Jak funguje registrace ESTA do USA?

16.10.2021

Čeká vás cesta do Ameriky a s ní i potřeba vyřídit si vízum? Možná, že se bez víza obejdete. Do USA lze vycestovat také pomocí registrace ESTA (elektronický systém cestovní registrace). ESTA sice oproti vízům přináší ulehčení, ani zdaleka však není pro všechny. Jak ESTA funguje?

Kdo může využít registraci ESTA?

Registrace ESTA (anglicky Electronic system of Travel Authorization, česky elektronický systém pro cestovní registraci) je systém, který zkoumá, zda není zájemce o vycestování do Ameriky zemi nebezpečný. Jedná se o zjednodušení víz, které mohou použít občané zemí v bezvízovém programu. ESTA není vízum a ani zdaleka nesplňuje náročnost požadavků na udělení víza. Ti, co vízum mají, o autorizaci v ESTA žádat nemusí. O registraci ESTA tak budou mít zájem hlavně ti, kteří vízum nemají a chtějí zvolit jednodušší cestu. I přesto však žádost v registraci ESTA není schválena všem. Je nutné dodržet celou řadu podmínek. Podobný systém, jako je ESTA, využívá kromě Ameriky také Austrálie.

Co je to bezvízový program a které země jsou do něj zapojeny?

Jak už jsme říkali, registraci ESTA pro cestování do Ameriky mohou využít občané zemí, které jsou zapojené do tak zvaného bezvízového programu. Bezvízový program (anglicky Visa Waiver Program) je spravován Ministerstvem pro vnitřní bezpečnost. Tento program umožňuje občanům zapojených zemí cestu do Ameriky bez víza, a to za předpokladu, že:
- nepotrvá déle než 90 dní,
- cesta bude podniknuta za účelem turistiky, přestupu nebo podnikání.

K zemím zapojeným do bezvízového programu patří Andorra, Austrálie, Belgie, Brunej, Česká republika, Dánsko, Estonsko, Finsko, Francie, Německo, Island, Irsko, Itálie, Japonsko, Jižní Korea, Lichtenštejnsko, Litva, Lotyšsko, Lucembursko, Maďarsko, Malta, Monako, Nizozemsko, Nový Zéland, Norsko, Portugalsko, Rakousko, San Marino, Singapur, Slovinsko, Slovensko, Španělsko, Švédsko, Švýcarsko, Velká Británie.

Za jakých podmínek lze do USA vycestovat přes ESTU?

ESTA je povinná pro všechny občany zemí bezvízového styku, kteří nemají vízum a kteří do Spojených států letí za účelem podnikání či turistiky, ne však na dobu delší 90 dnů. Žadatelé o registraci ESTA potřebují biometrický pas. Také děti, které s rodiči do USA cestují, potřebují samostatné povolení ESTA, které bude vázané na jejich vlastní biometrický pas.

Abyste mohli do Spojených států odcestovat přes registraci ESTA, musíte splnit následující podmínky:
- do USA musíte jet pouze za účelem turistiky či obchodní cesty,
- doba pobytu v USA nesmí překročit 90 dní,
- musíte být držitelem biometrického cestovního pasu,
- musíte být občan země zapojené do bezvízového programu,
- za posledních 5 let od plánované cesty do USA nesmíte být v Iráku, Íránu, Súdánu nebo v Sýrii (tohle platí od roku 2016).

Jak dlouho před cestou do Ameriky je potřeba registraci vyplnit a kde?

Pro žádost o registraci ESTA můžete využít tuto webovou stránku https://esta.cbp.dhs.gov/ , kterou spravuje vláda Spojených států. Ta zaručuje bezpečnost všech uložených údajů. Doba pro vyplnění formuláře v registraci ESTA je minimálně 72 hodin před samotným odletem.

Pokud byste chtěli s vyplněním formuláře pomoci, veškeré informace najdete na stránkách estavisa.cz.

Kolik stojí registrace ESTA?

Registrace ESTA je zpoplatněná 14 dolary. Respektive tolik zaplatíte pouze za stoprocentně schválenou žádost. Poplatek je rozdělen na dvě části. 4 dolary zaplatí každý, kdo vyplňuje ESTA formulář. Zbylých 10 dolarů doplatí jen ti, kterým byla žádost schválena. Ti, kterým registrace ESTA cestu do Ameriky zamítla, celou částku neplatí.

Jak dlouho ESTA platí a k čemu vás schválená registrace opravňuje?

Registrace ESTA platí dva roky, ale pouze v případě, že po celou dobu s ní platí i váš cestovní pas. Pokud váš cestovní pas propadne dříve než schválená žádost ESTA, propadá s ním i ESTA povolení a je potřeba jej obnovit. Obnovení registrace ESTA provedete tak, že registraci znovu vyplníte.

Registrace ESTA vám sice dovoluje do Ameriky vycestovat, není však povolením ke vstupu do země. Ten vám umožní až imigrační úředník, se kterým povedete pohovor hned po přistání a příchodu na letiště.

ESTA a zpáteční letenka

Pro to, abyste mohli do Ameriky vycestovat pomocí registrace ESTA, potřebujete i zpáteční letenku. Pouze s jednosměrnou letenkou přes registraci neprojdete. Dostačující je i letenka s návazností do další země v případě, že v USA jen přestupujete.

V kontextu aktuální koronavirové situace není bez zajímavosti, že od příštího roku se obnovují některé letecké spoje mezi ČR a USA.

ESTA a pobyt delší než 90 dní

ESTA dovoluje jen 90denní pobyt v USA. Tento pobyt nejde prodloužit ani v případě, že byste si během návštěvy Ameriky rozmysleli, že chcete v zemi ještě zůstat. Pro další pobyt je potřeba znovu vyplnit registraci ESTA, nebo se vrátit domů a do Ameriky v rámci dvouleté platnosti registrace ESTA vycestovat znovu.

Zamítnutá ESTA

V případě, že vám registrace ESTA žádost o vycestování do Ameriky zamítla, potřebujete vízum.

O povolení vycestovat přes ESTU není možné žádat, pokud vám bylo v minulosti vízum do Ameriky zamítnuto. Problém je potřeba řešit individuálně na ambasádě Spojených států v Praze.

ESTA a pouhý přestup v USA

Pokud si myslíte, že když v USA jen přestupujete do další země, vízum ani ESTU nepotřebujete, jste na omylu. Registrace ESTA je potřeba i za předpokladu, že se v Americe ani neohřejete a po přestupu poletíte dál.

ESTA shrnutí

Elektronický registrační systém pro cestování ESTA představuje oproti vízům značné zjednodušení. Schválená žádost přes systém ESTA však není zárukou toho, že vás do Ameriky pustí. Pro schválení registračním systémem ESTA je potřeba dodržet řadu podmínek. Pokud ESTOU neprojdete, nezbývá, než zažádat o vízum.

Doporučili byste někomu tento článek? Sdílejte ho na svém Facebooku!




Všechny články

Chytrý nákupní seznam Shoppka

Shopka je chytrý nákupní seznam. Umožňuje vám snadno sdílet nákupní seznamy s členy vaší rodiny či domácnosti. Vytvořte si seznam na webu www.shoppka.com nebo ve svém mobilu a snadno jej sdílejte jedním kliknutím. Aplikace funguje na všech mobilních zařízení s Androidem a na iPhonech nebo ve webovém prohlížeči. Všechny funkce jsou zdarma a nevyžadují žádnou registraci.

Mobilní aplikaci můžete stahovat z Google Play a App Store.