Neexistuje špatné počasí, jen špatné oblečení

03.01.2017

Venku už několikátý den prší, děti vám doma lezou po hlavě a máte pocit, že další den s legem, pohádkami o Krtkovi a skládačkami už nevydržíte? A co přeci jen jít ven, i když je škaredě?

Na začátek dovolte jeden příběh autorky tohoto článku: Na jedné akci se seznamuji s Norem, který se nedávno přestěhoval do České republiky. Zjišťuji, že bydlíme blízko sebe, má manželku a malé děti ve věku mých dětí. Pozývá mě s celou rodinou na návštěvu, tedy spíš na oběd a pak procházku. V inkriminovaný den je zataženo a nevlídno. S manželem se dělím o deštník, doběhneme k Norům a jsme rádi, že se můžeme schovat. Po obědě se hostitelé nicméně zvedají: Jde se na tu procházku! První kulturní šok je na světě. Norové se všichni vesele navlékají do pogumovaných nepromokavých bund, kalhot i holin a těší se ven. Bezradně je následuji, vítr mi bere deštník a v botách mám povodeň.

Zatímco Češi berou povětšinou špatné počasí jako něco, na co můžeme svorně nadávat a co je nutné přetrpět, abychom se zase dobrali k počasí hezkému, seveřané to mají jinak. Jedno známé norské přísloví praví, že neexistuje špatné počasí, jen špatné oblečení. A pokud pocházíte třeba z jistého města na západním pobřeží Norska, které je sice krásné a v průvodcích vždy vyfocené zalité sluncem, ale o kterém vám každý Nor potvrdí, že tam prší třeba i tři měsíce v kuse, pak vám nezbývá nic jiného, než si zvyknout na špatné počasí. Co zvyknout, užít si ho a neříkat mu špatné. Je to prostě počasí. Není na tomto smýšlení něco vhodného k následování?

Pokud už tedy nemůžete vystát doma ječící děti, kterým venek vyloženě chybí, klidně se vydejte ven. Uvidíte, že si užijete spoustu zábavy. Samozřejmě, je vhodné se předem vybavit. Děti ocení nepromokavé oblečení z pogumovaných materiálů a holinky. A pokud to s deštivou přírodou myslíte vážně, pořiďte si takové oblečení i vy. Pochodování s deštníkem a mokrými kalhotami by vám dobrou náladu určitě nepřineslo. Teoreticky je samozřejmě možné vyjít i s pláštěnkou, ale zkušenost učí, že voda z pláštěnky stéká přesně do holin.

A co v dešti podnikat? Můžete třeba:
* Zajít na normální houpačky, klouzačky, prolézačky a pískoviště jako vždy. Hodí se to zejména, pokud jste tak trochu asociál a netoužíte po setkávání s jinými rodiči. Garantujeme vám, že za špatného počasí tam zaručeně nebudou.
* Najděte nejbližší louže. Nevěřili byste, jakou službu udělá obyčejná kaluž vody a jako radost z ní budou děti mít. Můžou skákat přímo do nich. Nebo můžete udělat soutěž ve skákání přes kaluže.
* Určitě najdete spoustu žížal, které vylézají ven. Pozorujte je.
* Sledujte, jak se mění příroda: listy, tráva, jak vzniká bláto.
* Vezměte ven kelímek a nechte do něj napršet. Změřte, kolik vody jste nasbírali.
* Tip pro pokročilé rodiče: co třeba klacík a bahno? Nebojte, ono to pak z toho pogumovaného oblečení jen spláchnete.
* Tip pro nejšílenější rodiče: pokud prší hodně, co takhle si umýt vlasy? Ochutnat déšť? Zazpívat si při tom?
* Pokud vysvitlo slunce, zkuste najít duhu.

A až přijdete domů… Dejte si horké kakao, čaj nebo svařák (to poslední tedy vy, ne děti). Nemůže být nic lepšího!

Doporučili byste někomu tento článek? Sdílejte ho na svém Facebooku!




Všechny články

Chytrý nákupní seznam Shoppka

Shopka je chytrý nákupní seznam. Umožňuje vám snadno sdílet nákupní seznamy s členy vaší rodiny či domácnosti. Vytvořte si seznam na webu www.shoppka.com nebo ve svém mobilu a snadno jej sdílejte jedním kliknutím. Aplikace funguje na všech mobilních zařízení s Androidem a na iPhonech nebo ve webovém prohlížeči. Všechny funkce jsou zdarma a nevyžadují žádnou registraci.

Mobilní aplikaci můžete stahovat z Google Play a App Store.