Jaro láká na výlety

24.04.2018

Příjemné počasí láká stále více lidí do přírody. Rodiny s dětmi se tak mohou rozhodnout, zda to výlety budou tematické nebo jen tak bez cíle. A můžete si začít také hrát a hledat ukryté poklady. Přinášíme pár tipů, kam se vydat a jak si to pořádně užít.

Kam s dětmi

Každý, kdo má děti ví, že pouhá procházka je většinou nezabaví. Buď můžete chodit na jejich oblíbené dětské hřiště, nebo se zkusit rozhlédnout do širšího okolí a najít nové cíle, které budou vaše děti bavit. Takovým může být třeba ZOO koutek nebo jiné místo, kde jsou nějaká zvířata. Naprostá většina dětí miluje zvířátka, jakákoli. Nemusíte platit drahé vstupné a prodírat se davy ve velké zoologické zahradě.  Zkuste se třeba podívat, kde je u vás nějaká farma, kam se dá zajet podívat na domácí zvířata. Na jaře tak můžete chodit jednou za měsíc zkontrolovat, jak rostou telátka v kravíně, nebo hříbátka v ohradě na statku, kde chovají koně. A pokud ve svém okolí nic podobného nemáte, zkuste obejít čtvrť a podívat se do zahrad, zda někde nemají psi, kočky, či jiná domácí zvířata, a případně od majitelů zjistit, zda si je děti mohou přes plot pohladit.

Dalším oblíbeným cílem jsou místa, kde se děti mohou vyřádit. To nemusí být jen dětské hřiště, ale i sportovní stezka v lesoparku, lezecká stěna, nebo i jen lavičky či schody v parku. Ale děti zvládnou klidně i venkovní posilovnu či fitness prvky určené hlavně pro seniory, jen je budete muset více hlídat. Máte-li čas, vezměte je třeba na některou ze stezek korunami stromů, nebo s nimi vystoupejte na rozhlednu či radniční věž. Výhled se jim bude líbit a cesta vzhůru je aspoň trochu unaví.

Starší děti už se s vámi rády vydají i za památkami. Hrady a zámky nemusíte navštěvovat jen na dlouhé a pro děti nudné okruhy s výkladem. Můžete zajít jen do volně přístupných prostor a historii podat dětem stručně. Nebo se s nimi vydat na kostýmované, případně speciální dětské prohlídky, které nabízí stále více památek. V každém případě se děti musí bavit, jinak vám výlet za historií řádně znepříjemní.

Geocaching – zábava pro každého

Geocaching, nebo česky geokešink je zábavou kombinující turistiku, ať už pěšky nebo na kole, s hledáním skrytých „pokladů“, zvaných cache (keš). Každý hledač potřebuje turistický přijímač GPS, mapu a také registraci na některém z geocaching serverů, kde si vytvoří svůj profil. Hledání keší má svá pravidla, takže začít můžete buď s někým, kdo už geochacherem (česky kačerem) je a poradí vám jak začít, nebo si to nastudovat teoreticky. Vhodným zdrojem informací a tipů je třeba server www.geocaching.cz, kde najdete nejen průvodce pro začátečníky, kompletní výklad pojmů, ale i příběhy jiných kačerů a také ownerů, tedy těch, kteří vytváří nová místa s kešemi.  Hledání keší může být zábavou pro lidi v jakémkoli věku a kdo jednou geokešinku propadne, má z něj obvykle celoživotního koníčka.

Vyšší věk není důvod sedět doma

Ani ve vyšším věku, který s sebou už často přináší různá zdravotní omezení, není nutné sedět doma. Vhodných míst, kam se dá dojet vlakem či autobusem, a kde není fyzicky náročný terén, najdete určitě řadu. Můžete se stát také kačerem a hledat keše, nebo si cíle výletů stanovit třeba podle témat. Podívejte se, kolik je u nás krásných kostelů, hradů, zámků, zřícenin a dalších zajímavostí a zkuste si je zmapovat ve svém okolí. Budete překvapeni, kolik jich najdete třeba v okruhu 30 km od svého bydliště. Pokud jste spíše kavárenští povaleči, můžete si udělat túru po galeriích a kavárnách. Česká republika má tu výhodu, že až na moře tady máme skutečně všechno.  A pokud se vám nechce chodit samotným, zkuste si najít nové přátele a na výlety se vydat s nimi. Najdete je třeba v místním klubu seniorů nebo na Facebooku.

Na našem webu pak u každého tipu na výlet najdete přehled kešek, které lze v okolí trasy najít. Tak pěkné hledání!

Doporučili byste někomu tento článek? Sdílejte ho na svém Facebooku!




Všechny články

Chytrý nákupní seznam Shoppka

Shopka je chytrý nákupní seznam. Umožňuje vám snadno sdílet nákupní seznamy s členy vaší rodiny či domácnosti. Vytvořte si seznam na webu www.shoppka.com nebo ve svém mobilu a snadno jej sdílejte jedním kliknutím. Aplikace funguje na všech mobilních zařízení s Androidem a na iPhonech nebo ve webovém prohlížeči. Všechny funkce jsou zdarma a nevyžadují žádnou registraci.

Mobilní aplikaci můžete stahovat z Google Play a App Store.