Mini jeřáby – 4 zásadní pravidla, která byste určitě měli znát, a která se rozhodně nevyplatí podceňovat

10.04.2019

Přemýšlíte o pronájmu mini jeřábu, ale nemáte s nimi moc zkušeností, nebo je vaším hlavním motivem ušetření finančních prostředků, které byste jinak museli zaplatit za pronájem standardního jeřábu s obsluhou?

V obou případech se jeví pronájem těchto strojů jako ideální řešení. Manipulace s nimi nevyžaduje odbornou kvalifikaci a jejich pronájem opravdu vychází levněji a navíc nebudete potřebovat ani povolení revizního technika. To jsou hlavní výhody minijeřábů. Je jich samozřejmě více, nicméně ani v případě těchto velmi bezpečných zařízení se neobejdete bez počáteční přípravy.

V tomto článku se dočtete, jak se zodpovědně připravit na práci s minijeřábem a na co si musíte dát pozor, aby váš projekt proběhl hladce a nezměnil se v noční můru.

Mini jeřáby jsou moderní a velmi bezpečné stroje. Pokud se vyvarujete těchto chyb, dosáhnete požadovaného výsledku snadno a rychle

Bezpečnost vždy na prvním místě! Ano, tyto přístroje jsou vybaveny vyspělým bezpečnostním systémem a řídí se pomocí dálkového rádiového ovládání, ale i přesto nelze k jejich manipulaci přistupovat laxně. Je vaší povinností zabezpečit pracoviště a vymezit prostor kolem stroje tak, aby se v jeho bezprostřední blízkosti nepohybovali dělníci, nebo náhodní kolemjdoucí. Nešetřete na bezpečnostních opatřeních, protože takový přístup může vést k vážným pracovním úrazům.

Pozor!

K ovládání minijeřábu sice nepotřebujete odbornou kvalifikaci, ale pokud nemáte žádné zkušenosti, bez úvodního školení se neobejdete. V případě, že se na samostatnou manipulaci i po proškolení necítíte, neriskujte a využijte pronájmu stroje i s odbornou obsluhou.

Oceloví pavouci jsou možná těžší, než jste si mysleli. „Mini“ v názvu neznamená, že jsou lehké jako pírko. Musíte tedy počítat nejen s váhou břemene, ale i s váhou samotných přístrojů. Proto se vždy předem ujistěte, že podlaha, nebo střecha, na které chcete pavouka ukotvit, má dostatečnou nosnost.

V žádném případě stroj nepřetěžujte! Nosnost ocelového pavouka záleží na jeho typu. Ty menší mají nosnost v řádech stovek kilogramů, ty větší uzvednou i několik tun. Stroj si vyberte podle typu vašeho projektu. Nesnažte se naložit mu víc, než je doporučené maximum. Nejenže je takové jednání nezodpovědné a porušuje bezpečnostní předpisy, ale zároveň riskujete značné materiální škody na stroji, jeho nákladu i okolním prostředí. Dejte si proto na výběru správného typu záležet.

Tip

Pokud si s výběrem přístroje nevíte rady, nechte si poradit od zkušeného prodejce. Správný výběr typu stroje vám ušetří čas i peníze.

Jak bylo řečeno na začátku, příprava je základem úspěchu. Minijeřáb se osvědčil jako všestranný pomocník nejen na staveništi. Prokáže vám skvělou službu, ale jen za předpokladu, že budete vědět, jak s ním zacházet. V opačném případě vám přibude pár vrásek na čele. Trocha samostudia se vám několikanásobně vrátí. Získáte reálnější představu o náročnosti vašeho projektu a také potřebnou sebedůvěru, pokud se rozhodnete stroj ovládat sami.


Spolehněte se na profesionály

Minijeřáb si pronajměte jen u autorizovaných prodejců, kteří mají dlouholeté zkušenosti a můžou vám nabídnout kvalitní servis. Pokud jste začátečníci, oceníte jejich odborné poradenství a možnost operativně řešit nenadálé situace při zdvihacích pracích. V tomto případě je také jednodušší reklamace strojů. Ať už jste spotřebitel, nebo podnikatel, před pronájmem si raději pročtěte, jaká jsou vaše práva a povinnosti.

Minijeřáby jsou moderní nástroje manipulační techniky, které našly své uplatnění nejen ve stavebnictví

Oceloví pavouci vynikají svou všestranností. Velmi lákavá je také jejich cenová dostupnost a jednoduché ovládání. I když k jejich řízení nepotřebujete odbornou kvalifikaci, nesmíte zapomenout, že se jedná o manipulaci s těžkými břemeny, a tudíž je nutná svědomitá příprava a dodržování bezpečnostních postupů.

Teď už víte, jaké jsou nejčastější chyby při manipulaci s těmito přístroji. Jste si také vědomi, jaké následky může mít přetěžování a nesprávný odhad nosnosti podloží.

Plánujete pronájem minijeřábu? Věříte si, že jeho ovládání zvládnete sami, nebo hodláte využít pronájmu i s obsluhou?

Doporučili byste někomu tento článek? Sdílejte ho na svém Facebooku!




Všechny články

Chytrý nákupní seznam Shoppka

Shopka je chytrý nákupní seznam. Umožňuje vám snadno sdílet nákupní seznamy s členy vaší rodiny či domácnosti. Vytvořte si seznam na webu www.shoppka.com nebo ve svém mobilu a snadno jej sdílejte jedním kliknutím. Aplikace funguje na všech mobilních zařízení s Androidem a na iPhonech nebo ve webovém prohlížeči. Všechny funkce jsou zdarma a nevyžadují žádnou registraci.

Mobilní aplikaci můžete stahovat z Google Play a App Store.