Jaké cizí jazyky jsou v 21. století nejužitečnější?

08.05.2019

Těžko si dnes představit mladého člověka, který by se kromě mateřského jazyka neučil ještě alespoň jeden cizí. Globalizace nutí lidi komunikovat a spolupracovat i s kolegy z druhého konce světa, a to snad ve všech oblastech, na něž si vzpomenete. Jaké jazyky se však v 21. století vyplatí učit?

Od akademické činnosti přes cestování až po spolupráci fabrik. Moderní svět znalost cizích jazyků vyžaduje, ať už se uchytíte v jakémkoliv odvětví. Na psané texty možné pomůže online překladač, ale co když dojde na osobní nebo telefonickou komunikaci?

Jaké jazyky mají v 21. století potenciál?

Samozřejmě hodně záleží na tom, jaké jsou vaše plány do budoucna. Měli byste zvážit, co chcete dělat, kam plánujete cestovat apod. Protože k čemu by vám byla znalost mandarínštiny, když byste nikdy v životě nevytáhli paty z Evropy? Můžete se ovšem nechat inspirovat následujícím žebříčkem.

1. Angličtina

Tohle není zrovna překvapivé odhalení. Angličtina je v podstatě mateřským jazykem internetu a informačních technologií, je to oficiální jazyk v USA, Velké Británii a Kanadě, tedy zemích ovlivňujících světovou ekonomiku. Navíc se jedná o jakýsi univerzální dorozumívací prostředek. Angličtina je prostě nutnost. Nemusíte zvládat odborné překlady, ale aspoň na úrovni B2 by ji měl ovládat každý.

2. Čínština/mandarínština

Možná trochu překvapivé, ale zamyslete se – čínsky mluví nejvíce lidí na světě. Konkrétně 982 milionů je rodilými mluvčími. Mandarínsky se naučil i Mark Zuckerberg, a ačkoliv v Česku tento jazyk tolik populární není, celosvětově docela ano. Studium čínštiny vám navíc pěkně procvičí mozkové závity.

3. Španělština

Španělština je úředním jazykem ve více než 20 zemích světa, většina z nich je situována v Latinské Americe. Rodným jazykem je pro 330 milionů lidí a velmi často se učí jako druhý cizí jazyk, a to nejen v Evropě.

4. Němčina

Němčina v celosvětovém měřítku až tak významná není, ovšem v rámci Evropy, a zejména pro nás Čechy, určitě ano. Budete-li zvládat překlad do němčiny, uplatníte se v mnoha firmách, které mají základnu v Německu. Kromě toho je skvělé, že abyste si jazyk procvičili, nemusíte cestovat nikam daleko.

5. Francouzština

Francouzština vždycky byla, je a nejspíš i bude primárním jazykem diplomatiků. Ačkoliv rodilých mluvčích je asi jenom 79 milionů, celkový počet řečníků dosahuje 370 milionů. Paříž je kulturním epicentrem, Francie má šestou největší ekonomiku na světě, navíc je francouzština považována za jazyk lásky.

Učte se cokoliv

Abychom si ujasnili situaci, na tom, jaký jazyk si vyberete, vlastně tolik nezáleží. Samozřejmě je dobré zvolit tak, aby vaše nabyté dovednosti měly v životě uplatnění. Každý nový jazyk se však počítá. Nemusíte jej ovládat na 100 %. S odbornými překlady vám pomůže překladatelská agentura. Dokázat se domluvit v cizím jazyce je ale nesmírně potěšující. I kdybyste to měli využít jen v létě, až pojedete do zahraničí na dovolenou.

Doporučili byste někomu tento článek? Sdílejte ho na svém Facebooku!




Všechny články

Chytrý nákupní seznam Shoppka

Shopka je chytrý nákupní seznam. Umožňuje vám snadno sdílet nákupní seznamy s členy vaší rodiny či domácnosti. Vytvořte si seznam na webu www.shoppka.com nebo ve svém mobilu a snadno jej sdílejte jedním kliknutím. Aplikace funguje na všech mobilních zařízení s Androidem a na iPhonech nebo ve webovém prohlížeči. Všechny funkce jsou zdarma a nevyžadují žádnou registraci.

Mobilní aplikaci můžete stahovat z Google Play a App Store.