Dolní Morava - Stezka v Oblacích

02.05.2019

Nevím proč, ale vždycky, když se řeklo Dolní Morava, napadlo mě, že leží někde na jihu. Opak je pravdou. Obec Dolní Morava najdete na severovýchodním okraji Pardubického kraje v okrese Ústí nad Orlicí a nedaleko česko-polské hranice v pohoří Králický Sněžník, a to asi 7 kilometrů severovýchodně od města Králíky. Toto významné středisko zimních sportů má již několik let velmi atraktivní celoroční návštěvnický cíl, kterým je Stezka v oblacích. Unikátní výhled, adrenalinový zážitek, dech beroucí scenérie, zábava pro celou rodinu – to je jen pár charakteristik této jedinečné stavby, díky níž se budete moci podívat na horskou krajinu z ptačí perspektivy. 

Čísla a fakta o Stezce v oblacích

Unikátní atrakci získala Dolní Morava v roce 2015. Byla vybudována ze dřeva a oceli během osmi měsíců podle návrhu architekta Zdeňka Fránka, děkana Fakulty umění a architektury Technické univerzity v Liberci. Stavbaři z firmy Taros Nova na její realizaci spotřebovali kolem 40 tisíc různých ocelových prvků o celkové hmotnosti 380 tun a kolem 550 kubických metrů dřeva, převážně modřínového, které pochází z Rakouska a vyrostlo v nadmořské výšce od tisíce metrů výše. Ukotvení celé konstrukce jde až do hloubky 6,5 m skalního masivu. Táhla, na která je v horní části zavěšena lávka, jsou rovněž vyrobena z oceli a měří celkem 600 m. Celková délka různě propletených dřevěných lávek je 710 m. Stezka leží ve výšce 1 116 m nad mořem.

Celá Stezka je bezbariérová a na horní vyhlídkovou plošinu se tak mohou dostat jak maminky s kočárky, tak vozíčkáři. Plošina je ve výšce 55 m nad okolním terénem. Stezka je naprosto bezpečná, byla navržena tak, aby odolala větru o rychlosti až 200 km/h., což je síla orkánu. Na konstrukci se vejdou až 4 000 návštěvníků najednou, ale to platí jen o dnech s dobrým počasím a v případě, že jsou lidé rovnoměrně rozmístěni po celé stezce. Cestu dolů si odvážnější návštěvníci mohou zkrátit stometrovým tobogánem s okýnky a několika klopenými zatáčkami. Zkratku mezi patry zase tvoří hustý síťový rukáv. Až téměř na vrcholu je také umístěna síťová kapka, ale ne všichni najdou kuráž na to, aby si stoupli na síť, pod níž je 50 m prázdna. Poprvé byla Stezka návštěvníkům zpřístupněna 5. prosince 2015. Původně plánovaný termín otevření o několik měsíců dříve odvála červencová smršť, která stavbu zkomplikovala a prodloužila.

Jak se na Stezku dostanete

Stezka samotná leží jihozápadně od vrcholu hory Slamník (1233 m n. m.), severovýchodně od obce Velká Morava a nedaleko chaty Slaměnka. Dostat se k ní můžete několika cestami. Nejpohodlnější a nejrychlejší cesta je lanovkou na Sněžník. Můžete ji využít i pro přepravu dětských kočárků, kol a invalidních vozíků (ty ale jen do hmotnosti 50 kg. Svezou vám i psa, a pokud vás pobíhání po stezce unaví, můžete se lanovkou klidně svézt i dolů. Cesta lanovkou bude trvat jen pár minut a překonáte při ní převýšení 369 m.

Asi hodinu a půl vám bude trvat modrá turistická trasa, dlouhá 2,3 km. Vede od chaty Marcelka po žluté turistické značce až k rozcestí Kolotoč-sjezdovka, odkud budete pokračovat po modré turistické trase, která se napojuje na zelenou cyklotrasu u horní stanice zvané U slona. Po zelené budete pokračovat až k rozcestí Slamník a po modré cyklotrase až ke Stezce.

S dětmi možná rádi využijete Pohádkovou trasu, která vede od hotelu Vista po asfaltové cestě pod lanovým parkem a pak po silnici dolů. V ostré levotočivé zatáčce zahnete vpravo směrem k bývalému mramorovému lomu (značeno jako zelená a modrá cyklotrasa). Nad sjezdovkou Kamila se napojíte na modrou turistickou trasu (je to i zelená cyklotrasa). Po ní půjdete až k horní stanici U Slona a pak už stejně jako v předchozím případě. Délka trasy je necelé 4 km a cesta trvá asi 2 hodiny. Cestu zvládnete i s terénním dětským kočárkem.

Celkem 4 hodiny zabere cesta po Trase kolem kostela, dlouhé 12 km. Od areálu U Slona se vydáte po silnici obcí Dolní Morava, kde před obchodem odbočíte vlevo a po cestě pod kostelem dojdete až k rozcestí. Odtud se vydáte po červené cyklotrase vlevo ke Smolkově mostu a přes Kaskády Malé Moravy až k Sutím. Po modré turistické trase dojdete k rozcestí Pod selskými vrchy a ke Kolotoč-sjezdovka a dále půjdete po modré až ke Stezce. Tato trasa je vhodná jen od jara do podzimu. Naopak čistě zimní je Skialpová trasa dlouhá 3,6 km a cesta vám zabere asi hodinu. Vydáte se od kruhového objezdu u hotelu Vista do lesa po bílé turistické značce (rovně). Nad sjezdovkou U Slona se vydáte vlevo po modré turistické trase, nebo Skialpové trase (single trail) a po ní se dostanete až ke Stezce.

Ať už půjdete jakoukoli cestou, odměnou vám bude výhled na masiv Králického Sněžníku, hlavní hřebem Jeseníků, Suchý vrch, Orlické hory, Krkonoše nebo na horu Klepáč s rozhlednou na polské straně. Aktuální otevírací dobu a ceník najdete na https://www.dolnimorava.cz/stezka-v-oblacich

Na úpatí Sněžníku u dolní stanice lanovky pak najdete spoustu atrakcí jak pro menší, tak pro větší děti, např. Mamutíkův vodní park, Pískový svět nebo necelý kilometr směrem na Králíky je pak skvělá bobová dráha. A kdyby to bylo málo, tak vám nabízíme další tipy na výlety v oblasti Dolní Moravy.

Doporučili byste někomu tento článek? Sdílejte ho na svém Facebooku!




Všechny články

Chytrý nákupní seznam Shoppka

Shopka je chytrý nákupní seznam. Umožňuje vám snadno sdílet nákupní seznamy s členy vaší rodiny či domácnosti. Vytvořte si seznam na webu www.shoppka.com nebo ve svém mobilu a snadno jej sdílejte jedním kliknutím. Aplikace funguje na všech mobilních zařízení s Androidem a na iPhonech nebo ve webovém prohlížeči. Všechny funkce jsou zdarma a nevyžadují žádnou registraci.

Mobilní aplikaci můžete stahovat z Google Play a App Store.