Geocaching and s dětmi ven za poklady

12.12.2017

Každý z nás možná někdy řešil otázku, jak motivovat děti, aby s námi vyrazili někam ven, nejlépe do přírody. Pokud jim řekneme: „Jdeme na pochod“, řeknou si: „Ale nám se nechce…“. Lepší je takový výlet schovat za nějakou hru s cílem. A že cíl nemáte? Ale máte, stačí jen správně hledat!

Co takhle jít s dětmi za poklady?

Že byste nejdříve museli nějaký ukrýt? To se mýlíte. Vždyť pokladů, neboli „kešek“ je kolem nás plno, možná hned u vašeho domu nějaký takový poklad existuje. A co že to tyto „kešky“ jsou?

Co je to geocaching?

Geocaching je celosvětová hra, kde se používá k hledání ukrytých schránek (keší – z anglického „cache“) pozici GPS, kterou určují přesné souřadnice. Jen v České republice jich nyní můžete najít skoro 55 tisíc. Dříve bylo potřeba k hledání takzvaná GPSka, která Vám ukáže, kde se právě nacházíte. To už však dnes umí i skoro každý chytrý mobil. A proto pokud takový máte, nic Vám nebrání seznámit se s pravidly a vyrazit na lov keší s dětmi.

Keše jsou různě velké krabičky, které obsahují minimálně tzv. logbook (papír nebo zápisník), kam „kačeři“ (lidé, kteří provozují geocaching) potvrzují svou přezdívkou, že keš našli. Případně sem mohou napsat i své zážitky. Často však kešky obsahují i další věci na výměnu. Hlavně větší krabičky mohou obsahovat hračky i cennější věci, které hlavně děti mohou potěšit. V keších však funguje princip férové výměny, tj. že pokud z keše něco bereme, měli bychom do keše dát něco minimálně stejné nebo vyšší hodnoty, aby věci z keše nemizely.

Kačeři hledají kešky pokud možno skrytě, aby ostatní „Mudlové“ kešku neodhalili. Mudlové je označení po vzoru Harryho Pottera pro všechny ostatní, kteří nejsou kačery a mohli by keše zničit.

Jaké můžete najít kešky?

Krabičky keší mohou být různě ukryté. Mohou být jednoduše položené u pařezu někde v lese a přikryté kamenem, ale mohou být i propracované a vypadat třeba jako věc, kterou každodenně míjíte a myslíte si, že k místu patří. I proto je zábava je hledat. Nejen pro děti, ale i pro samotné rodiče. A to nejen pro různorodost ukrytí keší, ale také pro nepřesnost, kterou vkládá do hry příjem GPS signálu (podle přístroje 3-10 metrů). Můžete tak s dětmi soutěžit, kdo keš uvidí první.

Geocaching je opravdu rozmanitý. Keší můžete najít spoustu druhů. Můžete najít tzv. tradiční keše (jsou na souřadnicích uvedených na Internetu), pak mystery keše (pro získání souřadnic je nutné vyřešit doma nebo v terénu různě složité úkoly či hádanky), multi keše, které Vás provedou po nějaké trase, kde navštívíte několik míst, kde buď počítáním, nebo nalezením dalších souřadnic naleznete souřadnice keše, wherigo keše, které vás pomocí GPSky nebo mobilu provedou v programu nějakou trasou a pak vám odhalí souřadnice samotné keše, earth keš, která nemá fyzickou schránku, ale ukáže Vám nějakou geologickou zajímavost, event – setkání kačerů a další typy keší.

Dále se rozlišují keše podle velikosti. Ty nejmenší se vejdou do matky u šroubu (tzv. nano). I do těch větších se často vejde jen logbook (sešitek na zápis logů) a občas tužka). Do těch ještě větších (small) se občas už vejdou i nějaké ty předměty na výměnu, o kterých jsme si tu psali. Další velikosti jsou Regular. Ty již většinou obsahují i něco na výměnu a děti (občas i rodiče) může potěšit nějaká drobnost. Pokud však chcete něco nalézt, najděte si kešky velikosti Large. To jsou již keše opravdu velké a vejdou se tam často i větší věci. Bohužel keše jsou často předmětem vykrádání, takže i když zakladatele keší často tyto keše při zakládání naplní, stává se to, že po delší době již toho v keši toho moc nezbude.

Další rozmanitost geocachingu je v tom, že některé keše nalezne opravdu každý, jiné musíte hledat často i na několikrát. K některým keším se člověk dostane třeba i na vozíku, u jiných potřebuje speciální vybavení (například umístěné někde na skalách). Proto je potřeba u popisu keší sledovat obtížnost a terén. Oboje se značí na stupnici 1-5 hvězdiček, kdy 1 je nejlehčí, 5 nejobtížnější. Obtížnost značí, jak těžké je keš najít (zda je dobře maskovaná, či zda se skrývá za hodně těžkou šifrou). Terén zase označuje, jak obtížné je ke keši se dostat. Ke keši označené terénem 1 by se měl dostat i vozíčkář. U terénu 5 naopak budete potřebovat už nějaké vybavení, např. horolezecké, protože se keš nachází na vršku skály či vysokého stromu. S malými dětmi proto je vhodné vyhledávat spíše keše menší obtížnosti a terénu.

