Na skvrny platí chemie i nažehlovací obrázky

21.09.2020

Dnešní svět je posedlý slogany typu „do čista“ a řídíme se jimi i ve skutečném životě. Neodstranitelný flíček na oblečení našich dětí nás pak přivádí doslova k šílenství. Mnohdy mezi potisky na tričku ani není vidět, avšak my o něm přece víme. Co s tím? Zapomeňte na sůl, sodu i citronovou šťávu. Sáhněte po chemii, nebo to prostě zakryjte. Ideálním řešením jsou nažehlovací obrázky.

Některé skvrny bývají prevít

Nejhorší skvrny jsou obvykle od ovoce i od barvami doslova nabité zeleniny. Naše dcera si na zahradě sama trhá papriky. Červené kapie jsou sice zdravé, pro oblečení však likvidační. Mnohem větším prevítem se v praxi nakonec ukázal být meloun. Dokonce i na zaschlé a zestárlé borůvkové skvrny pomohou odstraňovače fleků, s červeným melounem si ale neporadila chemie ani na třetí pokus.

Pak tady máme skvrny od kakaa, rajské omáčky, čokolády… Obvykle si s nimi lze poradit. Na některých oděvech se přesto drží zuby nehty. Mnohdy totiž nejde jen o to, co skvrnu způsobí, ale na jakém oděvu se vytvoří.

Nakonec nelze nezmínit skvrny našich malých umělců od propisek, fixů a dalších barev. Chytrá máma sahá vždy po těch vypratelných. Jenomže ve školce ani ve škole to neuhlídáte a děti si od kamarádů klidně půjčí takovou barvu, která se permanentně vpije do oděvu a už nikdy s ní nehnete. Někdy je rychlejší než váš zásah i hodná babička, které přinese malému umělci novou sadu něčeho zcela nevypratelného. Třeba akrylové barvy místo vypratelných temper.

Co platí na skvrny?

Po internetu sice najdeme tunu rad, jak se skvrny dají odstranit. Tvůrci se doslova předhánějí popsat co nejvíce možností, jak pomocí věcí z kuchyně skvrny odstranit. Sůl, soda, ocet, citron, vodka… Podstatou je pak zejména namáčet a drhnout, namáčet a drhnout... Moderní odstraňovače fleků fungují lépe a bez rizika, že ručně do oblečení vydřete díru, nebo zcela na daném místě seperete barvy. Je jich hodně, a když si mezi nimi správně vyberete, zvládnete 99 % skvrn. Pomohou i s tak zapeklitou špínou, jako je bláto na bílých ponožkách. S nímž si totiž rovněž pračka a prací prášek neporadí.

TIP: Pořád platí stará dobrá rada – namočit prádlo co nejdříve poté, jakmile se na něm objeví skvrna, do studené vody. I když většinou si se skvrnou poradí odstraňovač skvrn, nemusí to platit vždy a namočením znečištěného oděvu pravděpodobnost vyčištění výrazně zvýšíte.

To nejhorší zachrání nažehlovací obrázky

Přesto je tady sice pár skvrn, které nepustí. Ať již jde o akrylové barvy, nebo jiná záludná barviva. Když první pomoc při odstraňování skvrny nezabrala, druhá zabere. Nažehlovací obrázky snadno zakryjí fleky i další poškození na dětských oděvech. Děti je navíc mají rády, takže je lze použít i na označení dětských oděvů, kdy mají třeba ve školce dvě tři děti stejnou bundu, nebo jako motivaci, aby dítě chtělo daný kousek nosit. Někdy totiž i z nepochopitelných důvodů naše děti na některé oblečení zanevřou dříve, než jej začnou vůbec pořádně nosit.

Doporučili byste někomu tento článek? Sdílejte ho na svém Facebooku!




Všechny články

Chytrý nákupní seznam Shoppka

Shopka je chytrý nákupní seznam. Umožňuje vám snadno sdílet nákupní seznamy s členy vaší rodiny či domácnosti. Vytvořte si seznam na webu www.shoppka.com nebo ve svém mobilu a snadno jej sdílejte jedním kliknutím. Aplikace funguje na všech mobilních zařízení s Androidem a na iPhonech nebo ve webovém prohlížeči. Všechny funkce jsou zdarma a nevyžadují žádnou registraci.

Mobilní aplikaci můžete stahovat z Google Play a App Store.