Poprvé objevujete Krušné hory? Máme pro vás tipy na výlety

09.11.2020

Krušné hory mají velmi zajímavou historii. Doporučujeme zde strávit několik dní a všechna důležitá místa postupně navštívit. Víte, kde se v Krušných horách ubytovat, kam zajít na jídlo nebo výlet? V článku se dozvíte všechny důležité informace.

Informace

V Krušných horách se už stovky let těží rudy plné cínu, mědi, olova, železa, uranu a hlavně stříbra. Díky úspěšné těžbě stříbra zde razily Jáchymovské tolary, které podnítily vznik amerického dolaru. Američané tedy za název vděčí malému lázeňskému městečku Jáchymov. Další specialitou jsou léčivé prameny, které využívají lázeňská střediska Klášterec nad Ohří, Teplice nebo Jáchymov.

Nejvyšší hora Krušných hor je Klínovec, kde se každoročně schází tisícovky lyžařů. Druhou nejvyšší horou a zároveň čedičovou kupou sopečného původu ve střední Evropě je Božídarský špičák. Nezapomeňte se teple obléknout, na vrcholu je po většinu roku zima.

Ze zvířat zde můžete zahlédnout daňky, zajíce, ježky, jezevce a jeleny.

Ubytování Krušné hory

Krušné hory si zaslouží několikadenní výlet. Pokud to není nutné, nezůstavejte pouze u jednoho dne. Jednotlivá místa si rozdělte na víkend a více dní. Abyste si přírody a soukromí užili co nejvíce, zvolte v Krušných horách pronájem chaty. Do chaty nebo chalupy můžete přijet s dětmi a psem, což je veliké plus. Levné ubytování nemusí znamenat nepohodlné. V tomto případě je to přesně naopak. Ušetříte a navíc se ubytujete v krásných prostorech, které stojí poblíž turistických a cyklistických cest.

Pokud milujete lyžování, zarezervujte si chatu v okolí Plešivce, kde se nachází jedno z nejmodernějších českých lyžařských středisek. A pro letní sportovce bude vhodné ubytování v okolí sportovního areálu Klíny.

Tipy na výlety

Krušné hory přímo lákají k pěší nebo cykloturistice. Najdete zde dlouhé i krátké cesty, jež se hodí pro malé i velké turisty.

Krušnohorská magistrála

Pokud jste sportovec srdcem i duší, vyrazte na Krušnohorskou magistrálu - 242 km dlouhou cestu vedoucí z Chebu až na Sněžník. Na své si přijdou chodci, cyklisté i běžkaři. Na cestu se můžete napojit z mnoha míst, protože k ní vede spousta stezek.

Pokud budete poblíž, navštivte Vlčí jámy, což je pozůstatek po dolování rudy. Hloubka jámy je až 85 metrů. Dále vám můžeme doporučit Blatenský vodní příkop. Jeho vznik měly po roce 1540 na svědomí dvě aktivity - těžba cínových rud a doprava stavebního a palivového dříví. Příkop patří mezi kulturní památky.

Lázně Jáchymov

Zdejší lázně nemají v Evropě konkurenci. Už od roku 1906 má lázeňská voda extrémně vysokou koncentraci radonu, což jinde v Evropě nenajdete. Pokud trpíte na onemocnění kloubů, periferního nervového systému a páteře, kožní nemoci, cukrovku a jiné neduhy, zaskočte do Jáchymova. V některých případech jsou procedury hrazené pojišťovnou. Starat se o vás budou lékaři a fyzioterapeuti. Ale nebojte, zakoupit můžete i relaxační balíčky. Balíček je ideální pro romantický víkend ve dvou i pro rodiny.

Pokud nechcete do lázní, prohlédněte si město Jáchymov, které se před 500 lety podílelo na vzniku amerického dolaru. Jáchymovský tolar byl natolik populární, že se (převážně) při obchodování s kávou rozšířil do celého světa.

Kam zajít na jídlo

Po náročném výletu si zasloužíte dobré jídlo. Zaskočte do jedné z místních restaurací, které připravují vynikající pokrmy, jež opakovaně získávají vysoká hodnocení.

Faustův dvůr

Pokud se nacházíte v Horní Blatné, nevynechejte restauraci Faustův dvůr. Specialitou je australské a americké maso kupované od menších farmářů. Dobytek plemene Black Angus se volně pohybuje na pastině a není znehodnocováno antibiotiky a růstovými hormony. To zajišťuje dokonalou chuť, kterou jinde v České republice nedostanete, protože si maso jako jediní dováží majitelé restaurace.

Pivovar Ryžovna

Kousek od Božídarského rašeliniště najdete Pivovar Ryžovna. Pokud milujete pivo, skočte si sem na jedno točené nebo lahvové. Čekají na vás 3 druhy - 8° ŠKOLÁK, 12° BOŽÍ DAR a 13° RAPL. K dobrému pivu patří dobré jídlo. V nabídce najdete polévky, hlavní jídla i dezerty.

Doporučili byste někomu tento článek? Sdílejte ho na svém Facebooku!




Všechny články

Chytrý nákupní seznam Shoppka

Shopka je chytrý nákupní seznam. Umožňuje vám snadno sdílet nákupní seznamy s členy vaší rodiny či domácnosti. Vytvořte si seznam na webu www.shoppka.com nebo ve svém mobilu a snadno jej sdílejte jedním kliknutím. Aplikace funguje na všech mobilních zařízení s Androidem a na iPhonech nebo ve webovém prohlížeči. Všechny funkce jsou zdarma a nevyžadují žádnou registraci.

Mobilní aplikaci můžete stahovat z Google Play a App Store.