Jak začít?

Pokud zvažujete, zda vyrazit „za poklady“ neboli na keše, budete se muset zaregistrovat na serveru www.geocaching.com (pro úplnost existují i jiné hry na podobném principu, ovšem ty většinou nejsou tak rozšířené a pokladů není tolik a často po čase zaniknou). Zde si zvolíte nick (přezdívku) heslo a na mapě si už můžete zvolit, jakou kešku navštívíte jako první!

Pokud s geocachingem začínáte, doporučuji zvolit na mapě keší v oblasti kam se chystáte na výlet jako první nějakou tradiční keš (označenou zeleně), která má nízkou obtížnost a terén. Dnes je kešek již tolik, že nejspíše u každého výletu nějaká keš při cestě už bude :) V případě, že plánujete nějaký výlet dostatečně předem, doporučuji si pročíst i listingy (popisy) keší v okolí. Často objevíte i pro sebe zajímavé informace, občas mohou pomoci i s tím, kde zaparkovat a dalšími informacemi o zajímavostech v okolí. Někdy zase díky keším můžete objevit zajímavá místa, která byste jinak bez povšimnutí minuli. Pokud jen podle souřadnic nemůžete najít, pomůže Vám většinou nápověda (HINT), který bývá napsán v listingu (popisu keše). Také doporučuji vybírat spíše větší keše (velikost small, regular a large). Nejen, že se lépe hledají, ale také se do nich vejdou věci na výměnu, takže děti mohou mít radost z toho, že si mohou něco v keši vyměnit.

Poté vám stačí zadat souřadnice do GPSky (případně mobilu, řada lidí však začínala hledat i jen podle map), a vyrazit do terénu a najít keš. Při hledání keše nezapomeňte, že máte být nenápadní a že nesmíte prozradit umístění keše! Po jejím nalezení pak nezapomeňte zapsat svůj nick do logbooku (zápisníku), můžete vyměnit dětem pár věcí (za stejnou, případně vyšší hodnotu) a ukrýt kešku tak, jak jste ji našli, aby ji mohli hledat i další kačeři. A po návratu domů nezapomeňte zalogovat svůj nález na webu. Log je totiž jedinou odměnou za nalezení keše pro autora kešky, který svou keš zakládá. Můžete mu sem napsat, co jste při odlovu zažili, jestli se Vám keš líbila, případně pokud ne, tak co bylo špatně. Důležité je napsat i to, co nebylo s keší v pořádku (v případě, že se nedozví autor např. o tom, že je logbook vlhký, nemusí to včas opravit). Nakonec se sluší za keš poděkovat.

Geocaching a děti

Příprava na kešky je většinou na nás dospělých. Ovšem samotné hledání můžeme přenechat dětem. A vzhledem k tomu, že geocaching je hravá zábava, děti hledání pokladů opravdu baví. Malé děti většinou rády dohledávají keš. Skvěle funguje i motivace – pojď, támhle bude poklad. A to už od nějakých dvou let :)

Větší děti už rády chodí i samy s GPSkou (mobilem) a hledají i samy. Kromě samotného dohledávání keší je už baví i „cesta za šipkou“ a pro ně už mohou být i různé mysterky – keše, kde se něco plní, počítá či jsou s nějakým úkolem. Pak už je možné si vybírat i keše, které jsou opravdu výletem. Často jsou i tvořené přímo jako dobrodružná cesta přímo za pokladem. Je jich mnoho a proto by tipy na tyto keše byly na celou další stránku. Stejně jako tipy na kešky zajímavé zpracováním, které potěší i menší děti.


Co říci závěrem?

Snad jen to, že geocaching je vysoce návykový, takže pozor! :) A hlavně pozor na děti, hlavně v případě kešek, které mají vyšší náročnost terénu, případně se nacházejí na místech s výraznou dopravou. Nezapomeňte na ně dávat pozor, i když jste zaujetí hledáním pokladů!

I u keší však platí, že je dobré si vybírat. Jsou kešky pěkné i ty, co jsou spíše pro geocachingové závisláky a nejsou příliš vhodné pro děti (např. série keší podél silnic). Pokud proto půjdete s dětmi na keše, je lepší si keše pečlivě vybírat.

Doporučili byste někomu tento článek? Sdílejte ho na svém Facebooku!




Všechny články

Chytrý nákupní seznam Shoppka

Shopka je chytrý nákupní seznam. Umožňuje vám snadno sdílet nákupní seznamy s členy vaší rodiny či domácnosti. Vytvořte si seznam na webu www.shoppka.com nebo ve svém mobilu a snadno jej sdílejte jedním kliknutím. Aplikace funguje na všech mobilních zařízení s Androidem a na iPhonech nebo ve webovém prohlížeči. Všechny funkce jsou zdarma a nevyžadují žádnou registraci.

Mobilní aplikaci můžete stahovat z Google Play a App Store.