V rytmu padající vody: Známé i neznámé pražské kašny

20.06.2019

Do Prahy se většinou jezdí za věžemi, Karlovým mostem, Pražským hradem a paláci, a tak kašny leží tak trochu ve stínu zájmu. Je to škoda, protože mnohé české kašny se svou zajímavostí a krásou vyrovnají těm francouzským či italským.

Kašna na Malém náměstí

Kašnu s krásnou renesanční mříží uprostřed malebného Malého náměstí asi Pražanům není třeba představovat. O to překvapivější je, že se neví jistě, v jakém roce byla postavena! Třebaže na její jižní straně najdeme letopočet 1560 a byla by tak nejstarší dochovanou kašnou v Praze, vědci se kloní spíše k roku 1590. Tím by o prvenství přišla. Na nádheře jí to však neubírá. Čerpací zařízení – což je neuvěřitelné – fungovalo ještě v 90. letech 20. století. Voda se čerpala ze studny hluboké 12 metrů. Teprve na počátku 21. století byla kašna připojena na vodovod a průtok začal být řízen časovači. Až budete na Malém náměstí, prohlédněte si i Rottův dům – V. J. Rott mimo jiné financoval i rekonstrukci kašny. Rott vlastnil věhlasné železářství, kterým ve 30. letech 20. století denně prošlo a nakoupilo 2000 zákazníků! Dnes zde sídlí příjemný Hotel Rott s restaurací Nuance Restaurant. V té vás kromě špičkové gastronomie potěší i mírné ceny, v této lokalitě jistě patří mezi nejdostupnější skvělé restaurace v Praze. Jídlo z poledního menu tu začíná už na 115 Kč!

Krannerova kašna

Krannerovu kašnu znají v Praze asi nejlíp mladí žurnalisté, kteří se v parku Národního probuzení učí na zkoušky a tráví obědové pauzy. Pomník císaři Františku I. z roku 1850 v novogotickém stylu je zároveň nejvyšší kašnou v Praze. Vlastenci v době národního obrození pomník tohoto panovníka právě nemilovali, na jeho jezdeckou sochu uvnitř kašny složil dokonce básník Karel Havlíček Borovský epigram: "Kol dokola Čechů chlouba a uprostřed stojí trouba." V červnu 1919 pak byla jezdecká socha odstěhována do lapidária Národního muzea, protože v nově vyhlášené republice budila přílišné vášně. Na své místo se vrátila teprve v roce 2003, ovšem pouze v podobě kopie. Cestu za touto kašnou můžete spojit třeba s některou výstavou v blízké Galerii Hollar.

Kašna s delfíny na Staroměstském náměstí

Ač tato kašna stojí přímo v srdci Prahy na Staroměstském náměstí, lecjaký Pražan netuší, že v centru vnitrozemského státu najde kašnu s delfíny. Zatímco u kašny na Malém náměstí si nejsme jisti dobou vzniku, tato kašna zase v průběhu let "změnila" autora. Zjistilo se totiž, je ji nevytvořil tehdy začínající sochař Jan Štursa, ale před jeho návrhem dostal přednost levnější a prý i umělečtěji vyvedený návrh Františka Hnátka.

Zpívající fontána

A která kašna že je v Praze nejkrásnější, a zřejmě také tedy po právu nejstarší? Je to Zpívající fontána před Letohrádkem královny Anny z roku 1568. Je ulita ze zvonoviny, proto dopadající voda skutečně také jako zvony zní. Podle pověsti tam dokonce chodí přikládat ucho vzdavekchtivé ženy, protože zvuk zvonění vody by měl do roka "přilákat" zvony svatební. Autorem kašny je Tomáš Jaroš z Brna. Prohlídku této kašny si naplánujte třeba spolu s některou z četných výstav v Belvederu, nebo se stavte ochutnat víno z obnovené Svatováclavské vinice.

Doporučili byste někomu tento článek? Sdílejte ho na svém Facebooku!




Všechny články

Chytrý nákupní seznam Shoppka

Shopka je chytrý nákupní seznam. Umožňuje vám snadno sdílet nákupní seznamy s členy vaší rodiny či domácnosti. Vytvořte si seznam na webu www.shoppka.com nebo ve svém mobilu a snadno jej sdílejte jedním kliknutím. Aplikace funguje na všech mobilních zařízení s Androidem a na iPhonech nebo ve webovém prohlížeči. Všechny funkce jsou zdarma a nevyžadují žádnou registraci.

Mobilní aplikaci můžete stahovat z Google Play a App Store.