Jak vybrat přikrývky, které nás zahřejí a nejsou rejdištěm roztočů

30.09.2020

Aby se nám spalo jako v peřince, potřebujeme k tomu kvalitní přikrývky. Ty výrazně ovlivňují náš spánek, proto bychom jejich výběr neměli zanedbat. Směrodatný při kupování nové peřiny je její materiál.

Co všechno vzít při výběru v úvahu

U přikrývky naštěstí nehraje roli její vzhled, protože přes ni natáhneme povlečení. Proto se můžeme soustředit pouze na to, z čeho je vyrobená. Na začátek si musíme ujasnit priority, co od peřiny očekáváme a jak nám má posloužit. Je proto dobré si odpovědět na tyto otázky.

Přírodní materiál: Vysoká kvalita přikrývky má svou cenu

Stále platí, že nejkvalitnějším materiálem je stoprocentní peří. Ocení ho milovníci tradičního životního stylu. Péřové duchny jsou opravdu nadýchané, přesto nás překvapí svou lehkostí.

Navíc vynikají izolačními vlastnostmi, proto jsou nejlepší volbou do zimy. Budou je milovat všichni, kteří mají v ložnici chladno a potřebují se zahřát. Přírodní materiál skvěle odvádí vlhkost, což oceníme v létě nebo v nemoci, když se budeme v posteli potit.

Stejné výhody nám přinášejí i přikrývky z ovčí vlny. Absorbují pot a udržují nás v suchu a pohodě. Vlna je vhodná pro alergiky, protože obsahuje lanolin, který má hypoalergenní účinky. Ovčí deky jsou ovšem docela těžké, takže nemůžeme vyžadovat pocit, že usínáme na obláčku.

Nevýhody přikrývek z přírodních materiálů

Tím největším plusem přírodních přikrývek je jejich dlouhá životnost. Cena je sice vyšší, ale jakmile do nich jednou investujeme, můžou nám vydržet na několik generací.

Na druhou stranu peří i vlna mají své nevýhody. Především je to náročná údržba. Ne nadarmo naše babičky nechávaly duchny přes den vyvětrat. Udržuje se v nich totiž více prachu, což může dělat problémy alergikům. Na druhou stranu o tom, že peří a vlna přitahuje roztoče, se stále vedou spory.

Díky inovativnímu zpracování už nové péřové a vlněné přikrývky můžeme prát i v pračce. To je hlavním požadavek, pokud se chceme pravidelně zbavovat roztočů. Při praní ale musíme postupovat šetrně a dobře si přečíst návod výrobce.

Umělá vlákna zajistí lehkost a žádné alergie

Kdo nechce podstupovat péči o přírodní materiál a zároveň si přeje levnější kus, má na výběr klasické přikrývky z dutého polyesterového vlákna. Vyznačují se opravdovou lehkostí a taky se hodí do domácnosti alergika. Syntetický materiál rozhodně není žádaným domovem pro roztoče a bakterie.

Polyester se snadno udržuje a má tu výhodu, že mu neublíží častější praní. Také nabízí více variant co do tloušťky a ceny. Přikrývka z mikrovlákna bude ideální volbou na léto. Naopak do zimy je nejlepší volbou vlněná přikrývka.

Co dalšího dodržovat, aby se nám spalo co nejlépe

Pokud si chceme dopřát opravdu klidný a hluboký spánek, který nás osvěží, musíme si ke kvalitní přikrývce pořídit i dobrý polštář a matraci. Polštář by neměl být příliš vysoký a poddajný. Ideální jsou ortopedické polštáře nebo ty vyrobené z paměťové pěny.

Matrace by také měly být přiměřeně tvrdé. Nesmí se pod námi prohýbat a snadno se proležet. Na druhou stranu příliš tvrdé matrace budou otlačovat klouby a také se na nich dobře nevyspíme.

Na závěr si také musíme dát práci s pravidelným převlékáním postele. V povlečení se shromažďuje spoustu mikrobů, prachu a bakterií. Pokud ho nepřevlékáme dostatečně často, zaděláváme si na zdravotní problémy.

Jak o své lůžko pečujete vy? Používáte přírodní nebo umělé přikrývky?

Doporučili byste někomu tento článek? Sdílejte ho na svém Facebooku!




Všechny články

Chytrý nákupní seznam Shoppka

Shopka je chytrý nákupní seznam. Umožňuje vám snadno sdílet nákupní seznamy s členy vaší rodiny či domácnosti. Vytvořte si seznam na webu www.shoppka.com nebo ve svém mobilu a snadno jej sdílejte jedním kliknutím. Aplikace funguje na všech mobilních zařízení s Androidem a na iPhonech nebo ve webovém prohlížeči. Všechny funkce jsou zdarma a nevyžadují žádnou registraci.

Mobilní aplikaci můžete stahovat z Google Play a App Store.