S dětmi ven každý den! A za každého počasí, dodáváme

14.06.2016

Vztah dětí k přírodě vytvářejí dospělí, o tom není pochyb. Už pro nejmenší děti má obrovský přínos, chodí-li s rodiči pravidelně ven, a to bez ohledu na počasí. Posilují tím svou imunitu, učí se vnímat a ochraňovat přírodu v různých situacích.

Současné děti ohrožují zdravotní problémy, které tu dříve téměř nebyly: hyperaktivita, impulzivita, potíže se soustředěním, snížená pohyblivost, obezita, a zřejmě i vlivem „sterilních“ životních podmínek stoupá výskyt alergií, ekzémů a astmatu.

Pediatři bijí na poplach a nabádají rodiče, aby brali děti ven

Odborníci doporučují minimálně hodinovou intenzivnější pohybovou aktivitu pro děti každý den, která může být rozdělena do kratších úseků. Snadnější to mají rodiny, které žijí v rodinném domku se zahradou. Větší děti na ní mohou být od rána do večera prakticky bez dohledu. Co však obyvatelé paneláků? Veřejná prostranství nejsou často přívětivá ani bezpečná a problémem může být i nedostatek času. Naštěstí se blýská na lepší časy, protože v celé naší zemi přibývají dětská hřiště s rozmanitými herními prvky, na kterých se děti mohou do sytosti vydovádět. Na mnohých se zabaví i rodiče, protože nabízejí také venkovní posilovací stroje pro dospělé. Takovým sportovištím se říká vital parky. Bývají zastřešené, a to je opět o důvod více, proč vyrazit ven s celou rodinou, i když je třeba deštivo.

Turistika s dětmi

O víkendu je obvykle více času, a tak se nabízí turistický výlet. Na kratší procházky můžete brát i kojence v babyvaku. Půlroční až roční dítě je poměrně náročné, ale pokud budete vybaveni turistickým nosičem a dětskou stravou, můžete s ním absolvovat i několikahodinové trasy. Dbejte však na to, aby bylo dítě dobře oblečené, protože jeho pohybová aktivita je zatím omezena.

Turistický nosič poslouží i v dalších letech, ale už tříleté dítě se může stát vaším zdatným parťákem. V tomto období jsou však vhodné nejvýše půldenní turistické výlety. Pro starší děti včetně neklidných může být turistika to pravé, co je chytne, protože při ní prolézají různá zákoutí, rozvíjejí svou fantazii, leccos si postaví přírodních materiálů a podobně. Opět záleží na rodiči, případně dalším vychovateli, co dokáže dítěti nabídnout a jak ho bude motivovat.

Všechna snaha dospělých se sčítá a odměnou vám jsou zdravější, veselejší a kreativnější děti, které jarní, letní, podzimní i zimní příroda patřičně zocelila a v budoucnu se hned tak něčeho nezaleknou.

Doporučili byste někomu tento článek? Sdílejte ho na svém Facebooku!




Všechny články

Chytrý nákupní seznam Shoppka

Shopka je chytrý nákupní seznam. Umožňuje vám snadno sdílet nákupní seznamy s členy vaší rodiny či domácnosti. Vytvořte si seznam na webu www.shoppka.com nebo ve svém mobilu a snadno jej sdílejte jedním kliknutím. Aplikace funguje na všech mobilních zařízení s Androidem a na iPhonech nebo ve webovém prohlížeči. Všechny funkce jsou zdarma a nevyžadují žádnou registraci.

Mobilní aplikaci můžete stahovat z Google Play a App Store.