Děti jsou až příliš často doma

15.01.2022

Asi více než kdykoli dřív vyvstal v posledních dvou letech zřetelně problém: České děti tráví až příliš velký objem času zavřené doma. Chybí jim pohyb na čerstvém vzduchu, a to zejména volný pohyb bez jakýchkoliv povinností a tréninkových pokynů. Vzhledem k pandemii a distanční výuce mnohé z nich dlouhé týdny téměř nevystrčily nos z domova. A to je rozhodně špatně. Pojďme si zanalyzovat důvody takového chování dětí i zkusit najít, co s tím udělat.

Doba se změnila

Prarodiče a většinou i rodiče dnešní předškoláků a školáků byli venku mnohem více. V té době byly ulice i dětská hřiště podstatně bezpečnější jak z hlediska dopravy, tak i kriminality. V generaci prarodičů bylo auto v podstatě vzácností, neměla ho zdaleka každá rodina a více aut v jedné domácnosti byla rarita. Proto také tehdy děti běhaly po ulicích, aniž by se o ně jejich rodiče báli tolik, jako dnes. Také pouliční kriminalita byla jiná, takže maminky se nebály pouštět děti na hřiště a pískoviště. Protože v ulicích bylo i méně psů, méně ohrožená byla také pískoviště. Pravdou je, že dětských hřišť bylo podstatně méně než nyní.

Druhým důvodem je obrovský rozvoj počítačů i digitálních zařízení, a hlavně bouřlivý vývoj internetového připojení a online světa. Nabídka pro trávení volného času je v online prostoru obrovská – od vzdělávání přes kulturu, koníčky až po zábavu a sociální sítě. Když děti nechodí ven, netuší, oč přicházejí.

Změnily se i nároky na děti

Dalším důvodem, proč naše děti nemají tolik času na pobyt venku, jsou naše vlastní, někdy i přehnané požadavky. Děti ani nemají čas mít volno a jít jen tak ven, protože mají tréninky, kroužky, doučování a ty jim dny dělí na přesně vymezené úseky, kdy jen sami pro sebe nemají ani chvíli. Není se co divit, že do dalších aktivit venku se jim pak ani nechce. Poslední dva covidové roky značně poznamenaly také psychiku dětí, které často nebaví něco podnikat, případně jim to zdravotní stav ani nedovoluje. Navíc většina rodičů je pracovně velmi zaneprázdněná a nemá čas věnovat se dětem ve chvíli, kdy přijdou domů, tedy ani nasměrovat je k procházce nebo dalším venkovním aktivitám.

Co s tím?

I když zimní dny jsou poměrně krátké, nemusíte čekat na jaro, abyste své děti dostali ven z bytu. Pokud během pracovních dnů nestíháte ani krátkou procházku, rezervujte si na venkovní aktivity čas o víkendech. V zimě se dá nejen chodit po parku, ale je-li sníh, tak i vyrazit na hory, nebo si třeba jen za domem nasadit běžky a vydat se přes pole na výlet do sousední vesnice. Skvělý pohyb dopřeje dětem i procházka se psem. I na sídlištích jsou už dnes psí hřiště, kde se může do sytosti vydovádět nejen pejsek, ale i jeho mladý páníček. A pokud žádné takové nemáte v blízkosti, rychlá chůze, běh nebo cvičení povelů dítě i psa také zabaví. Ostatně, s pejskem na kratší procházku můžete vyrazit i jako celá rodina. Klidně si z toho udělejte rituál po večerníčku aspoň třikrát týdně.

Ale ani v případě, že jste doma v karanténě se nemusíte vzdát pohybu na čerstvém vzduchu. Cvičit se dá i na balkoně, nebo v pokoji při dokořán otevřeném okně. Pohyb dokáže odbourat stres a zlepšit náladu. Můžete se třeba vsadit s dětmi, kdo udělá víc dřepů, nebo kliků, kdo déle vydrží stát na jedné noze. Inspiraci nejen pro zdravý pohyb, ale celkovou inspiraci, jak přes zimu nezlenivět, najdete třeba na webu jsme.cz.

První pomocí je při zvyšování fyzické výkonnosti je výměna pohodlí za trochu námahy. Vystoupíte třeba s dětmi o stanici dřív z autobusu nebo tramvaje a zbytek dojdete pěšky, pokud máte doma výtah, tak aspoň jedno poschodí jděte po schodech. Všechno je lepší, než se snažit děti donutit k pohybu zákazem mobilu nebo počítače, to obvykle zapůsobí přesně opačně.

Doporučili byste někomu tento článek? Sdílejte ho na svém Facebooku!




Všechny články

Chytrý nákupní seznam Shoppka

Shopka je chytrý nákupní seznam. Umožňuje vám snadno sdílet nákupní seznamy s členy vaší rodiny či domácnosti. Vytvořte si seznam na webu www.shoppka.com nebo ve svém mobilu a snadno jej sdílejte jedním kliknutím. Aplikace funguje na všech mobilních zařízení s Androidem a na iPhonech nebo ve webovém prohlížeči. Všechny funkce jsou zdarma a nevyžadují žádnou registraci.

Mobilní aplikaci můžete stahovat z Google Play a App Store.