Jak připravit vůz na výlety v ČR

28.08.2020

I když většina českých rodin nevyráží letos na dovolenou do zahraničí, zájem o cestování neklesl. Kempy, hrady a zámky praskají ve švech pod náporem tuzemských turistů. Jak ale správně připravit vůz, aby vás bezpečně dovezl do cíle? Mrkněte na užitečné tipy a řiďte se heslem "štěstí přeje připraveným".

Pneumatiky – hloubka dezénu, rezerva a tlak

Nejdůležitější část vozidla jsou bezesporu gumy, které drží vůz bezpečně na silnici. Že se nevyplatí dojíždět zimní pneumatiky v létě, ví každý zodpovědný řidič. Stejně tak důležitá je ale i hloubka dezénu po celém běhounu.

Právě s ubývajícím vzorkem totiž pláště ztrácí jízdní vlastnosti. Minimum v létě je 1,6 mm, výměnu obutí však doporučujeme okolo 2–3 mm. Ideálním řešením jsou pak pneu Michelin, které si uchovávají stejné vlastnosti až do úplného opotřebení. Vděčí za to speciálnímu prořezání vzorku. S jeho úbytkem se neustále tvoří nové drážky.

Kvalitní přezutí však najdete i v ekonomické třídě. Například značka Kormoran nabízí skvělý poměr ceny a výkonu.

Myslete i na případný defekt. Pokud vaše pneumatiky nemají RunFlat či samozacelující se technologií (např. Contiseal), zkontrolujte rezervu či sadu na opravu pneu. Ve voze navíc nesmí chybět hever, klíče – případně nástavce na povolení bezpečnostních šroubů.

Na závěr si pohlídejte tlak v pneumatikách. Každý vůz má štítek s předepsanou hustotou pneu. Ta se navíc liší podle počtu osob a celkové zátěže.

Stav součástek i provozní kapaliny

Chlazení motoru, brzdy i posilovač řízení. To jsou jedny z hlavních mechanismů, která musí mít v nádobce dostatečné množství provozní kapaliny. Ne nadarmo se říká "kdo maže, ten jede".

Pokud máte brzdový systém bez hlásiče, zkontrolujte také stav destiček a kotoučů. Třecí vrstva na destičkách ve třmenu by měla být minimálně 3 mm silná.

V poslední řadě mrkněte i na autobaterii. S přibývajícím věkem se snižuje její výdrž. Po týdenním stání v kempu vás tak může čekat nepříjemné překvapení.

Povinná výbava

Bez povinné výbavy na výlet raději nejezděte. Při silniční kontrole by vás totiž čekala tučná pokuta. V autě nesmí chybět hned 3 zásadní položky.

Co musí obsahovat autolékárnička:

Náhradní kolo, klíč na matice či příruční zvedák jsou povinné jen v případě, pokud nemáte:

  1. 1. Pneu s dojezdovou technologií
  2. 2. Výbavu pro bezmontážní opravu defektu
  3. 3. Asistenční službu

Rada na závěr: vybavte se i proti koroně

Časté změny v nošení roušek, opětovné zákazy i stálá hrozba koronaviru. To jsou hlavní důvody, proč se vám vyplatí přibalit roušky, dezinfekci i ochranné rukavice. Nečekaná nařízení mohou začít platit z minuty na minutu. A vždy je lepší být připraven na nejhorší...

Doporučili byste někomu tento článek? Sdílejte ho na svém Facebooku!




Všechny články

Chytrý nákupní seznam Shoppka

Shopka je chytrý nákupní seznam. Umožňuje vám snadno sdílet nákupní seznamy s členy vaší rodiny či domácnosti. Vytvořte si seznam na webu www.shoppka.com nebo ve svém mobilu a snadno jej sdílejte jedním kliknutím. Aplikace funguje na všech mobilních zařízení s Androidem a na iPhonech nebo ve webovém prohlížeči. Všechny funkce jsou zdarma a nevyžadují žádnou registraci.

Mobilní aplikaci můžete stahovat z Google Play a App Store.