Nepodceňujte pitný režim! Ani v zimě!

16.10.2020

Bez vody není života. Zatímco bez jídla člověk přežije tři týdny, bez vody to jsou pouhé tři dny.

Pít vodu jsme si už ale spíše odvykli. Raději si dáme pivo, limonádu, kávu, černý čaj či jiný slazený nápoj. Tyto nápoje ale obsahují velké množství cukru, který se podílí na vzniku celé řady civilizačních chorob v čele s obezitou. Na opačné straně spektra pak je čistá voda. Bez energie, nevyžadující trávení a nedráždící žaludek. Kterému nápoji dáte přednost?

Zázračná voda

Voda, kterou zdaleka netišíme jen žízeň, má pro život zcela zásadní význam i z jiných důvodů. Tato tekutina v první řadě poskytuje vhodné prostředí pro uskutečňování metabolických reakcí a transport nejrůznějších chemických látek. Krevní plazma distribuuje vodu do všech tělesných tkání, a naopak odtud odvádí vodu nadbytečnou, aby mohla být z organismu vyloučena prostřednictvím jater, ledvin, plic a kůže.

Kolik vody denně máme vypít?

Voda je zkrátka přesně to, co naše tělo potřebuje. V mnoha ohledech ideální nápoj, na kterém je zdravý životní styl přímo postavený. Kolik vody máme denně vypít? Tolik, aby naše moč byla průhledná, tedy šest až osm velkých sklenic denně (2 – 3 litry) rozvržených do celého dne. Tím předejdeme přetížení ledvin a vyvarujeme se špatné regeneraci. Sklenici ideálně vlažné vody ochucené několika kapkami citronu si dejte hned po ránu, nastartujete tím svůj metabolismus.

Pitný režim a sezona

Doporučované množství vypité vody však záleží i na sezoně. Například v letních měsících velké množství vody vypotíme a je třeba ji tělu dodávat, aby se předešlo dehydrataci. Pitný režim ale nesmíme podceňovat ani v zimě a vypít musíme větší množství vody, než jaké si žádá žízeň.

Voda a hubnutí

Voda je však i skvělým společníkem při hubnutí a snaze udržet si ideální hmotnost. Čím více vody vypijete, tím menší budete mít pokušení pít sladké limonády a jiné přeslazené nápoje. Významně tak omezíte příjem nadbytečné energie a lépe si udržíte ideální hmotnost. Vhodné však jsou i bylinkové čaje a minerálky.

Voda je zkrátka po všech stránkách přínosná. A cenově velmi dostupná. Ve srovnání s ostatními nápoji v podstatě nejdostupnější. Ne nadarmo se říká, že ty nejdůležitější věci jsou (téměř) zadarmo. Vzduch, láska a právě voda!

Doporučili byste někomu tento článek? Sdílejte ho na svém Facebooku!




Všechny články

Chytrý nákupní seznam Shoppka

Shopka je chytrý nákupní seznam. Umožňuje vám snadno sdílet nákupní seznamy s členy vaší rodiny či domácnosti. Vytvořte si seznam na webu www.shoppka.com nebo ve svém mobilu a snadno jej sdílejte jedním kliknutím. Aplikace funguje na všech mobilních zařízení s Androidem a na iPhonech nebo ve webovém prohlížeči. Všechny funkce jsou zdarma a nevyžadují žádnou registraci.

Mobilní aplikaci můžete stahovat z Google Play a App Store.