všech mobilních zařízení s Androidem a na iPhonech nebo ve webovém prohlížeči. Všechny funkce jsou zdarma a nevyžadují žádnou registraci.

Mobilní aplikaci můžete stahovat z Google Play a App Store.