Inspirace na venkovní hry s dětmi

31.05.2016

Mnohdy nemusíte mít zrovna chuť podniknout s dětmi výpravu na nedalekou zříceninu či na nějaké turisticky zajímavé místo. Dětem stačí občas vyrazit ven prostě jen s cílem se zabavit, něco nového poznat, proběhnout se a strávit příjemný čas s rodiči. A co si budeme nalhávat, i pro dospělé se jedná o formu relaxace, kdy zcela opustí své každodenní myšlenky a prostě budou jen chvilku sledovat les či louku. Mnohdy až nyní si všimnou věcí, které dříve vůbec nezaregistrovali. Skrz dětské oči je možné svět vnímat zcela jinak.

Malé neposedy je však třeba něčím zabavit, a proto zde máme tipy nebo spíš drobné inspirace na naplnění času stráveného venku. Detailní program je však třeba přizpůsobit věku dětí, jejich zájmům a místu, kde se nacházíte. Pro mnoho her si vystačíte i s loukou kousek od domu, klidně v parku v centru města. Někdo má šanci vypravit se do lesa poblíž místa, kde bydlí, je možné se pohybovat i třeba jen na zahradě.

Tvoření venku

Když si vzpomenu na své dětství, jako naprosto úžasné jsem vnímala třeba stavění domečků pro skřítky v lese. Během letních táborů byla pro mě právě toto skvělá aktivita. Vzpomínám si, jak jsme vydržely být snad hodiny ponořeni do této činnosti, přičemž jsme v lese využili listí, mech, trávu, kůru, větvičky, lesní jahody i borůvky k vybudování celých trpasličích obcí. Můžete však tvořit i např. z listů nalepených na papír do konkrétního tvaru (postavičky, zvířátka), tvoření zvířátek z větviček, květin, kaštanů, žaludů, kamínků či písku. Pokud chcete vytvářet náročnější postavičky, můžete si prostě vše nasbírat a dotvořit klidně doma za nepříznivého počasí. Zkuste si venku třeba odlít do sádry své stopy či otisky koňských podkov. Otrlejší a špínu snadno přehlédnuvší rodiče, se mohou pustit s dětmi i do tvorby z bláta.

Pohybové hry

Děti jsou stále plné energie, a tak často vnímáme jako prioritní cíl je prostě venku „uštvat“ - ideálně bez zničení sami sebe. K tomu vám mohou posloužit kresby na lesní cestě – např. kruhy, do nichž má dítě za úkol skákat. Je možné si vymýšlet variace jako skok snožmo, poté po jedné noze, na závěr nalezení určité květiny a s ní opět doskákání zpět.

Znalostní hry

U větších dětí již můžete stanovit konkrétní úkoly, co mají nalézt – květiny, listy z určitého stromu, kamínek daného tvaru. Již i tříleté však zabavíte hledáním čtyřlístku, mravence či berušky. Můžete též pro děti sepsat či nakreslit úkoly, které mají splnit a zjistit požadované informace. Kdo by odolal pokušení spočítat veškeré duby v parčíku, nakreslit kůru břízy nebo najít sedmikrásku a spočítat její okvětní lístky? Pro děti si můžete též sami připravit kvíz – poznávání květů, šišek, listů, lesních plodů dle chuti, vůně či jen podle hmatu.

Veškeré druhy her je samozřejmě možné též upravit dle toho, zda jdete ven jen se svou ratolestí či s celou skupinkou dětí. Buďte však vždy připraveni na skutečnost, že z vámi předem pečlivě zvolené a naplánované aktivity, může ve výsledku vzniknout něco zcela jiného. Hlavní však je, že to bude zábava - jak pro děti, tak i pro vás.



Po náročném dni plném aktivit se můžete spolehnout na CBD kapky, které vám pomohou uvolnit nahromaděný stres i pomohou s usínáním, což vám přinese větší pohodu ve vašem každodenním životě.

Doporučili byste někomu tento článek? Sdílejte ho na svém Facebooku!




Všechny články

Chytrý nákupní seznam Shoppka

Shopka je chytrý nákupní seznam. Umožňuje vám snadno sdílet nákupní seznamy s členy vaší rodiny či domácnosti. Vytvořte si seznam na webu www.shoppka.com nebo ve svém mobilu a snadno jej sdílejte jedním kliknutím. Aplikace funguje na všech mobilních zařízení s Androidem a na iPhonech nebo ve webovém prohlížeči. Všechny funkce jsou zdarma a nevyžadují žádnou registraci.

Mobilní aplikaci můžete stahovat z Google Play a App Store.