3 tipy, jak se učit s dětmi – snadno a efektivně

16.10.2018

Chcete, aby vaše dítko nosilo ze školy dobré známky? Pak vám nezbývá nic jiného, než se učit s ním. Alespoň tedy ze začátku, musí si totiž vytvořit ten správný návyk. Na co byste měli jako rodiče dohlédnout, aby mu šlo učení pěkně od ruky a nebylo pro něj utrpením?

Doba učení

Jen málokdo má chuť a sílu se po několikahodinovém vyučování ve škole vrhnout doma do psaní úkolů a do dalšího učení. Školákovi proto dejte chvilku času na odpočinek a nehoňte ho do povinností hned, jak doma sundá dětský batoh ze zad. Odborníci se shodují, že ideální doba k učení je mezi třetí a pátou hodinou odpoledne. Snažte se vždy o pravidelnost, aby si děti na režim zvykly a stal se pro ně běžnou součástí všedního dne. I během učení nezapomeňte dělat přestávky. Ačkoli to chcete mít co nejrychleji za sebou, není vhodné „jet na doraz“, mozek potřebuje pro lepší výkon i odpočinek. Zvolit můžete stejný rytmus, na který jsou děti navyklé ze školy, tedy 45 minut učení a 15 minut přestávka, během níž se protáhnou, zrelaxují, občerství.

Vytvořte podmínky

K učení je třeba vytvořit vhodné podmínky, důležitou roli proto hraje místo. Psát úkoly v obývacím pokoji u jídelního stolu nebude to pravé ořechové. Vhodný je klidný prostor, kde je nebude nic rušit ani odvádět jejich pozornost. Po ruce by tady měl mít veškeré školní pomůcky, od batohu do školy přes sešity, učebnice až po psací potřeby, ať nemusí neustále někam odbíhat a zbytečně se rozptylovat. Aby mu šlo učení lépe do hlavy, důkladně vyvětrejte a pusťte dovnitř čerstvý vzduch. Mozkové buňky totiž potřebují ke své činnosti kyslík.

Stanovte systém

Důležité je mít systém. Vytahování učebnic a sešitů ze školního batohu bez ladu a skladu nikam nevede. Začínejte vždy těmi těžšími a nejméně oblíbenými předměty, s přibývajícím časem totiž soustředění klesá. Na závěr si pak ponechte ty, které děti baví a lehce je zvládají. Jakmile je hotovo, zbývá už jen nachystat učebnice a sešity na další den. Za odvedenou práci potomka náležitě pochvalte, právě pochvala funguje jako ta nejlepší motivace. Tak na to nezapomínejte!

Doporučili byste někomu tento článek? Sdílejte ho na svém Facebooku!




Všechny články

Chytrý nákupní seznam Shoppka

Shopka je chytrý nákupní seznam. Umožňuje vám snadno sdílet nákupní seznamy s členy vaší rodiny či domácnosti. Vytvořte si seznam na webu www.shoppka.com nebo ve svém mobilu a snadno jej sdílejte jedním kliknutím. Aplikace funguje na všech mobilních zařízení s Androidem a na iPhonech nebo ve webovém prohlížeči. Všechny funkce jsou zdarma a nevyžadují žádnou registraci.

Mobilní aplikaci můžete stahovat z Google Play a App Store.