S teplým počasím dostávají naše autobaterie více zabrat

06.05.2021

Obvykle si přítomnost autobaterie ve svém vozidle uvědomíme v zimě, když nám nejde nastartovat. Nízké teploty baterii vybijí. Avšak pozor na autobaterii rovněž v létě, aby vás nemile nepřekvapila.

Málokdo si uvědomuje, že autobaterie v létě zatěžujeme vlastně více než v zimě. Zátěží je zaplá klimatizace, ale nejen ona. Autobaterii vytěžujeme i všemožnou moderní technikou. Ať již jde o bezpečnostní alarm, neustále zapnutou klimatizaci, tak o připojené nabíječky pro naše smarphony, tablety, notebooky. To vše autobaterii vytěžuje.

Teplo autobateriím nesvědčí

Mnozí z nás jezdí do práce městskou hromadnou dopravou. Někteří se snažíme žít zdravě a ekologicky, tak jsme dokonce přesedlali na kolo. Auto nám týden, někdy i déle, stojí na parkovišti přehřátém sluníčkem. Pokud je však naše baterie vystavena teplotě 30 °C, vybíjí se až dvakrát rychleji. S každými 10 °C navrch se pak rychlost vybíjení znovu a znovu zdvojnásobuje.

Nepříjemná situace s vybitou autobaterií nás může zaskočit kdekoliv

O víkendu se chystáme na chalupu a auto ráno nenastartuje. Rychle hledáme souseda, který pomůže. Větší problém je, když se nám něco podobného stane na zahraniční dovolené. Ne vždy máme zaplacenou vhodnou autoasistenci, navíc máte čas na ní čekat? Nabíječky autobaterií by proto měly být vždy součásti výbavy automobilu na dovolenou.

Před odjezdem na dovolenou, letní i zimní, bychom měli nechat automobil, a i stav baterie, prověřit v servisu. Pokud naše baterie dosluhuje, je třeba samozřejmě pořídit novou. Autobaterie 12V za dobré ceny nabízí e-shop Nekvinda-obchod.cz.

Jak o autobaterie pečovat, aby nám co nejdéle vydržely?

* Autobaterie je nutné dobíjet alespoň 4× ročně, přestože se nám nevybijí.
* Vhodné je používat nabíječky autobaterií s tzv. inteligentní charakteristikou.
* Jednou ročně je vhodné na dobíječce využít tzv. rekondiční program se závěrečným promícháním elektrolytu.
* S rozvahou využívejte elektrospotřebiče v automobilu, které zatěžují baterii – například vyhřívání skel, vyhřívání sedaček a jiné.
* Snažte se automobil neparkovat venku v mrazu, ani při vysokých teplotách. Autobateriím nejvíce svědčí teplota od 5 do 15 °C.
* U moderních aut je nutné při výměně baterie zaznamenat tuto událost do diagnostického systému. Tím se zvětší cykly vybíjení. Jinak se automobil chová k baterii jako ke staré, pracuje s malými cykly a baterie se rychle opotřebuje.

Doporučili byste někomu tento článek? Sdílejte ho na svém Facebooku!




Všechny články

Chytrý nákupní seznam Shoppka

Shopka je chytrý nákupní seznam. Umožňuje vám snadno sdílet nákupní seznamy s členy vaší rodiny či domácnosti. Vytvořte si seznam na webu www.shoppka.com nebo ve svém mobilu a snadno jej sdílejte jedním kliknutím. Aplikace funguje na všech mobilních zařízení s Androidem a na iPhonech nebo ve webovém prohlížeči. Všechny funkce jsou zdarma a nevyžadují žádnou registraci.

Mobilní aplikaci můžete stahovat z Google Play a App Store.