Jak na výběr horského kola

21.05.2019

Současná nabídka kol na českém trhu je skutečně bohatá a laik se jen velmi těžko vyzná v tom, co by si měl koupit. Speciální kategorií jsou v posledních zhruba 40 letech například horská kola. Někdy je najdete v e-shopech i kamenných obchodech také pod zkratkou MTB kola. MTB je zkrácené anglické Mountain Bike, tedy přeloženo do češtiny horské kolo.

Jedná se o kola vyrobená tak, aby se na nich dal snadno zvládat i těžší terén a jezdit nejen po silnicích i pěšinách, ale také po lesních či horských stezkách plných nerovností a někdy i překážek. Proto mají robustní rám, jsou kratší než třeba silniční kola a používají se na ně kola s širokými typy plášťů. Z hlediska rámů je důležité, zda se jedná o kola pevná, respektive o horská kola s pevným rámem, nebo o horská kola celoodpružená. Každý jezdec potřebuje jinou míru odpružení v závislosti na svých fyzických dispozicích, stylu jízdy i oblíbených terénech.

U horských kol s pevným rámem je odpružená pouze přední vidlice. Bývají označována také jako hardtail a hodí se do jakéhokoli terénu, takže kromě skutečných kopců s nimi zvládnete i jízdu po cyklostezce nebo přesun po silnici mezi terény. Oproti celoodpruženým je šlapání na nich účinnější, protože efektivněji přenášejí sílu, stoupání se na nich vyjíždí rychleji a zároveň jsou i lehčí.  Odpružená vidlice zároveň ztlumí otřesy způsobené terénními nerovnostmi. Protože se také jednodušeji udržují, jsou ideální volbou pro začínající bikery.

Celoodpružená horská kola, někdy označovaná také jako full MBT, je nejčastější volbou pro závody. Zejména v obtížnějších terénech s překážkami je rychlejší a na nerovném terénu i při rychlých sjezdech je stabilnější. Modely z poslední doby jsou technologicky vyspělé, jízda na nich je efektivní a dá se říct, že i pohodlná. Jejich konstrukce je velmi pevná a odpružená je nejen přední vidlice, ale za pomoci vzduchových tlumičů také zadní část. Protože tlak v tlumičích lze ovládat, každý jezdec si celoodpružené kolo může přizpůsobit svým potřebám. Oproti kolům s pevným rámem je ale těžší, takže šlapání je namáhavější. Také cena celoodpružených kol je vyšší.

U obou typů horských kol jsou velmi podstatné také kvalitní účinné brzdy a výběr převodů pro různá převýšení. Vybrat si můžete buď tzv. rovná řídítka, nebo řídítka označovaná jako „vlaštovky“. Rovná svírají jen velmi mírný úhel a díky tomu může jezdec na kole sedět níže. Tím se snižuje odpor vzduchu, což ocení hlavně závodní jezdci. „Vlaštovky“ jsou řídítka více prohnutá, která umožňují vzpřímenější posazení, a také lépe pruží.

Zatímco dříve byly nejpopulárnější MTB s menšími koly o velikosti 26“, v současnosti se stále více prodávají i větší kola. Běžně tak jsou v nabídce kola o velikost 26“, 27,5“ a 29“. Výběr velikosti ráfků závisí na výšce jezdce, terénu, kde jezdí a technice jízdy. Zatímco 26“ se hodí pro bikery s výškou pod 170 cm, 29“ zase budou vyhovovat jezdcům vyšším než 180 cm. Tzv. devětadvacítky umožňují komfortnější jízdu a hodí se více pro hobby jezdce. Ráfky 27,5 si tak vybírají i bikeři menší postavy, kteří uvítají benefity větších kol, ale 29“ by pro ně bylo už příliš. Výběr vhodné velikosti i typu kola je tak trochu alchymie. Pokud si nejste jisti, nechte si poradit od odborníků.

 

Doporučili byste někomu tento článek? Sdílejte ho na svém Facebooku!




Všechny články

Chytrý nákupní seznam Shoppka

Shopka je chytrý nákupní seznam. Umožňuje vám snadno sdílet nákupní seznamy s členy vaší rodiny či domácnosti. Vytvořte si seznam na webu www.shoppka.com nebo ve svém mobilu a snadno jej sdílejte jedním kliknutím. Aplikace funguje na všech mobilních zařízení s Androidem a na iPhonech nebo ve webovém prohlížeči. Všechny funkce jsou zdarma a nevyžadují žádnou registraci.

Mobilní aplikaci můžete stahovat z Google Play a App Store.