EET pokladna – co to je, kdo ji musí mít a jaké jsou další alternativy? Vysvětlíme vzápětí

21.06.2020

Nejnovější plánovaná vlna elektronické evidence tržeb staví před řadu podnikatelů novou nutnost. EET pokladna bude muset brzy patřit k inventáři všech, kteří budou od zákazníků přijímat platby v podobě hotovosti, ale i stravenek, šeků či dárkových poukazů. A to nehledě na to, jak veliká bude částka, kterou takto přijmou. Musí si proto ale všichni hned pořizovat fyzickou pokladnu? A jak taková pokladna funguje? Na to se vzápětí podíváme zblízka…

Nejdřív si ale vyjasněme, od kdy elektronická evidence tržeb vejde v platnost… a koho se vlastně týká

Původně měly být tyto změny implementovány již v květnu 2020. Krize způsobená dopadem koronaviru na ekonomiku nicméně donutila vládu původní termín posunout až do začátku roku 2021. To, že další vlna EET přijde, byť se zpožděním, je ale věc jistá. A nově se bude týkat i těch, jichž se dosud netýkalo vůbec, nebo jen částečně. Mezi nově dotčené tak budou patřit například:


Znamená to, že všichni tito budou potřebovat speciální pokladnu?

Ne tak docela. Jedním z nejočividnějších způsobů, jak se zbavit nutnosti tuto vlnu EET řešit, je zkrátka a dobře přejít od plateb v hotovosti k platbám bezhotovostním. Na jednu stranu si tím ušetříte bezpočet starostí, ať již jde o inventuru, rozměňování, či bankovní vklady. Pravda nicméně je, že ne v každém případě je tento krok reálný, pokud vaše zákaznická základna platí převážně v hotovosti.

I jestli se tak ale děje, není fyzická pokladna vaší jedinou možností, jak tuto situaci řešit. Přesto ale možností je, a to pro řadu odvětví takřka nezbytnou. Pokud se ptáte, co je EET pokladna, pak vězte, že fyzicky se podobá pokladně docela obyčejné, s tím rozdílem, že každou transakci přes ni provedenou eviduje a zasílá finančnímu úřadu. Funguje to takto:

Velká EET pokladna patří k dražším řešením, které ne každý podnikatel nutně využije. Jestli se pro ni ale rozhodujete, volte alespoň pokladnu kvalitní, která může rovnou nabízet i další funkce krom samotné EET.

Co ale popřemýšlet nad alternativami?

Pokud není koupě pokladny ve vašem případě přímo nutná, můžete vyzkoušet i řešení jiná. Levnější alternativou EET pokladny je terminál, který EET podporuje. Za aktivaci této služby sice platíte měsíční poplatky (většinou okolo 100 korun), výhodou tohoto řešení nicméně je jeho mobilita a snadnost ovládání.

EET jde ale provozovat i bez terminálů a tiskáren. Celý proces lze řešit online prostřednictvím speciálních aplikací pro mobil, počítač či tablet.

Drobnou nevýhodou tohoto řešení samozřejmě je, že každou individuální tržbu musíte vlastnoručně do aplikace zadat a odeslat (výslednou účtenku pak je možné zákazníkovi zaslat přes email či SMS). Vhodné je zejména pro drobnější podnikatele, kteří denně nepřijímají jednu platbu za druhou a mají čas zabývat se každou z nich ručně. Zajímavou online aplikaci s mnoha funkcemi najdete třeba na leeto.cz.

Ještě než se ale pustíte do čehokoliv dalšího, nezapomeňte se k EET registrovat a získat patřičný certifikát! Návod najdete zde.

Co očekáváte od momentu, kdy vejde elektronická evidence tržeb v platnosti vy? Změní se pro vás něco? Připravujete se nějak?

Doporučili byste někomu tento článek? Sdílejte ho na svém Facebooku!




Všechny články

Chytrý nákupní seznam Shoppka

Shopka je chytrý nákupní seznam. Umožňuje vám snadno sdílet nákupní seznamy s členy vaší rodiny či domácnosti. Vytvořte si seznam na webu www.shoppka.com nebo ve svém mobilu a snadno jej sdílejte jedním kliknutím. Aplikace funguje na všech mobilních zařízení s Androidem a na iPhonech nebo ve webovém prohlížeči. Všechny funkce jsou zdarma a nevyžadují žádnou registraci.

Mobilní aplikaci můžete stahovat z Google Play a App Store.