Divočina na Šumavě

24.10.2016

Nacházíte-li se na Šumavě, byla by škoda nechat se omezovat státními hranicemi. Kousek za Železnou Rudou, asi patnáct kilometrů, se u Ludwigsthalu nachází návštěvnické centrum národního parku Bavorský les Falkenstein. Nabízí procházku mezi výběhy zvířat a samotnou budovu návštěvnického centra jménem Dům u divočiny (Haus zur Wildnis).

Váš dojem ale určitě bude lepší, než se z tohoto obyčejného popisu může zdát. Předně, nejedná se o žádné zoo, výběhy jsou obrovské a vy spatříte volně se pasoucí zvířata z původní šumavské a bavorské přírody, tedy koně Převalského, jeleny, pratury, vlky i další. Potkáte také jeskyni pravěkého osídlení, kde se seznámíte s původními obyvateli. Cesty jsou bezbariérové, nemusíte se tedy bát vzít kočárek či handicapovaného příbuzného.

Asi v polovině trasy můžete vystoupat na rozhlednu, ze které spatříte třeba Velký Javor. Pak už vás čeká Dům u divočiny, kde si vy, a hlavně nejspíš děti, mohou vyzkoušet přírodu na Šumavě a v Bavorském lese na vlastní kůži, oči, uši či sluch. Vše je velmi interaktivní, čekají vás fotografie, obrázky, hádanky, skřítci, pohádky, jeskyně a spousta dalšího. Děti bývají nadšené, vy si mezitím můžete dáchnout či prohlídnout výstavu fotografií.

Součástí Domu u divočiny je také obchod se suvenýry a restaurace, kterou doporučujeme, protože nabízí bio regionální kuchyni. Vychutnejte si například brambory se zakysanou smetanou.

Vše dokresluje pověstná německá pečlivost a několik příjemných skutečností. Pokladny nedohledáte, protože vstup je zdarma (placeno je jen parkoviště, zřejmě vás chtějí nenápadně donutit, abyste přijeli spíš vlakem), záchody jsou čisté, ekology potěší, že v Domě u divočiny se splachuje dešťovou vodou, maminky potěší bezvadné zázemí pro děti, Čechy potěší všudypřítomné české popisky i česká obsluha v restauraci, která vezme i koruny (ale to si radši ověřte předem). Jediné, co může děti trochu zklamat, je, že výběhy jsou členité a velké. Pokud tedy vlk někam zaleze, nedočkáte se ho. Nebo až po dlouhé době. To je ale malou daní za opravdu pěkně představenou divočinu a přírodu.

Doporučili byste někomu tento článek? Sdílejte ho na svém Facebooku!




Všechny články

Chytrý nákupní seznam Shoppka

Shopka je chytrý nákupní seznam. Umožňuje vám snadno sdílet nákupní seznamy s členy vaší rodiny či domácnosti. Vytvořte si seznam na webu www.shoppka.com nebo ve svém mobilu a snadno jej sdílejte jedním kliknutím. Aplikace funguje na všech mobilních zařízení s Androidem a na iPhonech nebo ve webovém prohlížeči. Všechny funkce jsou zdarma a nevyžadují žádnou registraci.

Mobilní aplikaci můžete stahovat z Google Play a App Store.