Balík do Polska pošlete levněji než byste čekali. Jak nejlépe odesílat zásilky do naší sousední země?

06.08.2020

Proč odesílat balík do Polska? V zemi našich sousedů žije více než 38 milionů obyvatel. Jde o poměrně velký trh s velkým exportním potenciálem. Polsko je dost často jednou z prvních zemí, kam podnikatelé z České a Slovenské republiky rozšiřují své aktivity. Nicméně je potřeba počítat s určitými rozdíly v obou zemích.

Teď se podíváme, v čem je místní podnikání jiné a jak vstoupit na zdejší trh.

V čem je podnikání v Polsku odlišné?

Poláci jsou schopní podnikatelé a jednání s nimi nebývá jednoduchá záležitost. Obchodních příležitosti je samozřejmě hodně, ale místní firmy nerady pouští nové hráče na trh. Zároveň jsou schopní vyjednávači a vědí, že mají vždy na výběr.

Drží se zaběhnuté spolupráce a stát se novým dodavatelem polské firmy může být složité. Společnosti dávají přednost ověřeným osobním kontaktům před zajímavou finanční pobídkou. Nicméně, když se dohodnete, umí být velmi flexibilní a připraví i velmi individuální podmínky spolupráce.

Tip: Co bude potřeba zařídit před vstupem na místní trh?

Máte v plánu expandovat činnost firmy do Polska? Neměli byste narazit na mnoho komplikací. Tato země je platným členem Evropské unie. Úředním jazykem je polština a pravidla bývají podobná jako v ostatních členských zemích. Proto jedinou komplikací může být jazyková bariéra.

Pro klidný start podnikání, budeme potřebovat platnou obchodní licenci.

Jaké typy společností můžeme použít?

Důležitým krokem je ověření účetních a daňových požadavků na platbu cla nebo daně z přidané hodnoty. Pravidla mohou být jiná a případné penále za nedodržení zákona je zbytečná komplikace.

Důležitým článkem našeho podnikání bude spolehlivý logistický partner.

Abychom mohli provozovat funkční podnikání, potřebujeme se na naše partnery spolehnout. V případě logistiky to platí dvojnásob. Polsko není od České republiky natolik vzdálené, a proto se můžeme těšit na rychlé doručení většiny zásilek.

Jaké logistické služby můžeme běžně využít?

Některé společnosti jsou schopné nabídnout i pestrou škálu doplňkových služeb.

O jaké služby se může jednat?

Kolik stojí odeslání běžného balíku do Polska?

Cena záleží na dvou faktorech. Jak těžká bude zásilka a kdy se musí dostat na místo určení.

Jak si zajistit ty nejvýhodnější podmínky přepravy?

  1. 1) Nejlepší postup je udělat průzkum trhu a zjistit, jaké společnosti nám mohou pomoci.
  2. 2) Porovnáme jednotlivé nabídky podle ceny a doplňkových služeb, které nejlépe vylepší celou spolupráci.
  3. 3) Jakmile víme, který přepravce nám nejvíce vyhovuje, podepíšeme společně smlouvu. Ta nám zajistí mnohem lepší podmínky, než v případě odesílání balíků jednotlivě.

Často se můžeme setkat s opravdu příznivými nabídkami. Za odeslání běžného balíku do 2 kg je reálná cena i 99 korun bez dph.

Tím se dostáváme na stejné nebo dokonce nižší ceny než při odesílání po České republice. Někteří polští podnikatelé si uvědomili tyto výhodné cenové podmínky a začali své zásilky odesílat z Čech místo z Polska.
Napište nám do komentáře, co vidíte jako největší výhodu obchodování s Polskem.

Doporučili byste někomu tento článek? Sdílejte ho na svém Facebooku!




Všechny články

Chytrý nákupní seznam Shoppka

Shopka je chytrý nákupní seznam. Umožňuje vám snadno sdílet nákupní seznamy s členy vaší rodiny či domácnosti. Vytvořte si seznam na webu www.shoppka.com nebo ve svém mobilu a snadno jej sdílejte jedním kliknutím. Aplikace funguje na všech mobilních zařízení s Androidem a na iPhonech nebo ve webovém prohlížeči. Všechny funkce jsou zdarma a nevyžadují žádnou registraci.

Mobilní aplikaci můžete stahovat z Google Play a App Store.