Plzeň – město piva, zábavy, divadla i revitalizovaných průmyslových objektů

03.12.2020

Když se řekne Plzeň, každého napadne, že je to město piva. Tento status mu nikdo nebere. Jenomže když ho začnete poznávat blíže, zjistíte, že Plzeň nabízí mnohem více zábavy. A rozhodně se zde nenudí ani děti.

Plzeň je se svými 171 000 obyvateli čtvrtým největším městem v České republice. Na kráse mu poněkud ubírá absence hezčího centra, trochu prořídlá zástavba v centru, která je pořád odkazem na válečná léta, a dříve byste možná řekli, že i průmyslová zástavba. Avšak ono je to spíše naopak. Mnoho průmyslových objektů se revitalizuje a Plzeň z nich stejně odvážně jako dnes třeba Ostrava buduje zajímavé objekty vhodné pro komunitní trávení volného času. Ono udělat dnes již jenom hospodu je poněkud nuda.

Typickým příkladem kreativního využití průmyslového objektu je DEPO2015 v Plzni

Bistro a kavárna tady samozřejmě nechybí, ale rovněž se tady koná obrovské množství různých kulturních projektů, jsou zde řemeslné dílny, kam si můžete přijít cokoliv vyrobit, nechybí zde prostory pro coworking, je tady též tržnice a v místě se koná mnoho akcí pro děti, které mají skutečně smysl. Co možná místu trochu chybí, je lepší propagace mimo Plzeň. Zejména v blízkém okolí. Někdy možná pražáci znají akce v Plzni lépe, než lidé bydlící v dojezdové vzdálenosti kolem Plzně.

Místem, kde to v Plzni žije, a též místem vhodným pro děti a rodiče s dětmi, je Techmania

Techmania Science Center v Plzni je vědeckotechnické vzdělávací centrum, které má dokonce i vlastní 3D planetárium. Toto interaktivní vědecké muzeum je jakási vyšší level technických muzeí, na jaká jsme byli zvyklí. Opět byly využity staré tovární haly. Centrum je zaměřeno zejména na fyziku a astronomii a je místem chytré zábavy pro děti.

TIP: Chcete bydlet ve městě, kde je více zábavy než turistů? A kde není nikdy nuda? Reality v Plzni jsou rozhodně levnější než ty v Praze. Není přitom nereálné ani dojíždění za prací do Prahy. Doprava je pravidelná a rychlá. Za 45 minut jste v hlavním městě.

Za zvířátky i kytičkami

Úžasnou je plzeňská zoologická zahrada. Ani rozmazlení pražáci nebudou touhle ZOO zklamáni. Pro dospělé je unikátní zejména tím, že je propojena s botanickou zahradou. Expozice tak nemapují jenom faunu, ale i na flóru v různých částech zeměkoule. ZOO má spousty atrakcí pro děti, včetně pravého českého statku, v jehož podkroví nechybí lanové centrum. Je tady i skvělé venkovní lanové hřiště.

Zoologická zahrada přímo sousedí s Dinoparkem

Dokonce si můžete koupit společný lístek. Dinoparků je v České republice více, spojení se ZOO je však velice jedinečné. Přispívá oběma projektům, jak ZOO, tak Dinoparku.

Nesmíme zapomenout na další unikát Plzně – je to město loutkového divadla

Právě v Plzni se zrodilo slavné české loutkářství. Najdete zde loutkařské muzeum i množství divadelných souborů. Tradiční scénou je Divadlo Alfa. Soubor divadla je skvělý, představení jsou obvykle propojena se živou hudbou a rozhodně stojí za to divadlo navštívit. Různé loutkařské, obvykle amatérské soubory, hrají však pravidelně i na dalších místech v Plzni a v okolí. V mnoha obcích v okolí Plzně se konají jednou v měsíci řemeslné trhy a jejich součástí je rovněž představení některého z amatérských loutkových divadel.

TIP: Realitní vyhledávač Digi reality vám představí aktuální nabídku realit v tomto čtvrtém největším městě v České republice. Jestliže je pro vás zajímavější bydlení mimo město, avšak s dobrou dostupností do města, poohlédnout se lze i po okolí Plzně s rozumnou dojezdovou vzdáleností.

Doporučili byste někomu tento článek? Sdílejte ho na svém Facebooku!




Všechny články

Chytrý nákupní seznam Shoppka

Shopka je chytrý nákupní seznam. Umožňuje vám snadno sdílet nákupní seznamy s členy vaší rodiny či domácnosti. Vytvořte si seznam na webu www.shoppka.com nebo ve svém mobilu a snadno jej sdílejte jedním kliknutím. Aplikace funguje na všech mobilních zařízení s Androidem a na iPhonech nebo ve webovém prohlížeči. Všechny funkce jsou zdarma a nevyžadují žádnou registraci.

Mobilní aplikaci můžete stahovat z Google Play a App Store.