Oslavy lesa a dřeva: užijte si odpoledne plné zábavy v lese u metra Roztyl

08.09.2020

V neděli 13. září odpoledne se v lese u metra Roztyly koná setkání milovníků lesa a dřeva s názvem Den dřevorádů. Třetí ročník akce nabídne aktivity pro celou rodinu. Na programu je sázení stromů, výroba laviček pro charitu, seznámení se s prací lesníka, kvízy, rukodělky i oblíbené závody ve dřevácích. Třešničkou na dortu je pak pokus o překonání republikového rekordu v počtu dřevorádů na jednom místě. Program probíhá od 14:00 do 18:00 a podrobně je rozepsán na webu www.DenDrevoradu.cz. Cílem akce, kterou organizuje Nadace dřevo pro život, je ukázat veřejnosti přínosy využívání dřeva v našem každodenním životě.

"Návštěvníci si vyzkouší sázení stromů přímo v pražském lese. Někteří budou možná překvapeni, jak je to náročné. Věřím, že i díky tomu lépe pochopí zodpovědnou práci lesníků," říká o akci Stanislav Polák, organizátor a ředitel Nadace dřevo pro život. Na dalších stanovištích lidé zjistí, jak se měří výška a objem stromů, jak poznat, který strom je zdravý, nebo jak ovlivňuje péči o les směr větru.

Oblíbenou aktivitou je také stavba laviček pro dobročinné organizace v okolí. Návštěvníkům stačí vrtačka, šrouby, předpřipravené smrkové latě od společnosti Stora Enso a trocha zručnosti. Po 10 minutách týmové práce jsou lavičky hotové. Na závěr akce je organizátoři předají Thomayerově nemocnici a dětem z Klokánka – Láskova.

Mezi další kuriózní aktivity, na které se lidé mohou těšit, patří závod ve dřevácích, již zmíněný pokus o překonání republikového rekordu v počtu dřevorádů na jednom místě a také kvíz o dřevě. Díky němu se lidé například dozví, které kuchyňské prkénko je hygieničtější – zdali plastové, nebo dřevěné – nebo z čeho se vyrábějí "dřevěné ponožky". "Pokud ale lidé do Prahy přijet nemohou, na našem webu najdou spoustu inspirace, jak oslavit svou lásku k lesu a dřevu z pohodlí domova," vysvětluje ředitel Stanislav Polák.

Odpoledne pro dospělé i děti v lese pořádá Nadace dřevo pro život, která už 15 let přináší více dřeva do života. Ve svých projektech ukazuje veřejnosti přínosy dřeva, naší obnovitelné suroviny. Využíváním dřeva z udržitelně obhospodařovaných lesů chráníme životní prostředí pro nás i budoucí generace. Více o nadačních projektech o lese, dřevě a životním prostředí najdete na www.DrevoProZivot.cz.

Doporučili byste někomu tento článek? Sdílejte ho na svém Facebooku!




Všechny články

Chytrý nákupní seznam Shoppka

Shopka je chytrý nákupní seznam. Umožňuje vám snadno sdílet nákupní seznamy s členy vaší rodiny či domácnosti. Vytvořte si seznam na webu www.shoppka.com nebo ve svém mobilu a snadno jej sdílejte jedním kliknutím. Aplikace funguje na všech mobilních zařízení s Androidem a na iPhonech nebo ve webovém prohlížeči. Všechny funkce jsou zdarma a nevyžadují žádnou registraci.

Mobilní aplikaci můžete stahovat z Google Play a App Store.