Podzim neznamená, že se musíte vzdát kola

01.10.2019

Astronomicky i reálně se letošní rok překlopil do podzimního období. Ale ani chladnější počasí by nám nemělo bránit v cyklistických výletech. Musíme si jen dávat pozor a podzimnímu období přizpůsobit nejen způsob jízdy, ale také vybavení, včetně výběru kola. Vhodnější jsou ta horská. Sezónu v sedle si tak můžeme značně prodloužit.

Na co si je třeba dát pozor

Podzim znamená daleko větší množství srážek, než v letních měsících, takže zejména při výletech do terénu je vhodnější mít na kole namontované blatníky. Bez blatníků byste vypadali jako Zdeněk Svěrák v Obecné škole, protože k podzimu bláto prostě patří.

Důležité je také správné oblečení, přičemž se nemusíte vzdávat ani cyklistického dresu, jen je třeba si pod něj vzít funkční prádlo a s sebou mít i vhodnou nepromokavou bundu, nebo pláštěnku. Pokud jste otužilí, stačí vám cyklistické kraťasy a k nim návleky na kolena. Kvalitní dlouhé cyklistické kalhoty se vyrábějí z nepromokavého materiálu, takže v nich zvládnete výlet na kole i ve velmi chladném počasí. A v teple byste měli mít i hlavu, pokud si nechcete uhnat pěknou podzimní rýmičku. K dostání jsou jak klasické cyklistické čepice, tak kukly, čepice pod helmu nebo šátky. Pro ovládání kola je důležité také nenechat prokřehnout prsty, takže si je chraňte rukavicemi, i když na ně v létě nejste zvyklí.

Pro vaši bezpečnost je velmi důležitý i způsob jízdy. Nejen zmíněné bláto na cyklistických trasách, ale hlavně napadané listí mohou změnit přírodní povrch v kluziště. Stejně nebezpečně to klouzá i na všem kovovém, tedy na místech, kde se cyklistická trasa kříží s železniční či tramvajovou tratí, nebo na kovových krytech kanálů.

Hlavně být viděn

Sychravé a často i mlhavé počasí, brzké stmívání a celkově horší viditelnost by měly být pro každého cyklistu dostatečnou výstrahou k tomu, aby měl nejen na kole, ale i na oblečení dostatek reflexních prvků. To platí zejména, když se přesouváte po silnicích v běžném dopravním provozu. Samozřejmostí by mělo být i kvalitní osvětlení kola.

Ať už se chystáte na celodenní trasy, nebo jen kratší výlety s dětmi, nezapomínejte ani na teplé nápoje, protože řada turistických občerstvení už má po sezóně. A po každém návratu domů své kolo pořádně vyčistěte.

Doporučili byste někomu tento článek? Sdílejte ho na svém Facebooku!




Všechny články

Chytrý nákupní seznam Shoppka

Shopka je chytrý nákupní seznam. Umožňuje vám snadno sdílet nákupní seznamy s členy vaší rodiny či domácnosti. Vytvořte si seznam na webu www.shoppka.com nebo ve svém mobilu a snadno jej sdílejte jedním kliknutím. Aplikace funguje na všech mobilních zařízení s Androidem a na iPhonech nebo ve webovém prohlížeči. Všechny funkce jsou zdarma a nevyžadují žádnou registraci.

Mobilní aplikaci můžete stahovat z Google Play a App Store.