Pomeranč: skvělý zdroj vitaminu C a nevšední surovina pro slanou i sladkou kuchyni

17.08.2022

Nejvyhledávanější je pomeranč v čerstvé podobě a stejně tak oblíbený je formou vylisované šťávy. Existuje však daleko více receptů, v nichž figuruje právě tento citrus. Jedná se jak o slanou kuchyni, tak o sladké recepty, z nichž si lidé zamilovali především pomerančovou zmrzlinu nebo pomerančovou marmeládu. A jak se dá vlastně připravit taková kachna na pomerančích?

Pomerančový džem

K výrobě pomerančového džemu, který příjemné ozvláštní snídani nebo svačinu jsou zapotřebí akorát tři ingredience, cukr, voda a samozřejmě pomeranče. Než se však vrhnete do přípravy džemu, zkontroluje si, jaká je Globus otevírací doba vaší nejbližší pobočky, a zajděte si tam pro pomeranče za výhodné ceny, o nichž mimo jiné informuje slevový portál Kaufino.cz. 

Ingredience:

* 6 pomerančů
* 5 šálků vody
* 3 1/2 šálku cukru

Postup:

Omyjte pomeranče a poté je oloupejte, nakrájejte je na malé kousky, odstraňte semínka a uložte je stranou do velké mísy.

Nyní postavte hrnec na střední plamen a přidejte do něj vodu, kterou přiveďte k varu, poté do hrnce přidejte kousky pomeranče a vařte na vysokém plameni asi 10 minut. Po uvaření snižte plamen a nepřetržitě vařte asi 30 minut nebo tak dlouho, dokud ovoce nezměkne.

Poté do výše uvedené směsi přidejte cukr a neustále míchejte. Vařte, dokud směs neodkapává z naběračky po širokých kapkách. Nyní odstraňte pěnu. Nechte vychladnout asi 30-40 minut a poté můžete džem uložit do skleněné nádoby.

Osvěžující pomerančové nanuky

Zejména v letním období jsou výbornou volbou pomerančové nanuky, u nichž je opět možné potřebné ingredience nakoupit za výhodné ceny, a to například využitím letáku Lidl či Globus letáku. 

Ingredience:

* čerstvě vymačkaná pomerančová šťáva
* citronová šťáva
* Tang či jiný pomerančový nápoj v prášku
* cukr podle libosti

Postup:

Postup je tak jednoduchý, že přípravu pomerančových nanuků zvládne opravdu každý. Stačí všechny uvedené ingredience smíchat dohromady, nalít je do forem na nanuky a na několik hodin vložit nanuky do mrazáku. Po zhruba 7 hodinách by měly být nanuky připravené ke konzumaci.

Pečená kachna na pomerančích

Oproti kuřecímu nebo krůtímu masu kachna obsahuje daleko více tuku, avšak stejně tak se může pochlubit obsahem minerálních látek v podobě železa, hořčíku a vápníku, nebo obsaženými vitaminy třídy B či D. Kdy je kachna v akci, prozradí například Lidl leták, a kromě kachny v akci se můžete rovnou porozhlédnout i po dalších potřebných ingrediencích za výhodné ceny.

Ingredience:

* 1 kachna
* drůbeží vývar
* 3 pomeranče
* sůl, pepř, tymián

Postup:

Kachnu je jako první nutné důkladně očistit a následně zvenku i zevnitř posolit, popepřit a dochutit tymiánem. Poté se kachna podlije horkým drůbežím vývarem a na zhruba 30 minut se vloží přikrytá péct do trouby.

Po uplynutí 30 minut podle potřeby slijte tuk a ještě jednou kachnu trochu podlijte drůbežím vývarem. Do výpeku nastrouhejte kůru z jednoho BIO pomeranče a zbylé dva zužitkujte pro šťávu, kterou stejně tak přidejte do výpeku. Potom kachnu znovu vložte do trouby a občas ji nezapomeňte podlít.

Tip! Pro ještě více intenzivní pomerančovou chuť můžete jeden pomeranč nakrájet na kolečka a obložit s nimi kachnu.

Doporučili byste někomu tento článek? Sdílejte ho na svém Facebooku!




Všechny články

Chytrý nákupní seznam Shoppka

Shopka je chytrý nákupní seznam. Umožňuje vám snadno sdílet nákupní seznamy s členy vaší rodiny či domácnosti. Vytvořte si seznam na webu www.shoppka.com nebo ve svém mobilu a snadno jej sdílejte jedním kliknutím. Aplikace funguje na všech mobilních zařízení s Androidem a na iPhonech nebo ve webovém prohlížeči. Všechny funkce jsou zdarma a nevyžadují žádnou registraci.

Mobilní aplikaci můžete stahovat z Google Play a App Store.